Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.02.2019 10:13

НАБУ - ті ж наперсточники, тільки з новою назвою

Практикуючий адвокат в сфері кримінального права

Заробітна плата в 30 тис. грн., навантаження в розслідуванні - 2 справи, а головне робиш що хочеш. Словом...процесуальний рай.

Національне антикорупційне бюро України вже давно втратило всі надії стати еталоном антикорупційної політики держави. Чому? Ну не завезуть же нам чесних та професійних кадрів з Марсу. Яскравий приклад «професійності» - старший детектив НАБУ з вагомими повноваженнями, покладеними чинним КПК, а в минулому - звичайний слідчий по розслідуванню злочинів у сфері безпеки дорожнього руху з нині окупованого Перевальська Луганської області.... але без прізвищ сьогодні. 

Так ось. Після повідомлення особі про підозру, у детектива є чіткий строк розслідування кримінального провадження - це рівно два місяці! 

Однак чинний кримінальний процесуальний кодекс передбачає порядок та підстави зупинення розслідування (стаття 280 КПК). Іншими словами, якщо ти не встигаєш - виносиш постанову і зупиняєш. 

Досудове розслідування може бути зупинене після повідомлення особі про підозру у разі, якщо:

1) підозрюваний захворів на тяжку хворобу;

2) оголошено в розшук підозрюваного;

2-1) слідчий суддя відмовив у задоволенні клопотання про здійснення спеціального досудового розслідування;

3) наявна необхідність виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва.

Чому для НАБУ немає проблеми для зупинення розслідування, якщо підозрюваний на місці, не хворіє і хоче якнайшвидше то все закінчити направити справу до суду???

Дуже хитро та саме «для НАБУ» виписано порядок міжнародного співробітництва. Це коли наш правоохоронний орган надсилає запит до іншої держави для отримання тих чи інших документів, інформації тощо. 

КПК прописує для цього чіткий порядок. Проблема в тому, що якщо ти звичайний слідчий з ДТП - ти це зробити просто так не можеш, тому що згідно статті 545 КПК - виключно Генеральна прокуратура України звертається із запитами про міжнародну правову допомогу у кримінальному провадженні під час досудового розслідування крім досудового розслідування кримінальних правопорушень, віднесених до підслідності НАБУ, яке у таких випадках здійснює функції центрального органу України.

Іншими словами - не встигаєш, видумав запит до країни (бажано тієї, яка знаходиться подалі від України, щоб відповідь йшла довше) сам надіслав і зупинив розслідування. 

І вишенька на тортик - під час зупиненого розслідування проводити слідчі дії не можна.(можна чекати експертизу, можна надсилати запити, не надто поспішати закінчувати справу загалом, яку розслідуєш вже три роки), але якщо сильно припікає то НАБУ - можна. Виніс постанову про поновлення і про зупинення в один і той же день, щось крадькома зробив і все). Оце стиль роботи сьогоднішніх детективів. Який там суд! Шантажують людей, арештовуючи їх майно, тримаючи їх під вартою, на угоди зі слідством. Статистика говорить сама за себе - станом на червень 2018 року з 33 судових вироків судів за справами НАБУ, 23 - це затвердження судом угоди зі слідством.

Але детективи мабуть не враховують, що крім себе вони нікого не обмежують: в активному захисті, в збиранні доказів стороною захисту, проведенні експертиз. 

 Рано чи пізно партія закінчується. Скоро 290 КПК - Закінчення досудового розслідування).... ну це якщо НАБУ ще раз не придумаєте запит до Сомалі чи Непалу. 

P.S. порада НАБУ:  робіть запити до держав, де знаходяться популярні курорти, питайте про погоду. Хоч якась буде від вас користь) 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]