Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.06.2021 15:36

Можлива відміна карантину 30 червня? Як привести до ладу свої "коронавірусні" закупівлі?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

За два тижні може завершитись карантин

Кількість нових випадків захворювання COVID-19 коливається, але тенденція до зменшення ‑безперечна. Дійсно, тішать око свіжі дані щодо кількості виявлених випадків захворювання на COVID-19. За минулий тиждень: 08.06 – 1602; 09.06 ‑1385; 10.06 – 1785; 11.06 ‑ 1603; 12.06 ‑ 1274; 13.06 – 857; 14.06 – 420; 15.06 – 1014.

Загальна тенденція сумніву не викликає, і той факт, що зараз усі ми знаходимося у зеленій зоні – тому підтвердження. 

Карантин наразі подовжено до 30.06.2021. Що буде далі – поки що невідомо. Але позитивна статистика може вплинути на відміну карантину.

Тому варто згадати про особливості проведення закупівель за процедурою "Звіт про укладений договір (COVID-19)" і як саме необхідно діяти замовникам?

Отже, саме життя відповіло на популярне питання замовників – а чому не можна було (не бажано) укласти договір за "ковід-процедурою" одразу до кінця року? Тому що реально може постати проблема –  як бути, коли карантин скасовано, Постанова 225 відмінена, вартість закупівлі перевищує 50 тисяч гривень. Контролюючі органи обов'язково задаватимуть відповідні  запитання.

Тому раджу почати вже приводити до ладу свої "коронавірусні закупівлі", та вчергове нагадаю, що саме ви можете зробити, поки на це є час.

В чому полягає особливість так званих "коронавірусних закупівель" - закупівлі товарів, робіт і послуг за процедурою "Звіт про укладений договір (COVID-19)"?

Коронавірусні закупівлі були виведені з-під дії Закону про публічні закупівлі. Порядок їх проведення було затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2020 № 225.

Цією ж постановою затверджено і Перелік товарів, робіт та послуг, що можуть закуповуватися за коронавірусною процедурою.

Проводиться коронавірусна процедура закупівлі лише уповноваженою замовником особою, яка призначається наказом керівника замовника. Уповноважена особа призначається окремим наказом!

Процедура закупівлі передбачає укладення прямого договору з постачальником з обов’язковим подальшим оприлюдненням в електронній системі закупівель звіту про укладений договір, укладеного договору з усіма додатками та звіту про виконання договору. Вартісні межі для укладеного договору значення не мають.

І так, за порушення, вчинені під час проведення коронавірусних закупівель передбачені штрафні санкції:
‑  За неоприлюднення або порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлі, що здійснюються відповідно до положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)"; передбачено накладення штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб замовника у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
‑  За придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур закупівель/спрощених закупівель відповідно до вимог закону передбачено накладення штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб замовника від тисячі п’ятсот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (це в тому разі, якщо ви безпідставно провели коронавірусну закупівлю).

Замовнику необхідно звірити назви товарів, робіт та послуг, на постачання яких укладено договори за коронавірусною процедурою, з Постановою 225. 
Крім того, обов’язково перевірте, чи мав право саме ваш заклад здійснювати таку закупівлю. Детально на цю тему – про цільове призначеннярозділів Переліку, наполегливо раджу перечитати.

Якщо у вас все добре з обранням процедури закупівлі, дійсно були законні підстави закупити товари, роботи, послуги саме за процедурою "Звіт про укладений договір (COVID-19)", то прийміть мої вітання! Якщо ж це не так – вживайте заходів до виправлення ситуації.  

Інформація про закупівлю обов’язково має бути оприлюднена в системі електронних закупівель. Звіт про укладений договір, укладений договір та всі додатки до нього повинні бути оприлюднені в електронній системі закупівель протягом трьох робочих днів, звіт про виконання договору – протягом двадцяти робочих днів з дня закінчення строку дії договору, або його виконання сторонами, або його розірвання.

Якщо ваші закупівлі ще не закриті, ви можете оприлюднити необхідну інформацію, якщо не зробили це раніше. Так, зміни та додаткові угоди теж бажано оприлюднити, що дасть вам змогу уникнути питань в подальшому.

Також раджу перевірити закупівлі товарів на відповідність нормам Постанови 224, тобто чи не нарахований випадково податок на додану вартість там, де його не повинно бути. Вам на допомогу прийде Перелік, затверджений Постановою 224.
Пам’ятайте, що звільняються від оподаткування ПДВ лише товари, робіт і послуг це не стосується.
Також звертаю увагу, що Постанова 224 має чітко вказаний термін дії ‑ протягом строку дії пункту 71 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України - Тимчасово, на період, що закінчується останнім календарним днем місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19).

І звичайно, документи та матеріали, які не оприлюднюються в електронній системі закупівель, теж мають у вас бути. Перш за все це стосується документів, що підтверджують відповідність засобів індивідуального захисту певним стандартам. Документ про відповідність в системі електронних закупівель не оприлюднюється, але постачальник повинен його надати і у вас він має бути.

І не забудьте про обов’язкове оприлюднення звіту про виконання договору – 20 робочих днів з дня закінчення строку дії договору, або його виконання сторонами, або його розірвання.

Вдалих всім закупівель!                                    

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]