Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.10.2020 09:41

Вибори і COVID-19

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Чи мають право виборчі комісії забезпечувати себе необхідними засобами індивідуального захисту та антисептиками шляхом коронавірусних закупівель?

Оновлено

За результатом обговорення даного блогу в фейсбук із в тому числі секретарем ЦВК, додам таку інформацію.

Згідно із Постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 641 "Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", видатки, пов’язані із здійсненням протиепідемічних заходів у зв’язку з організацією та проведенням виборів, здійснюються за рахунок коштів місцевих бюджетів (в тому числі за рахунок резервних фондів зазначених бюджетів).

Разом з тим, оскільки здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів на період дії карантину потребує скоординованих дій державних органів, органів місцевого самоврядування, і станом на сьогодні таких дій не вчинено,

Центральна виборча комісія 10.10.2020 (Постанова №364) звернулася до Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства фінансів України, Міністерства освіти і науки України, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, інших органів (посадових осіб), які відповідно до закону здійснюють їх повноваження, щодо створення в межах компетенції належних умов для здійснення протиепідемічних заходів, необхідних для організації та проведення виборів 25 жовтня 2020 року.

Ось така ситуація у нас!//

Наближаються вибори до місцевих рад, передвиборчий процес у розпалі. Пристрасті вирують. Не стану торкатися опитувань, прогнозів, засобів, до яких вдаються, аби зашкодити конкуренту тощо, а погляну на все це з цікавого для мене  боку – яким чином  виборчі комісії мають забезпечити себе та виборців засобами індивідуального захисту, антисептиками тощо – тобто товарів, що застосовуються для убезпечення від зараження коронавірусом. І зробити це вони мають в рамках чинного законодавства.

До мене щодня звертаються із різних куточків України щодо можливості придбання засобів індивідуального захисту для виборів шляхом коронавірусних закупівель. Тому давайте розберемось!

Виборчий Кодекс України відповідно до Конституції України визначає гарантії права громадян на участь у виборах, регулює підготовку та проведення виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, сільських, селищних, міських, районних у містах рад, сільських, селищних, міських голів.

Відповідно до статті 209 Виборчого Кодексу України, витрати на підготовку і проведення місцевих виборів здійснюються, зокрема, за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету, отриманих як цільова субвенція з Державного бюджету України, коштів відповідних місцевих бюджетів.

Частиною шостою статті 33 Кодексу визначено, що окружні виборчі комісії, територіальні виборчі комісії є юридичними особами, крім випадків, передбачених абзацом другим цієї частини.

В свою чергу, відповідно до частини сьомої цієї ж статті Кодексу, дільничні виборчі комісії не є юридичними особами. Фінансове та матеріально-технічне забезпечення діяльності дільничної виборчої комісії під час відповідного виборчого процесу здійснює відповідна окружна виборча комісія (територіальне представництво Центральної виборчої комісії) або територіальна виборча комісія у порядку, встановленому цим Кодексом.

Враховуючи вказане, територіальні виборчі комісії повинні забезпечити здійснення закупівель товарів і послуг для власних потреб і потреб відповідних дільничних виборчих комісій.

Отже, територіальні виборчі комісії (ТВК) є замовниками у розумінні Закону України «Про публічні закупівлі».

Закупівлі товарів, робіт і послуг здійснюється замовниками, виходячи з вартісних меж предмета закупівлі та у спосіб, установлений Законом.

В той же час, ТВК під час проведення закупівель мають дотримуватися також і інших нормативних актів у сфері публічних закупівель. Зокрема, ТВК враховують також норми Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» № 530 від 17.03.2020, а також положення Постанови Кабінету Міністрів України від 20.03.2020 № 225 (зі змінами).

Згаданим вище Законом № 530 закупівля товарів робіт та послуг необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України виводиться з під дії Закону України «Про публічні закупівлі». Такі закупівлі регулюються Порядком та здійснюються відповідно до Переліку, що затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2020 № 225 (зі змінами).

Вказаний Перелік ділиться на розділи по групам товарів та послуг. Кожна група має заголовок, в якому чітко та недвозначно вказано, ця група товарів  призначена для закупівель за спеціальною процедурою лише закладами охорони здоров’я, що надають допомогу хворим на COVD-19, чи їх можуть купити будь-які замовники.

Отже, ТВК відповідно до вказаного Переліку мають можливість закупити засоби індивідуального захисту – а це маски та  респіратори і фільтри до них, рукавички, засоби для захисту очей тощо. Також товари з розділу дезінфекційних засобів та антисептиків можуть купувати будь-які замовники, незалежно від того, чи являється замовник медичним закладом.

Таким чином, територіальні виборчі комісії при достатньому фінансуванні мають забезпечити необхідними засобами індивідуального захисту та антисептиками крім власних потреб, також і підпорядковані ним дільничні виборчі комісії.

Враховуючи сумні новини щодо подальшого зростання кількості хворих, сподіваюся, що захисних засобів на виборчих дільницях вистачить усім. 

Вдалих закупівель!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]