Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.07.2020 12:40

Карантин запалив зелене світло для нових напрямків у книжковій справі

Генеральний директор видавництва "Ранок"

Серія постів про популярні, ефективні напрямки та тренди

Наш світ дуже стрімко змінюється. Він не буде таким, як раніше. Не тільки через пандемію, що зупинила всі бізнес-процеси світу на тривалий термін. І до неї ми проживали значну кількість подій глобального значення, а вже за тиждень ставалися кардинальні зміни у світобудові. Карантин надав змогу зупинитися на якийсь час і придивитися до процесів, що відбуваються навколо. Пандемія стала свого роду випробуванням на стійкість та креативність.

Економіка України, окремі її сегменти зазнали збитків. Перш за все постраждали креативні індустрії та книжковий бізнес. За даними Книжкової палати на початку липня випуск книжок та буклетів за 6 місяців 2020 року склав 13,9 % за накладами і 35,7 % за назвами в порівнянні з минулим роком. Згідно з даними друкарень, середній наклад друкованих книжкових видань скоротився на 50%, водночас значно зменшився випуск книжок у твердих палітурках. Крім того, експерти ринку вимальовують невтішну картину з перспективою закриття на кінець 2020 року 20% книгарень і 10% видавництв та падінням сумарного накладу виданих у країні книг до 60%.

І тим не менше, не зважаючи на драматичну картину, карантин показав, що люди продовжують читати. Навіть зараз, у посткарантинну епоху безгрошів'я, читачі підтримують видавців. Особливо це стоється батьків, які прагнуть зайняти своїх дітей читанням нових книжок для їхнього розвитку. Видавництво «Ранок» досі утримує докризові розцінки на книги, влаштовує вигідні акції для читачів та доставляє продукцію, придбану в інтернет-книгарні, безкоштовно. До речі, під час карантину на фоні зниження загальної кількості реалізованих книжкових видань до 60% , продажі через інтернет-магазин видавництва «Ранок» зросли удвічі.

Від початку катантину стрімко почав розвиватися напрямок електронних книжок. Згідно з нещодавно опублікованими даними Info Sapiens, частка покупців електронних книжок у Європі за останні три місяці зросла з 3 % до 47%, а загалом серед усіх куплених книжок електронні становили 37%. Серед причин зростання популярності електронних видань - ускладнення доставки та контакту під час покупки, нижчу ціну в порівнянні з паперовими книжками. Перевага «паперу» поки що очевидна, але електронні разом з аудіокнижками також не пасуть задніх.

Популярність аудіокниг на світовому ринку кожного року зростає на 25 %. В Америці за останні п’ять років ринок виріс фактично втричі. Щось подібне відбувається і в Європі. Подкасти привчають людей слухати «на ходу» не тільки музику та розмовні жанри, але й книги. Такого контенту більше, але й споживається він інакше. Середні за розмірами книги читачі здатні проковтнути за раз. Людям катастрофічно не вистачає часу. Тренд дефіциту уваги спрощує формати. Книги – не виняток. Над їх створенням працюють люди, але все більше для озвучування видань долучають роботів. Сучасні технології генерації голосу дозволяють змінювати голоси, інтонацію, а саме озвучення вже не звучать механічно й кумедно.

Ці два напрямки відкривають для видавців розвинених країн Світу нові комерційні можливості. Нажаль, поки що, це не стосується України, де через піратство в Інтернеті і звичку завантажувати контент безкоштовно продажі книжок мінімальні. Але сподіваюсь, згодом, питання з піратами буде вирішено і у нас. В напрямку інтеграції до європейської спільноти Україна буде змушена врегулювати законодавство.

Врешті, не зважаючи на кризу та пандемічні обмеження, сучасні технології відкривають для світу книги нові вікна та можливості. Про всі популярні тренди книжкової галузі в одному тексті розповісти важко. Тим більше, зважаючи на ефективність використання часу не бачу в цьому сенсу. Отже, представлю найцікавіші в серії постів.

Далі буде.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]