Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.02.2021 13:13

Як штучний інтелект замінює юристів

Адвокат, партнер ЮФ "єПраво"

Не замінює, видихаємо! Принаймні поки що, штучний інтелект робить замість юристів нудну рутинну роботу, та розумний пошук і обробку big data.

1. Перегляд юридичних документів 

Юристи опрацьовують величезні обсяги інформації, зокрема це перегляд величезних договорів і додатків. Зазвичай, опрацьовують з метою щось віднайти (або підтвердити відсутність). Задля спрощення цього процесу, вже використовується штучний інтелект.

 Компанія eBrevia використовує технологію штучного інтелекту для перегляду умов контрактів та перевірки даних, пов’язаних з їх укладенням. Завдяки такій перевірці, юристи можуть переконатись в тому, що ключові контрактні дані та зобов’язання не пропущені. Юридична фірма може самостійно налаштувати алгоритм, який би задовольняв потреби компанії чи конкретної галузі права.

Схожа технологія використовується компанією LegalSifter. Штучний інтелект, розроблений компанією, має виявляє пропущені дані, а також, аналізуючи текст, може давати контекстуальні поради стосовно змісту договору. 

2. Legal research 

Пошук необхідної судової практики чи іншої релевантної правничої інформації це складно і довго: пошукові запити можуть видавати до 1000 справ, які юристи не встигають опрацьовувати. Проте, штучний інтелект може значно звузити пошукове поле, адже кожен юрист може натренувати його під конкретну сферу права. 

Наприклад компанія LexisNexis розробила продукт Context, який дозволяє аналізувати судові прецеденти, та, відповідно, знаходити потрібний прецедент. Чим частіше така технологія застосовується, тим точнішим стає пошуку відповідного прецеденту, необхідного для конкретних умов справи.

Інша програма, яка була розроблена Thomson Reuters, це Westlaw Edge. Westlaw – це програма для пошуку кейсів та загалом юридичної інформації, яка використовувалась вже багато років, проте з 2018 вона була вдосконалена алгоритмами штучного інтелекту. Завдяки оновленій пошуковій системі, юристи зможуть набагато швидше знаходити відповідну інформацію, а також матимуть змогу отримати поради та пропозиції, пов’язані з конкретною справою чи сферою права – особливо це буде корисно для тих юристів, які не знайомі з певною юрисдикцією.

3. Due Diligence

Під час таких високовартісних операцій як злиття та поглинання чи операцій, пов’язаних з нерухомістю, виникає потреба у належній перевірці всіх фінансових документів чи договорів. Через величезну кількість інформації, яку треба опрацьовувати, є дуже велика вірогідність, що людина може допустити помилку. Щоб уникнути таких неприємних ситуацій, може використовуватись штучний інтелект. 

Одним з прикладів використання ШІ в сфері due diligence є iManage. Як зазначають самі розробники, технологія не здатна замінити всі аспекти перевірки. Незважаючи на це, завдяки підвищеній автоматизації, ефективність перевірки значно зросла (замість 800 годин, компанії витрачають 40 годин на перевірку, що включає в себе конфігурацію, обробку та виведення даних). 

4. Написання та управління договорами 

Штучний інтелект можна використовувати для складання, перегляду та управління договорами. Зокрема, ШІ може надавати стандартизовані шаблони для складання проектів договорів або може виявляти конкретні слова в договорах, задля подальшого визначення виду цього договору.

Компанія Kira розробила спеціальний інструмент, який супроводжує весь процес написання договору. Насамперед, цей інструмент допомагає ідентифікувати ризики, а також майбутні фінансові зобов’язання за договором. Також, юристи можуть навчити ШІ тому, що робити з конкретними договорами (наприклад, якщо присутні всі необхідні пункти в NDA, то автоматично надсилати такий договір на перевірку керуючому), або можуть навчити ШІ  визначати, які пункти відсутні в договорі, чи які потребують певного доопрацювання.

І найцікавіше: чи справді готові юридичні компанії заміняти юристів (помічників юристів) на софт зі штучним інтелектом? Чи дешевше софт і його обслуговування замість майже безплатних помічників юристів? чи можна буде біллити (=виставляти рахунки) на десятки годин ресьорчу, якщо роботу виконуватиме алгоритм за пів годинки? Багато питань, а реальне використання технологій штучного інтелекту юридичними компаніями заслуговує на окреме дослідження. Хороша новина – це зростання попиту на юристів-програмістів/інженерів алгоритмів. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]