Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.12.2019 13:54

7 страв - 7 виделок, або навіщо Україні потрібен “електромобільний роумінг”?

Експерт ринку автомобілів та електромобілів. Директор мережі електрозаправних комплексів ТОКА

Роумінг забезпечується постачальниками послуг, які збираються разом, щоб надати своїм клієнтам оптимальні можливості для зарядки саме там, та саме тоді, коли це потрібно.

Уявіть собі таку ситуацію: раптом в Україні всі мобільні оператори пересварилися між собою. І ви не можете дзвонити чи писати близьким та друзям, якщо у вас - Vodafone, а у них - Київстар або Lifecell. Тож тепер вам потрібно мати картки всіх без винятку операторів, якщо ви хочете вільно спілкуватися й надалі. 

Або уявіть собі, що у вас на кожну страву - окрема виделка. 7 страв - 7 виделок. Це виглядає абсурдно й меганезручно, правда ж? 

Подібну незручність сьогодні в Україні відчувають електромобілісти. Для того, аби зарядитися на певній станції - власник електрокара має бути клієнтом мережі, до якої вона належить. Тобто вільно зарядитися на будь-якій доступній станції він не зможе. А це - великий ризик, адже щільність розташування станцій в Україні наразі недостатня.  

Однак вирішити ситуацію - досить просто, варто тільки домовитися щодо “роумінгу” в зарядних мережах. 

Для електромобільної інфраструктури “роумінг” - це можливість для водія електромобіля використовувати різні зарядні станції, навіть якщо він є клієнтом тільки одного постачальника послуг.

На практиці це означає, що водії електромобілів можуть використовувати будь-які зарядні станції тільки з одним обліковим записом клієнта певної мережі. Тобто - якщо ти клієнт лише однієї мережі, все одно можеш користуватися зарядками інших мереж, з якими у твоїй існує домовленість про роумінг. 

Така практика вже діє в деяких країнах, і навіть на міжнародному рівні. Так, п'ять найбільших операторів електрозаправок в ЄС повідомили про заснування «Відкритого альянсу технологій швидкої зарядки» (Open Fast Charging Alliance).

Справа в тому, що до цього часу більшість операторів зарядних станцій для електромобілів діяли тільки локально, в окремих країнах. Всі вони пропонують різні умови користування своїми станціями (можуть відрізнятися способи доступу і оплати, постачальник електричної енергії тощо).

Мета ж Альянсу - універсальні стандарти підзарядки, що спростить доступ до послуги іноземним мандрівникам - станції повинні функціонувати за принципом, схожим з роумінгом у мобільних операторів. На практиці це означає рівно те, про що я писав вище - з однією картою можна буде зарядити акумулятор в будь-якій країні, де діє мережа альянсу.

Роумінг забезпечується постачальниками послуг, які збираються разом, щоб надати своїм клієнтам оптимальні можливості для зарядки саме там, та саме тоді, коли це потрібно. 

Отже роумінг - це оптимальна екосистема зарядки електрокарів, яка зніме чимало обмежень для зарядки, з якими можуть зіткнутися водії в Україні. Водночас, вона вигідна і для операторів зарядних станцій, для самих мереж, адже можливості роумінгу також залучають нових клієнтів до зарядних станцій, що їм належать: їх буде легко знайти на мапах об’єднаних роумінгових мереж. 

В Україні склалася ситуація, коли електромобілі купуються швидше, аніж розвиваються та розширюються мережі електрозаправних станцій. Це - іще одна причина того, що роумінг для нас - це не просто забаганка клієнтів, що зробить їх життя та досвід користування електрокаром простішим та приємнішим. Роумінг для нас - це іще й важлива передумова подальшого розвитку ринку електрокарів та інфраструктури. 

У нас уже зараз є технічне рішення, яке пропонує міжнародна практика електромобільного роумінгу - протокол OCPI (Open Charge Point Interface Protocol), по яким працює роумінг у Європі. Тож питання - до інших мереж: чи готові ми об’єднатися в такий простий та ефективних спосіб для зручності наших клієнтів?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]