Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.02.2021 10:20

Кредитування зростає – економіка оздоровлюється?

Адвокат, директор ТОВ "ФК "Стандарт Кепітал"

Підбиваємо підсумки січня і бачимо, що в Україні різко зростає кредитування. Проте чи є це ознакою оздоровлення економіки?

В перший місяць 2021 року в Україні спостерігається справжній кредитний бум. За статистикою Міністерства економіки, на 25 січня бізнес отримав від уповноважених банків за програмою «Доступних кредитів 5-7-9%» 18,9 мільярдів гривень у 8143 позиках.

При цьому, за даними на 19 січня, сума виданих кредитів дорівнювала 18,5 мільярдів гривень (7957 позик), тобто десь за тиждень вона зросла на 400 мільйонів гривень і на 186 позик.

«Кредитними лідерами» є Львівська, Харківська та Київські області. По галузях позики розподілились наступним чином:

1.Сільське господарство – 54 %;

2.Торгівля та виробництво – 18%;

3. Промислові переробки – 16 %.

Зростає і кількість уповноважених банків – на сьогодні їх 23, лідером з яких є Райффайзен Банк Аваль.

Звісно, можна було б порадіти за вітчизняний бізнес, заявити про економічне зростання і тому подібне. Проте є декілька важливих нюансів. Зокрема, з вказаної загальної суми 18,9 мільярдів, основна маса – 11,5 мільярдів гривень – видано на рефінансування попередньо отриманих позик. Тільки 3,5 мільярдів призначені для капітальних інвестицій, а 3,9 – антикризові кредити (які видаються під 3%).

Також звертає увагу, що зростання позик прийшлося на час економічного локдауну. Зрозуміло, що сьогодні підприємці зазнають чималих збитки, і тому не можуть обслуговувати попередньо взяті кредити. Програма «5-7-9» ніби дозволяє їм ще триматися і вести справи. Проте вона аж ніяк не позбавляє бізнес боргів, а лише черговий раз перезапускає маховик, що тепер фактично крутиться в холосту. Тобто маємо видання кредитів заради погашення кредитів, а не на розвиток бізнесу.

Крім цього, в багатьох випадках зовсім не зрозуміло, як підприємці будуть ці кредити повертати? В статистиці поки не фігурують свіжі дані про суми та відсотки простроченої заборгованості, яка не повертається. А вона є. Тому цей сучасний «кредитний бум» свідчить, що кредитні ризики наразі оцінюються досить поверхово. Наслідком може стати хвиля неповернення кредитів з відповідними негативними наслідками для економіки та фінансово-кредитного сектору.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]