Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.11.2013 16:40

Cьогодення інтеграції з ЄС: практичні здобутки на шляху зближення

Народний депутат України V, VI, VII скликання від Партії регіонів

Вже традиційно напередодні зустрічей очільників держав-членів ЄС, Єврокомісії та України шпальти газет та інформаційні повідомлення на телебаченні в кожному черговому випуску торкаються питання перспективи укладання Асоціації з ЄС.

Вже традиційно напередодні зустрічей очільників держав-членів ЄС, Єврокомісії та України шпальти газет та інформаційні повідомлення на телебаченні в кожному черговому випуску торкаються питання перспективи укладання Асоціації з ЄС.

На жаль, більшість чомусь цікавить тільки сам факт парафування чи підписання документу, і мало хто цікавиться самою Асоціацією як явищем, яке матиме позитивні наслідки для держави не в далекому майбутньому, а вже сьогодні. Якщо подивитися на процеси, які передували питанню підписання Угоди про асоціацію, глибше, ніж пропонують ЗМІ, то стає очевидним, що вже сьогодні Україна на шляху до ЄС зазнала чимало позитивних змін у багатьох сферах.

На якісно новий рівень сьогодні виходить питання боротьби з корупцією. В рамках виконання вимог ЄС до України у цьому напрямку, а також з метою викорінення явища з сучасних політичних реалій, вдалося досягти чималих результатів. Законодавча база була поповнена Законом «Про засади запобігання та протидії корупції», який містить у собі низку рекомендацій GRECO. Цим самим було створено належне підґрунтя для реалізації ефективної та послідовної політики у сфері запобігання та протидії корупції.

Сьогодні законодавство у цій сфері відповідає міжнародним стандартам, зокрема у плані здійснення превентивних антикорупційних механізмів, процедури конфіскації та відповідальності юридичних осіб за вчинені в їх інтересах корупційні злочини. На сьогоднішній день маємо:

·        скасовану адміністративну відповідальність за одержання та надання неправомірної вигоди у публічному секторі, що дозволить застосовувати до службових осіб виключно кримінальні санкції;

·        встановлення кримінальної відповідальності за пропозицію і за прийняття пропозиції хабара, встановлено більш жорсткі санкції за хабарництво, включно з позбавленням волі;

·        заміну терміну «хабар» для злочинів у сфері службової діяльності більш широким поняттям «неправомірна вигода», яке включає будь-які матеріальні предмети і немайнові вигоди, та має однакове значення для всіх корупційних злочинів незалежно від сфери їх вчинення;

·        встановлення відповідальності за хабарництво для всіх працівників державних підприємств, установ та організацій;

·        впровадження обов’язкового поєднання двох чинників для звільнення від відповідальності за корупцію – вимагання та добровільного інформування органу досудового розслідування, тоді як на сьогодні для такого звільнення достатньо будь-якої з цих двох умов;

·        набрання чинності змін до законодавства, які дозволять удосконалити процедуру спеціальної конфіскації майна (конфіскації обов’язково підлягатиме майно, еквівалентне предмету злочину).

Крім того активно функціонує створений в 2010 році Національний антикорупційний комітет, який готує пропозиції щодо забезпечення реалізації єдиної державної політики у сфері запобігання і протидії корупції. Загалом антикорупційне законодавство перебуває в постійному реформуванні відповідно до вимог Європейської Комісії. Незважаючи на достатню кількість наявних недоліків, все ж здійснюється чимало кроків до їх усунення.

На сьогодні, ми вже маємо укладену і таку, що набула чинності, Угоду про спрощення оформлення віз. Завдяки цьому документу відвідати європейські країни українським громадянам стає значно простіше. На шляху лібералізації візового режиму досягнуто вже чимало: представлений у 2010 році План дій  стимулював проведення реформ не лише в міграційно-візовій, але й в багатьох інших сферах.

Для України співробітництво з ЄС також важливе в плані забезпечення енергетичної безпеки. Україна приєдналась до Договору Європейської енергетичної хартії, який є основою регулювання відносин у сфері обігу енергопродуктів та надання послуг транзиту енергоносіїв в ЄС. Цей крок засвідчив спільність розуміння Сторонами засад та принципів регулювання енергетики. Водночас реальний стан реалізації цих принципів у законодавстві України не в усіх секторах енергетичної галузі є достатньо повним, ефективним та таким, що відповідає вимогам, закріпленим в актах acquis communautaire.

Важливим аспектом для ЄС є забезпечення дотримання Україною параметрів екологічної безпеки. Для нас це чи не менш важливий аспект співпраці, адже в ЄС заходи з збереження довкілля поширюються на більше коло об’єктів охорони та джерел забруднення. Завдяки спільній кооперації з Євросоюзом коло таких об’єктів поступово розширюватиметься і в Україні.

Чимало кроків вже здійснено по адаптації податкового законодавства України до законодавства ЄС. Набули чинності законодавчі акти, які спрощують процедуру реєстрації підприємців, що сприяє розвитку малого бізнесу. Також знижено податки, а на окремі категорії продуктів їх взагалі анульовано. Головними пріоритетами щодо вдосконалення та адаптації податкового законодавства до європейських норм залишаються, зокрема, питання підвищення ставок акцизного податку з урахуванням обмежень регіонального контексту.

Не менш важливим питанням, яке часто підіймається європейськими лідерами, є проблема управління кордонами. Однак на ці питання нам є що відповісти, адже сьогодні в Україні прийняті усі необхідні законодавчі акти з прикордонних питань. Досягнуто суттєвих зрушень у питаннях демаркації кордону, здійснюються активні та послідовні заходи з імплементації законодавства з питань управління кордонами та інституційного розвитку Державної прикордонної служби України відповідно до затверджених концепцій та програм розвитку.

Завершено розробку чотирирівневої системи управління та реагування на зміни обстановки на кордонах. Вона відповідає Плану дій щодо лібералізації візового режиму та загалом є сучасною автоматизованою системою, яка дозволяє вивести управління кордонами на якісно новий рівень. Разом з введеною в експлуатацію системою «Аркан» (здійснює контроль осіб, транспортних засобів та вантажів, які перетинають державний кордон), а також системним переоснащенням прикордонних підрозділів сучасними технічними засобами контроль над операціями на митниці стає значно ефективнішим.

Велике значення для підвищення якості управління кордонами має співпраця України з Європейською Агенцією FRONTEX. Ця співпраця дозволяє обмінюватися інформацією між Державною прикордонною службою України та FRONTEX у сфері аналізу ризиків.

В контексті якісних змін, що відбуваються в Україні в в рамках виконання зобов’язань перед ЄС, варто згадати і про проблему захисту персональних даних. Вирішення цієї проблеми завдяки співробітництво з ЄС суттєво еволюціонувало від поняття, яке не розуміли, до реального права громадян. На сьогодні вирішення питання захисту персональних даних особи стоїть на завершальній стадії, адже ми маємо не лише дієву законодавчу базу, але і технічні засоби, які дають можливість обробляти дані по кожній особі без їх незаконного поширення. Сьогодні Державний реєстр баз персональних даних є результатом багаторічної ефективної роботи у цій галузі.

Таким чином сьогодні в Україні можна бачити не лише «декларацію намірів» здійснювати реформи, але й практичні позитивні наслідки запроваджених в рамках євроінтеграції змін.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]