Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.11.2020 16:01

7 хвилин, що рятують від насильства

Народний депутат України, голова підкомітету з питань прав людини

У період карантину фактів про домашнє насильство побільшало на 40%. Зросла кількість домашніх тиранів чи жертви стали більше звертатись по допомогу?

Лише за перші 6 місяців 2020 року до національної поліції України надійшло понад 100 000 тисяч викликів, пов'язаних із домашнім насильством. Тоді як у минулому році, за аналогічний період, таких звернень було вдвічі менше!  

Левова частка постраждалих становлять жінки - 67%. Решта - чоловіки та діти. Причини виникнення насильства у родині досить різні: від нестачі коштів через самоізоляцію до навантаження у побутових питаннях. Так чи інакше, та градус роздратування у багатьох зашкалює, що у свою чергу впливає на відносини між всіма членами родини. І коли перетинається межа і "просто" побутові скандали перетворюються на систематичні знущання,  жертви насильства змушені просити по допомогу. Давайте подивимось на іншу статистику. Від якого саме насильства потерпають ті, хто, зрештою, наважилися на перший правильний крок:  

СТАТИСТИКА ЗВЕРНЕНЬ

35% психологічне насильство

34% – фізичне насильство

28% – економічне насильство

1% – сексуальне насильство

Те, що в Україні збільшується кількість фактів домашньої тиранії – це, звісно, погано. 

Водночас давайте подивимося на це під іншим кутом і зрозуміємо іншу важливу причину, яка допоможе нам побачити надію на краще майбутнє. 

Адже зростання повідомлення про насильство говорить нам, зокрема, і  про те, що люди стають більш обізнані у цьому питанні. А відтак – мають чіткий алгоритм дій, як захистити себе від фізичної чи психологічної атак.

Наразі активну роботу у напрямку захисту жертв домашнього насильства проводять Мінсоцполітики спільно з Міністерством внутрішніх справ України. А саме: створення притулків та відділень для постраждалих від домашнього насильства осіб, центрів соціально-психологічної допомоги, мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, підрозділу Національної поліції «Поліна», центрів медико-соціальної реабілітації постраждалих осіб, центрів денного перебування постраждалих осіб тощо.

Неймовірну ефективність показала і робота національної гарячої лінії з протидії домашньому та гендерно обумовленому насильству: «1547».

Сьогодні у кол-центрі працюють 15 фахівців. Серед яких кваліфіковані юристи та психологи. Вони гарантують анонімність та конфіденційність інформації кожного дзвінка. Допомогу надають цілодобово по всій території України.

Старт цієї «гарячої лінії» дала перша леді Олена Зеленська на початку 2020-го. І попри нетривалу її роботу, вже маємо неочікувані результати. Щомісяця на «гарячу лінію» надходить понад 1700 дзвінків. А це означає, що кількість анонімних звернень однозначно зростає. Люди не бояться розповідати про свою біду і просити допомоги у фахівців. Так, середня тривалість розмови - складає 7 хвилин і 22 сек. І за прогнозами спеціалістів час розмов, як і кількість звернень, буде лише зростати.

Як бачимо постраждалі від домашнього насильства стають більш відвертими. Це привід для стриманого оптимізму, що Україна вже скоро опуститься якомога нижче у ганебному рейтингу країн з найбільшою кількістю домашнього насильства.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]