Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.08.2019 15:37

Країні потрібні робочі руки. Діємо!

Український політик, народний депутат України IX скликання

Не секрет, що ринок праці України дав збій.

Сьогодні катастрофічно не вистачає працівників робітничих спеціальностей, а молоді випускники спеціалізованих закладів, банально, не адаптовані до сучасних умов виробництва. Насправді, це не лише проблема для бізнесу. Це - серйозна проблема на рівні всієї держави. На підприємствах не вистачає кваліфікованих робочих рук. І про це бізнес «б’є в набат» абсолютно в усіх регіонах країни.

 Не хочу нагнітати ситуацію, але коли спілкуюся із підприємцями, вони в один голос підтверджують: робочих рук катастрофічно не вистачає...  

Чому так сталося? 

Всі роки Незалежності ми мали надмірну престижність вищої освіти серед молоді. При цьому престиж робітничих професій був утрачений. Саме це - одна з головних причин незбалансованості ринку праці. До того ж, спостерігаємо парадоксальну ситуацію: за останніми даними Держкомстату, в країні понад 70% безробітних з вищою освітою. 

Ситуація на Хмельниччині 

Якщо говорити в розрізі регіонів, рідна Хмельниччина не стала виключенням. За статистикою обласного центру зайнятості, 70% вакансій – робітничі спеціальності. Разом з цим, серед людей, які звертаються до центру зайнятості у пошуках роботи, 70%, знову ж таки, з вищою освітою. Така тенденція - пряма загроза економіці держави. 

Бо при цьому - чверть підприємств мають недоукомплектований штат на 25-30%. Як наслідок – вони не працюють на повну потужність. Через брак робочих кадрів частина з них може взагалі закритися.        

Дуальна освіта в дії 

Разом із командою, експертним середовищем ми проконсультувалися і вирішили діяти. Протягом останніх двох років ведемо активну роботу щодо впровадження системи дуальної освіти на рівні Хмельницької області.

Проведено багато зустрічей із роботодавцями, закладами профтехосвіти та студентами. Спільно вибудували план змін з цієї проблематики. Підготували проект постанови №9173 (про проведення експерименту у Хмельницькій області з запровадження дуальної форми навчання). Він давно розглянутий профільним комітетом ВР і рекомендований для голосування  в Парламенті.

Крім цього, у співпраці з департаментом освіти Хмельницької ОДА нам вдалося напрацювати перелік закладів професійно-технічної освіти, професій та роботодавців, які  готові розпочати впровадження елементів дуальної форми навчання у освітній процес вже з 1 вересня 2019 року.

І ось – перемога! Результатом мого звернення до Міністерства освіти і науки стало розширення переліку закладів професійної (професійно-технічної освіти), професій та роботодавців Хмельницької області для  впровадження дуальної форми навчання  у освітній процес. Зокрема, серед них 22 заклади Хмельницької області, які будуть здійснювати підготовку робітничих кадрів за 36 робітничими професіями.

Це - гарний приклад і для інших регіонів піти шляхом впровадження на місцях елементів дуальної освіти і забезпечити регіони країни робітничими кадрами. Що головне - питання повернення цінності робітничих професій допоможе і бізнесу, і країні в цілому вибратися із економічної ями.

Крокуємо далі!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]