Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.07.2020 17:21

Про повернення довіри до судової гілки влади

Народний депутат України, голова підкомітету з питань прав людини

Розповідаю про прості і зрозумілі кроки, які повернуть справедливість в українські суди

Сьогодні дізнався з новин про те, що Міхеіл Саакашвілі вважає, що у Верховному Суді України повинні працювати іноземці. Останні новини від Національної ради реформ, що стосуються судової влади, дивують і лякають. За останні 5 років судова влада та її незалежність були й так зламані. Насправді, якщо подивитися правді в очі — то суди бояться. Вони боялися раніше, коли була переатестація. А зараз вони бояться, що їх звільнять.

Невже може людина працювати нормально, перебуваючи під тиском?

Так, суспільство незадоволено роботою судової гілки влади, адже судові справи тягнуться роками, тому дуже важко добитися справедливості. Але проблема не в суді, як такому.

Поділюся декількома важливими кроками, які треба здійснити на шляху оздоровлення судової гілки:

✅ Потрібно створити належні умови роботи для суддів. Люди жахаються, що у суддів дуже великі зарплати. Так давайте заповнимо 3000 вакантних посад суддів по всій Україні і запустимо електронний суд. Це скоротить швидкість розгляду справ у суді до 2-3 місяців.

✅ Потрібно, щоби Верховний Суд України працював ефективно та не змінював підходи до своєї суддівської практики.

✅ Потрібно встановити правила, за якими судді нестимуть відповідальність в разі змінення підходів до використання норм права, зміни правової позиції або відходу судді від правової позиції.

✅ Потрібно, щоби суди не боялися нічого: фінансового незабезпечення; прокурор не приходить на засідання; щоби судді мали можливість притягувати до відповідальності адвокатів і прокурорів, за штучне затягування судових процесів. Ось у цьому полягає незалежність суду. А незалежний суд - це справедливий суд.

✅ Також погоджуюся, що варто впроваджувати суди присяжних і потрібно змінювати певні моделі проведення судових засідань. Проте, не потрібно звільняти кожного суддю.

✅ Потрібно забезпечити ефективний розгляд кожної судової справи, а вже потім, якщо сторони вважають, що їхні права порушені саме через незаконні дії судді, передавати цю справу у Вищу Раду Правосуддя для ретельного аналізу кожного окремого випадку. Це справа лише судової гілки влади. Але, визнаю, є питання і до ВРП. Я, до речі, особисто брав участь на стороні скаржників, щодо неправомірних дій суддів. Можу зазначити, що в практичній діяльності суддю було звільнено дисциплінарною палатою. Проте, ВРП пом'якшила рішення і відправила суддю на перестажування. Логіки я тут не бачу. Якщо вже людину звільнили через порушення прав громадян, а її дії завдали збитки фізичним особам, то яке може бути перестажування. Ця особа має бути звільнена, а кар'єра судді закінчена. Але після того, як ця особа перестажується протягом 6 місяців за кошти платників податків, чи можна бути певним, що вона буде діяти справедливо?

В суспільстві потрібно відроджувати почуття того, що суддя може бути справедливим, тому що зараз, народ України вважає, що захиститися у суді майже неможливо.

Також, написав звернення до Голови ВР Дмитра Разумкова щодо включення мене до робочої групи з правосуддя. Я підтримую суди та їхню незалежність. Але за це треба боротися нам усім!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]