Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.03.2023 22:31

Чи може в директора бути два підписи?

Адвокат, директор Derchuk & DWP Law Firm

Що робити, якщо підпис контрагента на договорі не співпадає з його підписом у паспорті, та чи можна мати кілька підписів факсиміле — поради від юриста

Нещодавно отримав на консультації таке запитання: Чи маєте досвід із приводу того, чи може людина (керівник) мати й застосовувати два різні підписи? І так само застосовувати й мати два факсиміле?

Щоб відповісти на це запитання, потрібно розібрати 3 основні моменти: 

1. Повноваження особи для вчинення правочину

Характерною ознакою будь-якого правочину — це настання правових наслідків (зміна стану активів тощо). Під правочином у цьому випадку ми розуміємо юридичну дію, яку особа як керівник вчиняє від імені бізнесу.

Для того, щоби правочин відбувся, особа повинна мати певний обсяг правоздатності (повноважень). А відповідно, щоб визначити ці повноваження та підтвердити, що їх може здійснювати саме ця особа, її потрібно ідентифікувати, тобто встановити, що угоду чи будь-який документ підписує саме ця особа.

Тобто: якщо на договорі, який ТОВ «Ромашка» укладає з ФОПом Петренко І.В., стоїть підпис директора ТОВ «Ромашка» Романенка О.В., потрібно впевнитися, що особа, яка підписала договір, це саме той Романенко О.В., який є директором ТОВ «Ромашка», а не повний тезка. Як же це зробити?

2. Як ми ідентифікуємо особу, яка вчиняє правочин

Ідентифікація особи відбувається завдяки правовстановлюючим документам — паспорту книжечкою або ID-карткою.

Обидва варіанти паспорта, як книжечка, так і ID-картка, мають зразок підпису фізичної особи, застосовуючи який, така фізична особа проявляє своє волевиявлення (реалізацію повноважень).

Саме цей підпис фізична особа застосовує, щоб проявити своє волевиявлення. У нашому випадку — реалізувати свої повноваження як керівника.

У чому ж тут є обмеження? Паспорт, як книжечка, так і ID-картка, не мають можливості містити два чи більше підписів — відповідно до Наказу Міністерства внутрішніх справ № 456 від 06.06.2019 р. «Про затвердження Тимчасового порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України».

На практиці для підтвердження угод ми просимо надати копію паспорта директора, за яким ми звіряємо його підпис на документах. 

3. Чи можна мати два та більше факсиміле підписи

Підпис факсиміле — це точна копія підпису, зроблена у вигляді печатки або штампа, і призначена для спрощення та зменшення часу роботи з документами.

Приписами частини 3 статті 207 ЦКУ передбачено, що використання при вчиненні правочинів факсимільного відтворення підпису за допомогою засобів механічного, електронного або іншого копіювання, електронного підпису або іншого аналога власноручного підпису допускається у випадках, встановлених законом, іншими актами цивільного законодавства, або за письмовою згодою сторін, у якій мають міститися зразки відповідного аналога їхніх власноручних підписів.

Тож робимо висновки:

1. Підпис у керівника може бути лише один і відповідати підпису в документі, який встановлює особистість, зокрема паспорта (як книжечки, так і ID-картки).

2. Факсиміле повинно відповідати (відтворювати) оригінальний підпис. Відтворень може бути декілька, але одного й того ж підпису.

Важливий момент: законодавство інших держав може містити інші положення щодо ідентифікації осіб, тому це варто враховувати.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]