Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.12.2020 22:26

Ще один механізм в скарбничку

Наказ про призначення перевірки оскаржується в адміністративному порядку (ст. 56 ПК України).

Згідно п. 78.4 ст. 78 ПК України про проведення документальної позапланової перевірки керівник (його заступник або уповноважена особа) контролюючого органу приймає рішення, яке оформлюється наказом.

Оскарження рішень контролюючих органів це - оскарження платником податку податкового повідомлення - рішення про визначення сум грошового зобов`язання платника податків або будь-якого рішення контролюючого органу в порядку і строки, які встановлені цим Кодексом за процедурами адміністративного оскарження, або в судовому порядку (підпункт 14.1.7 пункту 14.1 статі 14 ПК України).

Платник податків має право оскаржувати в порядку, встановленому цим Кодексом, рішення, дії (бездіяльність) контролюючих органів (посадових осіб), у тому числі індивідуальну податкову консультацію, яка йому надана, а також узагальнюючу податкову консультацію. (підпункт 17.1.7 пункту 17.1 статі 17 ПК України).

За приписами пунктів 56.1 - 56.5, 56.8 - 56.10 статті 56 ПК України рішення, прийняті контролюючим органом, можуть бути оскаржені в адміністративному або судовому порядку.

Коли платник податків вважає, що контролюючий орган неправильно визначив суму грошового зобов`язання або прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству або виходить за межі повноважень контролюючого органу, встановлених цим Кодексом або іншими законами України, він має право звернутися до контролюючого органу вищого рівня із скаргою про перегляд цього рішення.

Скарга подається до контролюючого органу вищого рівня у письмовій формі протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання платником податків податкового повідомлення-рішення або іншого рішення контролюючого органу, що оскаржується.

Проаналізувавши наведені вище положення вбачається, що у процедурі адміністративного оскарження платник податків має право оскаржити будь-яке рішення контролюючого органу, що суперечить законодавству або виходить за межі повноважень контролюючого органу, а не лише те, яким контролюючий орган неправильно визначив суму грошового зобов`язання.

Питання щодо можливості оскарження платником податків наказу про призначення податкового перевірки у процедурі адміністративного оскарження було предметом перегляду Верховним Судом (постанова від 10 квітня 2020 року у справі №820/6164/16). У вказаному рішенні Верховний Суд підтвердив можливість оскарження наказу про призначення перевірки у адміністративному порядку (ст. 56 ПК України).

В подальшому такий висновок підтвердив Верховний Суд у іншій свої постанові, а саме від 03.12.2020 р. у справі № 826/15950/17.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]