Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.12.2019 11:53

Рефінансування банків: крок до стабільності банківської систем

Адвокат, професор кафедри ОРД Університету ДФС України

З цією метою для підтримки ліквідності банків застосовуються такі стандартні інструменти, як операції з рефінансування (кредити овернайт, кредити рефінансування)

Джерелом формування ресурсної бази банків є залучення на депозитні рахунки коштів фізичних та юридичних осіб.

Виникнення неочікуваного та незапланованого відпливу ресурсів - вилучення депозитів або неповерненням у визначений строк коштів від здійснення кредитних операцій, операцій з цінними паперами, викликає тимчасовий дефіцит ресурсів.

З цією метою для підтримки ліквідності банків застосовуються такі стандартні інструменти, як операції з рефінансування (кредити овернайт, кредити рефінансування).

Кредитом рефінансування надається банку з метою підтримання ліквідності банків.

Механізм, який передбачає надання Національним банком кредитів рефінансування банкам, що потребують підтримання ліквідності, регулюється тендером.

Регулювання ліквідності банківської системи здійснюється в межах визначених монетарних параметрів та в обсягах, які потрібні для їх збалансування та управління грошово-кредитним ринком, шляхом, здійснює Національний банк.

Національний банк надає кредити овернайт та короткострокові кредити рефінансування за визначеною нормативно-правовим актом процентною ставкою і здійснює контроль за своєчасним поверненням, сплатою процентів та за виконанням банками всіх умов укладених договорів.

Не отримавши кредит рефінансування, банк не зможе вчасно виконувати свої зобов’язання, не буде стабільної роботи банківської системи та збалансування грошово-кредитного ринку.

Таким чином, не надання Національним банком фінансової підтримки банку через кредити рефінансування, може призвести до неплатоспроможності та подальшої ліквідації банку.

В діяльності банків найголовнішим є захист прав і законних інтересів вкладників банків, зміцнення довіри до банківської системи України, стимулювання залучення коштів у банківську систему України.

Тому, метою залучення кредитів рефінансування є:

- не допустити порушення прав і законних інтересів вкладників банків,

- зміцнення довіра до банківської системи України,

- стимулювання залучення коштів у банківську систему України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]