Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.05.2015 12:52

ОСН – перший крок до реальної децентралізації

Ексдепутат Київради від фракції "УДАР-Солідарність"

Одним із основних інститутів громадянського суспільства, діяльність якого спрямована на захист прав громадян за місцем проживання, є органи самоорганізації населення.

Одним із основних інститутів громадянського суспільства, діяльність якого спрямована на захист прав громадян за місцем проживання, є органи самоорганізації населення. Відповідно до законодавства, вони мають право   здійснювати контроль за якістю житлово-комунальних послуг, а також за якістю ремонтних робіт у будинках на своїй території.  Насьогодні найбільш актуальною є не тільки сфера ЖКГ, але і питання контролю та участі в підписанні договорів, кошторисів, виборі підрядників (як постачальників так і виконавців)для надання ряду послуг.

Хоча окремими нормами законодавства і передбачається можливість здійснення громадського контролю у сфері надання ЖКП, через відсутність розроблених на рівні місцевих адміністрацій дієвих механізмів реалізації цих норм, а отже і відсутність пілотних проектів, які можуть розробити відсутні механізми затверджені місцевою владою, кияни фактично відсторонені від реального впливу та контролю за виробниками та постачальниками послуг різного виду, а також не мають можливості впливати на процес виконання та надання таких послуг.

Слід зауважити, що за останні 15 років реформування ЖКГ, реальних результатів так і не досягнуто: продовжує зростати збитковість комунальних підприємств, знижується якість ЖКП і підвищується їхня вартість. Усе це призводить до громадського незадоволення та соціальної напруги.

Без контролю системі загрожує корупція

Покращити стан справ у цій сфері неможливо без залучення громадян та громадських об’єднань до планування робіт, обґрунтування та встановлення тарифів, контролю за наданням ЖКП та використання коштів, запобігання зловживанням у цій сфері. Окрім того, наразі громадськість відсторонена від участі у виборі інвестиційних програм підприємств та здійснення контролю за їхнім виконанням. Існуючий на сьогодні порядок прийняття програм і проведення конкурсів створює передумови для корупції та не сприяє створенню конкурентного ринку ЖКП. Таким чином, навіть враховуючи бажання громадськості долучитися до контролю якості надання ЖКП, рівень регламентації цих процесів залишається вкрай незадовільним.

Київрада може наділяти частиною власних та делегованих  повноважень, фінансів та майна будинкові, вуличні, квартальні та інші органи самоорганізації населення задля здійснення контролю за діяльністю комунальних підприємств та ЖЕКІВ.  Після делегування частини повноважень ОСНам, задля виявлення всіх переваг і недоліків, територіальна громада започаткує механізм переходу реальних повноважень на місця. Доцільним є починати з основних плацдармів ОСНів: надання послуг у сфері ЖКГ та контролю за власною територією відповідно до існуючих детальних планів територій.

У подальшому формування бюджету міста зможе базуватися на бюджетах ОСНів, кадрова політика яких, у свою чергу, формуватиметься на базі тих спеціальностей, на які буде реальний попит на місцях. Тобто молодь в рамках загальноміської освітньої програми матиме можливість отримати професію, що відповідатиме реальним потребам суспільства. Це стане поштовхом до суттєвих змін у кадровому потенціалі столиці – муніципальної реформи.

Таким чином, буде посилено роль територіальної громади та розширено повноваження ОСНів міста Києва в галузі житлово-комунальних послуг, сфері енергозбереження, благоустрою території, землекористування, фінансово-господарській діяльності.

ОСНи можуть і повинні стати стимулом до муніципальної реформи в Києві, основи якої мають бути закладені в новому Законі про Столицю – Конституції міста, якої так потребують кияни. Готовий документ стане реальним прикладом децентралізації. У цьому законі мають бути закладені нові принципи та механізми серед яких: формування бюджету знизу верх,  перерозподіл повноважень і компетенції районів чи інших адміністративно-територіальних одиниць, нові принципи і формування місцевих податків і зборів, переваги та преференції столичних підприємств для реалізації власної продукції, механізми створення муніципальної поліції, проведення місцевого референдуму, нові вимоги до формування сфер освіти, медицини, спорту, соціальних гарантій, гарантії підпріємцям та інвесторам і т.д.

Перші кроки з делегування повноважень ОСНам і створення дієвих механізмів з подальшим їх практичним відпрацюванням і впровадженням на базі декількох ОСНів, дасть старт процесу формування реального місцевого самоврядування, в якому Місто (центральна влада – тобто КМДА) займатиметься стратегічним розвитком столиці, а на місцях управління повинно здійснюватися місцевими жителями. Таким чином ми зможемо досягти і створити всі передумови створення сталого розвитку території та належного середовища проживання киян.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]