Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.07.2022 17:19

Нова шкільна реальність

Проєктна менеджерка Привільненської об'єднаної територіальної громади, Рівненська область

Уявіть, яким захопливим може бути урок географії в школі або вивчення анатомії рослин, якщо учні матимуть можливість перенестися в одну мить на Південний полюс або зазирнути всередину стовбура дерева…

Технологія «edutainment», яка передбачає навчання через розвагу, творчість, інтерактив, поряд із цифровим контентом і ефектом занурення поступово трансформують традиційний освітній процес. Навіть під час війни, коли змінюються терміни навчання й місце проведення шкільних уроків, запроваджуються нові освітні методи. Інформація стає доступнішою та зрозумілішою, а саме навчання – ефективнішим. 

Нещодавно в Іваннівській гімназії, що належить до Привільненської громади Рівненської області, встановили багатофункціональну smart-панель «Energy star». Її придбали завдяки проєкту «Посилення стійкості громад», що реалізується Програмою розвитку ООН в Україні за фінансової допомоги уряду Великобританії на підтримку освітніх ініціатив сільських рад і волонтерських центрів, які працюють з дітьми, в тому числі – переселенцями. Відтоді звичні уроки перетворилися на цікаві та захопливі події для сучасних дітей. 

Перше, для кого і для чого ми використали «розумну дошку» – для  навчання підлітків Іваннівського старостинського округу заходам безпеки в умовах воєнного стану, безпеки вдома, на вулиці та мережі Інтернет. Інтерактивна панель дозволяє проводити віртуальні предметні екскурсії, практичні заняття, вправи та навіть виконувати тести. 

У планах на наступний навчальний рік – проведення інтерактивних уроків з природознавства, біології, географії тощо. До прикладу, за допомогою додатку вчитель географії зможе завантажити контурну карту, а учні позначать на ній континенти, країни, міста, а потім пройдуть перевірку знань. Для цього діти працюють на планшетах – їх теж закупили в межах проєкту ПРООН, а надані ними відповіді відображаються на сенсорній панелі. 

Важливо, що вчителі можуть самостійно, за допомогою адаптованого інтерфейсу, моделювати урок, формувати плани занять і створювати візуальні елементи, щоб утримувати увагу учнів і допомагати їм засвоїти необхідну інформацію в цікавий спосіб. Умовно кажучи, вчителька біології може «принести» в клас різноманітні віртуальні об’єкти, скажімо, дерева чи навіть тварин, а вчитель географії – цілі планети. 

А ще можливим стає аудіювання, прослуховування, використання анімації для вивчення іноземної мови. Наприклад, на екран можна «запросити» продавчиню, якщо треба потренуватися вести діалог у магазині. 

Досить оригінально можна підійти і до вивчення хімії. Наприклад, усім класом «відвідати» віртуальну лабораторію для проведення хімічних дослідів і дати учням змогу «хімічити» без ризику для здоров’я. І вже не страшно, якщо сусід по парті перекине пробірку з сірчаною кислотою. Та й узагалі, спостерігати за хімічними перетвореннями в динаміці набагато цікавіше. І не менш захопливо – візуалізувати найяскравіші моменти літературних творів чи знайомитися з експонатами музеїв світу в онлайні. 

Тобто використання інтерактивної дошки в контексті «edutainment» можливе практично для будь-якого предмета. Шляхом демонстрації відео, анімацій, презентацій, 3D моделей, створення і використання інфографіки, колажів, хмар слів, роботи у віртуальних лабораторіях, веб-квестів, ігрових вправ тощо. 

Ось так сучасні технології дозволяють поглянути по-новому на звичний світ навчання, розширюючи кордони фізичного простору. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]