Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.03.2020 10:37

Шум у вихідні дні: закон та судова практика – 2024

Чому шум у суботу та неділю дозволяється на рівні з робочими днями?

І. КОРОТКА ВІДПОВІДЬ

Шум у суботу та неділю дозволений на рівні з робочими днями, оскільки законодавство розрізняє поняття «вихідні», «святкові» та «неробочі» дні.

Шум обмежений саме в «святкові» та «неробочі» дні. Субота та неділя – «вихідні» дні.

Обмеження на шум у вихідні дні відповідають обмеженням як і в робочі дні, тобто шум при здійсненні будь-яких видів діяльності не повинен перевищувати рівнів, установлених санітарними нормами для відповідного часу доби.

II. ОБҐРУНТУВАННЯ

Шум регулюється Законом «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» (далі – Закон).

Щодо житлових будинків діють Правила користування приміщеннями житлових будинків.

Статтею 24 Закону визначено, що у нічний час, із 22:00 до 08:00 на захищених об'єктах забороняються:

- гучний спів і викрики;

- користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму;

- проведення салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів.

Захищені об'єкти:

1) жилі будинки та прибудинкові території;

2) лікувальні, санаторно-курортні заклади, будинки-інтернати, заклади освіти, культури;

3) готелі та гуртожитки;

4) розташовані у межах населених пунктів заклади громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу;

5) інші будівлі та споруди, у яких постійно чи тимчасово перебувають люди;

6) парки, сквери, зони відпочинку, розташовані на території мікрорайонів і груп житлових будинків.

Гучний ремонт на захищених об'єктах заборонений у робочі дні з 21:00 до 08:00, а у святкові та неробочі дні – цілодобово. 

Власник або орендар приміщень, у яких передбачається проведення ремонтних робіт, зобов'язаний повідомити мешканців прилеглих квартир про початок зазначених робіт.

У святкові та неробочі дні будівельні роботи можуть проводитися за згодою мешканців усіх прилеглих квартир.

Приклад. Не дозволяється в будинках чи на прибудинковій території гучний спів та викрики у нічний час, із 22:00 вечора до 08:00 ранку; ремонтні роботи – у робочі дні з 21:00 вечора до 08:00 ранку, а у святкові та неробочі дні – цілодобово.

Серед попереднього обґрунтування відсутня вказівка на суботу, неділю чи вихідні дні, але чому?

III. ПРОБЛЕМАТИКА РОЗУМІННЯ «СВЯТКОВИХ», «НЕРОБОЧИХ» ТА «ВИХІДНИХ» ДНІВ

Шум повністю забороняється у святкові та неробочі дні, проте чи належать до цих понять субота та неділя?

Стаття 73 КЗпП встановлює поняття:

- святкових днів: Новий рік, Різдво Христове, Міжнародний жіночий день, День праці, День перемоги, День Конституції України, День незалежності України, День захисників і захисниць України;

- неробочих днів: Різдво Христове, Великдень, Трійця.

Загальним вихідним днем є неділя. Другий вихідний день при п'ятиденному робочому тижні, якщо він не визначений законодавством, визначається графіком роботи підприємства, установи, організації, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації, і, як правило, має надаватися підряд з загальним вихідним днем (ст. 67 КЗпП).

Субота та неділя – вихідні дні, а не святкові чи неробочі, відтак відсутня заборона адекватного шуму у ці дні, оскільки існують допустимі межі шуму, які визначені:

- Санітарними нормами допустимого шуму в приміщеннях жилих і громадських будівель та на території житлової забудови;

- Державними санітарними нормами допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови.

IV. СУДОВА ПРАКТИКА

1. Вихідні дні не є святковими та не є неробочими днями, і заборона щодо здійснення у вихідні дні будівельних робіт, що супроводжуються шумом, відсутня. Обмеження на шум у вихідні дні відповідають обмеженням як і в робочі дні, тобто шум при здійсненні будь-яких видів діяльності не повинен перевищувати рівнів, установлених санітарними нормами для відповідного часу доби (Пʼятий апеляційний адмінсуд, 13.10.2021, № 522/8541/21, Третій апеляційний адмінсуд, 09.08.2021, № 201/4816/21).

2. ВС, 04.06.2018, № 369/981/17 – відповідачу-порушнику заборонили створювати шум у вихідні дні, але шум, який перевищує санітарні норми.

3. Чинним законодавством не передбачено заборону на здійснення будівельних робіт у вихідні дні (суботу та неділю), робота на будівництві торговельно-офісно-житлового комплексу може здійснюватися у суботу та неділю (Печерський райсуд м. Києва, 04.09.2017, № 757/45997/17-ц).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]