Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.07.2022 15:46

Інфляція в США зростає. І до чого тут Україна?

Український політик, народний депутат України IX скликання

Війна в Україні призвела до зростання світових споживчих цін, особливо на пшеницю та олію. Інфляція в США зростала швидше, ніж у ЄС через відмінності у відновленні економіки після пандемії COVID-19.


Згідно з індексом інфляції, який оприлюднив Мінпраці США, у травні показник зріс до 8,6%. Роль зіграли як внутрішні фактори (постковідне відновлення економіки шляхом дешевих кредитів, дотацій та іншого), так і зовнішні. Звісно, першочерговий зовнішній фактор - війна в Україні, що спричинила збільшення цін на нафту та збій у логістиці.

Великі сподівання Уряд США покладав на ринок нерухомості, який був стабільним (з інфляцією на початку 2021 року - в 1,4%). Однак, як пише американське видання WSJ, вже у травні цього року показник підскочив до 5,1%.

Чому це проблема?

Показник інфляції житла складає близько 2/5 від розрахунку основного індексу споживчих цін (CPI). Для стримування інфляції представники Федеральної Резервної Системи підвищили базову процентну ставку до 1,75% проти 0,25% у січні.

Зростання колосальне! 26-27 липня можливе чергове підвищення. Підвищення процентної ставки впливає на всю фінансову сферу й означатиме вищі відсотки за депозитами та облігаціями, але й більше платитимуть за кредитними лініями.

Фактично підхід відомий - захистити вклади/кошти та стимулювати не витрачати їх, що має стримати інфляцію. Попри ці заходи, інфляція може зрости до 6,5% протягом наступних кількох місяців. І це максимум за останні 36 років.

Здається від американських будиночків з галявинами до поля бою в Україні дуже далеко, але саме потужність фінансової системи США дає можливість купувати нам HIMARS, Javelin та інше надсучасне озброєння. Тому економічгний добробут штатів має бути для нас не менш важливим, ніж власний.

Але все не так погано.

По-перше, збільшення видобування нафти на 650 тис. барелів на добу країнами ОПЕК+, розблокування Венесуели та нарощування її видобутку на 400 тис. барелів на добу суттєво наситить ринок та зменшить ціни.

По-друге, інші ринки, зокрема: страхування, медичних послуг показують падіння цін. В сукупності це має вирівняти ринок та стабілізувати долар.

До того, не забуваємо про українське зерно!

Розблокування портів також суттєво вплине на продовольчий ринок та задасть вектор зменшення валютних цін. Тож сподіваємося не тільки на стабільність зовнішньої підтримки партнерів, а й на відновлення українського експорту та здешевлення логістичних витрат!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]