Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.07.2020 15:43

Як лікарні рятують себе від штрафів в закупівлях COVID-19?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Рятувальний круг лікарень в закупівлях COVID-19. Чи існує реальна можливість уникнути покарання за порушення під час проведення коронавірусної закупівлі?

Життя в умовах пандемії триває. Щодня з’являється інформація про нові випадки захворювань на коронавірусну інфекцію, їх кількість, на жаль, не зменшується, маємо поки що стабільне зростання. Тому вести мову про поступове згортання коронавірусних закупівель здається передчасним.

Постійний моніторинг коронавірусних закупівель (закупівлі COVID-19), що проводяться медичними закладами м. Києва та області, вказує на те, що медзамовники вже менше, але продовжують припускатися все тих же самих помилок, а саме – включають до предмету закупівлі товари та послуги, що відсутні в Переліку (Перелік товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України)  або ж забувають оприлюднити інформацію про закупівлю в обсязі, що визначений законодавством. 

Перелік товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України діє з 20 березня та включає в себе лікарські засоби, антисептичні та дезінфекційні засоби, медичні вироби, медичне обладнання, лабораторні реактиви, послуги тощо. Всі товари, роботи і послуги вказані в Переліку, замовники купують без проведення торгів незалежно від їх вартості (і, до речі, вони не сумуються із іншими "некоронавірусними" закупівлями). Перелік неодноразово доповнювався та змінювався. Останні зміни внесено постановою Кабінету Міністрів України від 19.06.2020 № 509, якою відредаговано розділ «Засоби індивідуального захисту», а також включено ІФА тест-системи до розділу «Медичні вироби, лабораторне обладнання, розхідні матеріали, реагенти для лабораторних досліджень». Повна версія Переліку станом на теперішній час.

Як вже неодноразово мною зазначалось, коронавірусні закупівлі  (закупівлі Covid-19) можна проводити лише відносно тих позиції, що включені до ПерелікуІ жодних виключень із цього правила не передбачено

Коронавірусна закупівля, закупівля за процедурою Звіт про укладений договір COVID-19 товарів, робіт і послуг, які не включено до Переліку є порушенням законодавства у сфері закупівель, адже це придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур закупівель/спрощених закупівель відповідно до вимог закону.

Отже! Шановні замовники, не можна купити продукти, бензин або дизпаливо за процедурою Звіт про укладений договір COVID-19, навіть якщо на вашу думку закупівля саме цього товару вкрай необхідна для боротьби з коронавірусом. Так само не можна закупити без проведення тендеру послуги з ремонту обладнання (навіть якщо це обладнання саме по собі і включено до Переліку). А також страхові послуги, медично-лабораторні послуги тощо – все це поза межами Переліку. До речі, закупівля будь-яких видів робіт Переліком не передбачена.

Однак, як свідчить практика, замовники подекуди закуповують товари та послуги, що відсутні в Переліку, чим порушують законодавство у сфері закупівель та наражаються на штрафні санкції, адже відповідно статті 164-14 КУпАП придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур закупівель/спрощених закупівель відповідно до вимог закону тягне за собою накладення штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб замовника від тисячі п’ятсот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А це від 25 500 грн до 51 000 грн.

Яким же чином замовники "рятують" себе від названих штрафних санкцій?

Ось один із недавніх випадків – Клінічна лікарня "Феофанія" уклала договір на закупівлю фармацевтичної продукції, всього 8 найменувань. Але до предмету закупівлі були включені ліки, які в Переліку відсутні (Алмірал (МНН Diclofenacum), Но-Х-Шa (МНН Drotaverinum), Ізофлуран (MHH Isofluranum)). Після отримання мого листа замовник розірвав договір. Разом з тим, "Феофанією" було укладено новий договір та придбано необхідні лікарські засоби, але вже без застосування коронавірусної закупівлі (закупівлі COVID-19). Отже, клінічна лікарня "Феофанія" виправила вчинене порушення шляхом розірвання договору та уникнула штафних санкцій.

Розірвала договір із закупівлі фармацевтичної продукції й Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги міста Львова. Остання провела закупівлю препарату Ozeltamivir, що був відсутній в  Переліку. Хочу відмітити, що даний препарат з'явився в Переліку, проте вже після того, як лікарня швидкої допомоги придбала його за коронавірусною закупівлею. Отже, на той час, коли лікарня його придбавала, замовник не мав підстав використовувати закупівлю COVID-19. На мій лист щодо вчиненого порушення замовник повідомив про розірвання укладеного договору.

Отже, можливість виправити порушення, що полягає у закупівлі за коронавірусною процедурою відсутніх в Переліку товарів і послуг, та уникнути штрафних санкцій у розімір від 25 500 грн до 51 000 грн – це розірвати укладений договір та провести нову закупівлю відповідно до норм законодавства в сфері закупівель. 

Разом з тим окремо хочу відмітити закупівлю Київської міської клінічної лікарні №15 послуг з ремонту і технічного обслуговування медичного обладнання, а саме Монітора реанімаційно-хірургічного ЮМ-300, які також, як ви зрозуміли, відсутні у Переліку. У відповідь на моє звернення про порушення лікарня №15 повідомила, що сталася технічна помилка. Лікарня укладений договір не розірвала, а розмістила його в новій закупівлі необхідних послуг. Дана закупівля проведена шляхом укладання прямого договору без використання електронної системи закупівель. 
Однак, варто памятати, що у разі здійснення закупівель без використання електронної системи закупівель замовник обов’язково оприлюднює відповідно до статті 10  Закону про публічні закупівлі звіт про договір про закупівлю. При чому, такий звіт про договір про закупівлю розміщується протягом трьох робочих днів з дня укладення договору про закупівлю. У випадку Київської міської клінічної лікарні №15 вказаний строк було прострочено - звіт про укладений договір від 01.07.2020 розміщено в системі 08.07.2020.

Таким чином, уникаючи штрафів по одних процедурах закупівель, не допускайтесь помилок в інших процедурах закупівель.

На моє звернення щодо перевірок коронавірусних закупівель Державна аудиторська служба України повідомила, що з 9 червня Службою проводиться ревізія окремих питань фінансово-господарської діяльності Міністерства охорони здоров'я України, під час якої перевіряється використання коштів державного бюджету, виділених МОЗ України для запобігання поширенню на териорії областей гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Також міжрегіональні територіальні органи Служби розпочнуть ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності підприємств, установ та організацій з питань використання коштів державного та місцевих бюджетів, а також коштів, отриманих з інших джерел, для забезпечення заходів спрямованих на боротьбу з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, за період з 01 січня 2020 по 30 червня 2020 року на 27 об'єктах контролю.

Отже, шановні замовники, чи варто витрачати час (що аж ніяк не зайвий) на розірвання неправомірно укладеного договору та укладання нового? Чи не доцільніше перед оголошенням закупівлі ще раз переглянути Перелік?

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]