Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.08.2024 17:36

Про освіту як бізнес. Топ 7 порад, як реалізувати себе у цій ніші

СЕО та співзасновник Hillel IT School

Для тих, хто прагне запустити власні курси або відкрити школу, ділюсь топ 7 порадами з чого розпочати, розповідаю про ключові елементи перших кроків та становлення.

Про важливість освіти можна філософствувати годинами. А краще ще й працювати над тим, щоб ця галузь змінювалась в кращу сторону. Ба більше в цій справі можна знайти не лише добрі наміри, але й побудувати бізнес. І я переконаний, що саме таке відношення до освіти з критичним підходом-розрахунком, чітким аналізом, прогнозуванням та стратегією і може дати ту саму необхідну зміну всієї сфери. Підвищення якості освіти та відповідно підняття рівня професійності та затребуванності українських спеціалістів, від того виграє і бізнес, в якому вони працюють і звичайно Україна, на економіку якої все це впливає. Ну і сам бізнес, який займається освітою теж може виграти не мало. Середній оборот на рік може сягати кілька сотень млн грн і це звісно не максимум. 

Для тих, хто прагне запустити власні курси або відкрити школу, ділюсь топ 7 порадами з чого розпочати, розповідаю про ключові елементи перших кроків та становлення. Ділюсь всім цим з особистого досвіду та з досвіду моєї команди. Можливо комусь стане у пригоді, щоб десь запобігти помилкам.

Я принципово пропускаю цей момент, який традиційний і потрібний в усіх бізнесах: аналіз ринку та конкурентів, формування своїх цінностей та місій, розробка пропозиції та унікальності продукту тощо. Даний перелік пунктів не про градацію від найважливішого до найменшого. Усе це називаю невіддільними складовими.

  1. Без ілюзій, що це все так просто. Я не лякаю, а навпаки хочу в чомусь допомогти запобігти деяким помилкам. В ері “просто зробити вебінар за 500 грн” не все так просто. Точніше це зовсім інша історія. Десь дієва, але дуже короткострокова і точно не про відбудову того цілісного та системного бізнесу, про який ми говоримо. Я бачив багато людей, які викладали й намагались потім самі створити свої курси. Це як ти можеш бути класним кухарем, але це не дає 100-відсоткову гарантію, що всі кухарі можуть відкрити свій успішний ресторанний бізнес. Тут підкреслю, я однозначно вірю в силу експертності і професійності, але самого споживача потрібно забезпечити цілою екосистемою, яка містить не тільки навчальний процес, а й платформу для навчання, правильну та вчасну комунікацію, службу підтримки та багато іншого. Важливо забезпечити високу якість послуг на всіх рівнях: від першого контакту з клієнтом і швидких відповідей в комунікаціях і до того, які технологію ви проваджуєте, щоб створити найкращий клієнтський досвід під час навчання. Будь-який недолік хоч на якійсь сходинці в цьому може стати невиправною точкою.Адже ваші клієнти завжди можуть знайти альтернативу.
  2. Просто вкласти в гроші в “щось, аби працювало” - сумнівна тактика. Якщо ви плануєте створити курси чи школу, вам потрібно добре розуміти специфіку обраної галузі. Я не вірю в те, що ви можете просто найняти людину “яка всім керуватиме, а ви просто буде вкладати гроші й отримувати дохід”. Звісно, знати абсолютно все не вийде та не потрібно. В ідеалі, якщо ви оберете будувати бізнес у сфері, якою дійсно цікавитесь.
  3. Не затягуйте з першими кроками через страх чи невпевненість.Звичайно, потрібно скласти детальний план дій. І особливо із категорії, “що мені потрібно тут і зараз”: скільки людей на початку, коштів, чи треба офіс, чи ні тощо. І тут не бійтесь паралельно вже щось одразу робити. Запускаючи навіть мінімальний MVP, ви матимете більше відповідей ніж, якщо будете прописувати все максимально детально й чекати запуску лише, коли у вас буде прописана концепція на два томи інформації.
  4. Знайдіть партнерів, які вас доповнюють. Успіх будь-якого бізнесу залежить від команди. Якщо у вас є слабкі сторони або ви не любите займатись якимись питаннями знайдіть людей, які зможуть це взяти на себе. Все ж таки, “я все вмію, я все сам” теж не про довгострокову та результативну історію
  5. Вибагливість у всьому. І особливо до якості ваших освітніх послуг, які надаєте. Тут мова й про програму, і про звичайно людей, які будуть її транслювати. Викладачі в нашому бізнесі вважаю, що мало відрізняються від медиків. Так, лікар напряму впливає на долю людини, а викладач більше опосередковано. Але те, як він все ж таки навчив і чому, однозначно має вагому дію.

Що допоможе обрати викладача/(-ку): окрім перевірки відповідних хард-скілів, раджу проводити перші пробні уроки-презентації, які вона/він проведе саме для вас. Ідеально, щоб присутніми були і хтось з ваших колег, знайомих. Повірте, фокус-група та її думка допомагає прийняти правильне рішення і в цілому врахувати багато моментів. В ідеалі, якщо одне з резенцій від студентів на цього викладача/(-ку) буде “я хочу бути на нього/неї схожим (-ею)”), саме у професійному плані.

  1. І так, будьте готові до постійних інвестицій. Віра у свій проєкт важлива, але неможливо без вкладань в команду, в її розвиток, в інфраструктуру послуг. Це не разова дія, а безперервний процес вдосконалення. Важливо бути готовим до цього і не економити на якості.
  2. Вміння продавати. Без цього ніяк. Де знайти свого 51 клієнта? Що для цього потрібно зробити? Якщо ви створили якісний продукт, але не вмієте його продавати - значить це не якісний продукт. Такий діагноз бізнесу ставить саме життя. МакДональдз не створює найкращі бургери у світі, але вміє успішно залишатись світовим лідером у продажах. І на все це працює якраз стратегія вміння себе подати та продати.

І, звісно, не бійтесь конкуренції. Освіта - однозначно класна й та, що надихай, але однозначно перспективна ніша була і буде. І на тих, хто тут вирішить розвивати бізнес, чекає багато цікавого, і не без ризиків та викликів. Але от конкуренцію, наявність великої кількості освітніх центрів, курсів точно не назву ризиком. Це однозначно потрібний рушій для мотивації та підвищення якості навчальних послуг.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]