Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.08.2019 10:49

Ремонт тротуарів наприкінці грудня? Легко!

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Бориспільська багатопрофільна лікарня, та, яка стратегічного значення, та, в якій із робочим візитом побував нещодавно Президент України, і від ремонту в якій, він, м’яко кажучи, був шокований.

Після перегляду закупівель Бориспільської лікарні дуже сподіваюсь на плідну роботу депутатів та запровадження допорогових закупівель під дію Закону про публічні закупівлі.

Реально, здійснюючи постійний моніторинг закупівель, що їх проводять медзамовники, просто неможливо не звернути увагу на значну кількість процедур, що проходять без застосування електронної системи закупівель, тобто шляхом укладення прямого договору.

І здавалося б, суми там невеликі, у порівнянні з іншими закупівлями – зовсім незначні. Законом же передбачено, що замовники можуть використовувати електронну систему закупівель з метою відбору постачальника товару, надавача послуг, виконавця робіт. Але рішення проводити конкурентну процедуру чи ні за сьогоднішніми правилами залишається на розсуд замовника.

Процедура звітування про укладений договір – здебільшого це загадка, так звана «річ у собі». У системі не оприлюднюються деталі закупівлі, лише що закуповуємо ‑ назва предмета закупівлі, його кількість та вартість. А ось технічні, якісні характеристики, умови, інші деталі – це все утаємничено.

Тут же на руку грають і інші можливості. Наприклад, одному й тому ж предмету закупівлі можна присвоїти не один код, а декілька, і наступного разу це вже буде зовсім нова закупівля іншого предмету. Та ще й особливості закупівлі робіт з будівництва, капітальний ремонт, поточний ремонт.

Політ фантазії окремих замовників просто вражає.

Так що ж там у Бориспільської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування? Звернула свою увагу на закупівлю ремонту внутрішньоквартальних проїздів на території.

В червні минулого року лікарня укладає договір з КП «Благоустрій» на виконання робіт ‑ капітальний ремонт внутрішньоквартальних проїздів на території Бориспільської центральної районної лікарні на суму 1 347  600,25 грн.

Наступного місяця лікарня укладає договір з тим же самим підрядником на суму 171 993,74 грн, предмет договору – поточний ремонт внутрішньоквартальних проїздів на території Бориспільської центральної районної лікарні.

Ви ж зрозуміли? Все поза межами електронної системи закупівель.

Підбивши підсумок, бачимо шикарний поділ предмета закупівлі з метою уникнення проведення відкритих торгів. І мета таки досягнута.

Але в середині грудня договір на проведення поточного ремонту розривається. Як пояснив замовник, ними самостійно виявлена помилка у визначенні предмета закупівлі. І того ж дня укладається новий договір – той же виконавець, та ж сама вартість, але буде проводитися поточний ремонт пішохідного тротуару – від центрального входу до пункту переливання крові.

Можна було сказати, ну молодці! Самі побачили помилку, самі виправили.

Але! Ще раз! Ремонт пішохідного тротуару в грудні!

Поточний ремонт тротуару! За погодних умов, коли сніг випав у листопаді і розтанув вже в березні.

Це виходить майже Казка про 12 місяців на новий лад.

Але якщо в старій казці про 12 місяців бідолашна пасербиця зуміла в холодному грудневому лісі назбирати великий букет пролісків, то чому не можна в тому ж грудні якісно відремонтувати тротуар, що вкритий шаром снігу та льоду?

Звісно, можна, в чому кожен може пересвідчитись на веб-сайті, що за даним договором кошти сплачені 27.12.2018, також згадується про акт виконаних робіт, згідно з яким наступного дня вже все було відремонтовано.

Відповідно до єдиних технічних правил ремонту і утримання вулиць та доріг населених пунктів, тротуари ремонтують у суху погоду навесні і влітку. Але не в Бориспільській лікарні! В них «найсприятливіша» пора для проведення поточного ремонту тротуарів – кінець грудня. І чи пов’язано це з кінцем року та закриттям рахунків та освоєнням річних бюджетних коштів?

І як же мій блог без «шкідливих порад»? Будь ласка.

Такі дива ремонту абсолютно ніяк не зацікавили Північний офіс Держаудитслужби.

Оскільки за одним із договорів зобов’язання повністю виконані, а інший договір – розірваний, за повідомленням органу фінансового контролю – визначених законом підстав для початку моніторингу закупівель немає.

Отже, бажанню замовника укласти договір без проведення торгів, з обраним заздалегідь виконавцем нічого не стало на перешкоді.

Хочу також відмітити, що Північний офіс Держаудитслужби  першому кварталі цього року навіть ревізію фінансово-господарської діяльності лікарні за понад п’ять останніх років провів, але зазначені у цьому блозі закупівлі не досліджувались, тому що перевірка проведена «вибірковим способом» та проаналізовано за п’ять років аж 4 (чотири) процедури відкритих торгів. 

Таким чином, законодавчі прогалини дозволяють всім сторонам закупівельного процесу маніпулювати ними на свою користь. Замовникам – укладати договори зі «своїми» учасниками, уникаючи конкуренції; органу фінансового контролю – не мати змоги вживати заходів для усунення порушень та їх попередження у майбутньому.

Так і живемо.

Президент України надав рік для оновлення Бориспільської лікарні.

Сподіваюсь, що нові закупівлі будуть проведені на конкурентній основі, з використанням електронної системи закупівель. А я, звичайно, всі закупівлі ремонтів перегляну та чекаю такої ж уваги до закупівель лікарні і від органу фінансового контролю! Все ж таки лікарня стратегічного значення, як зазначив Президент!

Я Руденко Тетяна, Координатор центру реагування на порушення у закупівлях в місті Києві та Київської області, місті Львові та Львівській області. Цей блог створено для поширення інформації про виявлені порушення замовників і учасників процедур закупівель сфери охорони здоров’я регіонів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]