Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.03.2020 14:31

Під загрозою коронавірусу: яка альтернатива громадському транспорту?

Експерт ринку автомобілів та електромобілів. Директор мережі електрозаправних комплексів ТОКА

Уряди багатьох держав максимально обмежують користування громадським транспортом у зв’язку з поширенням коронавірусу.

Подібне рішення в Україні, схоже, справа кількох днів. Яка може бути альтернатива? Самоізоляція, велосипеди та інший особистий транспорт, купівля або оренда авто: вибір є завжди. Головне - не панікувати.  

Коронавірус шириться планетою, і одна з необхідних умов його стримування - це максимальна поінформованість населення. Адже поки вакцини від цієї хвороби немає, основна зброя проти неї - це знання та відповідальна поведінка кожного. 

Саме тому по всьому світу уряди та міністерства, відповідальні за охорону здоров’я, інформують про заходи безпеки для своїх громадян, щоб попередити зараження та передачу коронавірусу. 

Передовсім, йдеться про елементарні заходи особистої гігієни. Певен, про них ви вже чули. Тримати дистанцію на 2 метри від інших, кашляти в лікоть, не торкатися обличчя. Один із ключових - часто мити руки з милом або дезинфікувати їх антисептиком. Чому це так важливо? На жаль, коронавірус - досить живучий, і на деяких поверхнях може затримуватися до декількох днів. 

Це - одна з вагомих причин обмеження щодо користування громадським транспортом, яка стало актуальним вже для чималої кількості країн. Уряди суворо рекомендують або взагалі відмовитися від поїздок, або - в крайньому випадку - віддавати перевагу приватному авто. Справді - попри те, що транспорт, вже навіть в Україні, почали дезинфікувати (і це - справді хороша новина), гарантії повної захищеності, на жаль, немає. Це розуміє міська влада та МОЗ, тож значні обмеження щодо використання громадського транспорту - справа кількох днів. І це - абсолютно правильне рішення. 

Чим громадський транспорт може бути небезпечним? По-перше, в години пік відстань від інших пасажирів тут точно менше рекомендованих 2-х метрів, тож існує небезпека безпосереднього зараження. По-друге, щохвилини в автобуси, вагони метро чи маршрутки заходять нові й нові люди, і ніхто не може гарантувати, що металевого поручня до вас не торкнувся потенційний носій віруса. Саме тому при поїздках так важливо зберігати приватність! 

Складніше, якщо приватного авто у вас немає. В цьому випадку варто самостійно подбати про власну безпеку та захистити близьких. Найкращий вихід - мінімізувати контакти із зовнішнім світом. Наприклад - домовитися про дистанційну роботу, без особливої потреби не покидати дому. 

Якщо необіхдність вийти на роботу існує, вона неуникна, а ви мешкаєте неподалік від офісу - краще обрати щоденні піші прогулянки, або ж поїздки велосипедом, електросамокатом чи моноколесом. Коронавірус не передається через повітря, тож якщо вдасться уникнути натовпу - у вас є всі шанси захистити своє здоров’я. 

Утім, далеко не всі мають таку розкіш - нагоду працювати неподалік від дому. Тож більшості варто шукати інші альтернативи. І йдеться зараз не про таксі, адже його простір навряд чи можна вважати цілком приватним: одним і тим же авто щодня користується декілька десятків пасажирів. Та й можна лише гадати щодо того, як виросте вартість таксі за обмежень щодо громадського транспорту… Хоча таксі все ж кращий варіант, аніж переповнена маршрутка.  

Якщо купівля нового авто не входить у ваші плани - оптимальний варіант при цьому - взяти автомобіль в оренду. Зараз такий сервіс - цілком доступний в Україні, й варто ним скористатися насампочатку ажіотажу. На жаль, доводиться констатувати, що кількість авто навіть у всіх сервісах прокату - дуже обмежена у порівнянні з потенційною потребою. 

Що варто вимагати у компаній, які надають послуги з автопрокату, щоб почуватися максимально убезпеченими? По-перше, автомобіль мають продезінфікувати при вас: тільки тоді ви зможете бути повністю спокійними за своє здоров’я. По-друге, подбайте про можливість продовження оренди, щоб не вийшло так, що термін прокату у вас закінчиться, а небезпека у вашому регіоні досі не мине. По-третє, авто мусять бути застрахованими та мати цілодобову сервісну підтримку: це особливо важливо за обставин, коли ситуація в державі змінюється практично щодня, тож можуть виникнути нові обмеження. 

Тож для того, щоб мінімізувати ризик зараження коронавірусом, варто не лише триматися подалі від людних місць, але й по можливості уникати громадського транспорту. Для тих, хто не має власного авто, але мусить щодня навідуватися до міста, можна порадити велосипеди або електросамокати. А якщо їздити доведеться далі, аніж на кілька кілометрів - зараз саме час придбати або, якщо плани витрат не дозволяють, орендувати автомобіль.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]