Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.03.2018 09:42

Про податкову консультацію у 2018 році

Адвокат з податкових та господарських спорів

З 1 січня 2018 року індивідуальна податкова консультація, надана контролюючим органом у письмовій або електронній формі до 31 березня 2017 року (включно), не підлягає застосуванню.

01 квітня 2017 року, набрали чинності положення Податкового кодексу України, щодо порядку надання індивідуальних податкових консультацій.

Статтями 52 та 53 Податкового кодексу України змінено строки та порядок надання індивідуальних податкових консультацій, встановлено вимоги як до форми запиту на отримання консультацій, так і форму надання консультації, запроваджено Єдиний реєстр консультацій.

Податкова консультація  — допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган.

Відповідно до п.п. 14.1.172. п.14.1. ст. 14 Податкового кодексу України податкова консультація є двох видів:

1. Індивідуальна податкова консультація.

2. Узагальнююча податкова консультація.

Індивідуальна податкова консультація.

Відповідно до п.п. 14.1.172-1 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України індивідуальна податкова консультація – роз'яснення контролюючого органу, надане платнику податків щодо практичного використання окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючий орган, та зареєстроване в єдиному реєстрі індивідуальних податкових консультацій.

Узагальнююча податкова консультація.

Відповідно до п.п. 14.1.173. п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України узагальнююча податкова консультація - оприлюднення позиції центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, щодо практичного використання окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, що склалася за результатами узагальнення індивідуальних податкових консультацій, наданих контролюючими органами платникам податків, та/або у разі виявлення обставин, що свідчать про неоднозначність окремих норм такого законодавства;

Як отримати платнику податків індивідуальну податкову консультацію.  Тільки на підставі зверненням платника податків до контролюючого органу.

Відповідно до пп.52.1 та 52.2 ст.52 Податкового кодексу України, за зверненням платників податків контролюючі органи надають їм безоплатно індивідуальні податкові консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом 25 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом.

Звернення на отримання індивідуальної податкової консультації складається в письмовій формі та повинно містити:

1. найменування для юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові для фізичної особи, податкову адресу, а також номер засобу зв’язку та адресу електронної пошти, якщо такі наявні;

2. код згідно з ЄДРПОУ (для юридичних осіб) або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті);

3. зазначення, в чому полягає практична необхідність отримання податкової консультації;

4. підпис платника податків;

5. дату підписання звернення.

На звернення платника податків, що не відповідає вимогам, зазначеним у цьому пункті, податкова консультація не надається.

Індивідуальна податкова консультація надається:

1. в усній формі - контролюючими органами та державними податковими інспекціями;

2. у письмовій формі - контролюючими органами в Автономній Республіці Крим, містах Києві та Севастополі, областях, міжрегіональними територіальними органами, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику.

Правильним буде вказати в своєму зверненні яку ви хочете отримати консультацію (усну або письмову).

Строк надання індивідуальної податкової консультації

Строк надання консультації становить 25 календарних днів з можливістю продовження такого строку, але не більш, ніж на 10 календарних днів з обов’язковим повідомленням про це платника податків.

Консультація, надана в письмовій формі, обов'язково повинна містити:

1. назву - податкова консультація;

2. реєстраційний номер в єдиній базі індивідуальних податкових консультацій;

3. опис питань, що порушуються платником податків, з урахуванням фактичних обставин, зазначених у зверненні платника податків;

4. обґрунтування застосування норм законодавства та висновок з питань практичного використання таких норм законодавства.

Негативна сторона індивідуальної податкової консультації

1. При наданні податковим органом індивідульної податкової консультації часто не враховується презумпція правомірності рішень платника податку.

2. Податковим органом не враховуються норми п.п. 4.1.4. п.4.1. ст.4 Податкового кодексу України презумпція правомірності рішень платника податку в разі, якщо норма закону чи іншого нормативно-правового акта, виданого на підставі закону, або якщо норми різних законів чи різних нормативно-правових актів припускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов'язків платників податків або контролюючих органів, внаслідок чого є можливість прийняти рішення на користь як платника податків, так і контролюючого органу;

3. Податковим органом не враховуються норми п.п. 56.21. п.56. ст.56 Податкового кодексу України, у разі коли норма цього Кодексу чи іншого нормативно-правового акта, виданого на підставі цього Кодексу, або коли норми різних законів чи різних нормативно-правових актів, або коли норми одного і того ж нормативно-правового акта суперечать між собою та припускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов'язків платників податків або контролюючих органів, внаслідок чого є можливість прийняти рішення на користь як платника податків, так і контролюючого органу, рішення приймається на користь платника податків.

Позитивна сторона Індивідуальної податкової консультації

1. Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

2. Відповідно до п.53.1 ст.53 Податкового кодексу України, не може бути притягнуто до відповідальності, включаючи фінансової (штрафні санкції та/або пеня), платника податків (податкового агента та/або його посадову особу), який діяв відповідно до індивідуальної податкової консультації, наданої йому у письмовій формі, а також узагальнюючої податкової консультації, за діяння, що містить ознаки податкового правопорушення, зокрема на підставі того, що у подальшому така податкова консультація була змінена або скасована.

Положення абзацу першого цього пункту застосовуються до індивідуальної податкової консультації, за умови що вона зареєстрована в єдиній базі індивідуальних податкових консультацій.

3. Також, позитивним моментом є те, що відповідно до п.53.2 ст.53 Податкового кодексу України платник податків може оскаржити до суду наказ про затвердження узагальнюючої податкової консультації або надану йому індивідуальну податкову консультацію як правовий акт індивідуальної дії, викладені в письмовій формі, які, на думку такого платника податків, суперечать нормам або змісту відповідного податку чи збору.

Скасування судом наказу про затвердження узагальнюючої податкової консультації або індивідуальної податкової консультації є підставою для надання нової податкової консультації з урахуванням висновків суду.

Тобто, при здійсненні господарської діяльності або при виникненні неоднозначного (множинного) трактування прав та обов'язків платників податків або контролюючих органів, або перед здійсненням будь якої господарської операції яка викликає сумнів, раджу використовувати своє право на отримання індивідуальної податкової консультації. Якщо, надана індивідуальна податкова консультація не надасть вам відповіді на ваше питання або буде на ваш погляд не відповідати чинному законодавству, звертайтеся до адміністративного суду з позовом про визнання протиправною та скасування індивідуальної податкової консультації.  Що дасть Вам право для звернення до податкового органу для надання нової податкової консультації з урахуванням висновків суду.

Окремо звертаю увагу, що податкова консультація, надана контролюючим органом у письмовій або електронній формі до 31 березня 2017 року (включно), звільняє платника податків від відповідальності (включаючи фінансову (штрафні санкції та/або пеню), за діяння, що містять ознаки податкового правопорушення,  вчинені до 31 грудня 2017 року (включно).

З 1 січня 2018 року індивідуальна податкова консультація, надана контролюючим органом у письмовій або електронній формі до 31 березня 2017 року (включно), не підлягає застосуванню.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]