Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.11.2018 16:09

Українські команди взяли участь у найпрестижнішому конкурсі "зелених" інновацій

Експерт ринку автомобілів та електромобілів. Директор мережі електрозаправних комплексів ТОКА

Розвиваючи еко-френдлі бізнес ми чинимо дійсно мудро.

«Wisdom is the principal thing and therefore get wisdom and with all you getting get understanding: exalt her and she shall bring thee to honour»: саме ця фраза висічена на камені довкола купола единбурзького МакІван-Холлу. На початку листопада тут пройшов фінал найпрестижнішого всесвітнього конкурсу «зелених» бізнес-ідей ClimateLaunchpad. В перекладі це дослівно значить наступне: «Мудрість – це головне, тож здобувай мудрість, а разом із тим розуміння: шануй її, і вона принесе тобі почесті».

Що б не вкладали в цю фразу давні автори, але для мене зараз вона важлива в екологічному сенсі. Адже без усвідомлення власної відповідальності перед планетою, потреби в ощадливому поводженні з ресурсами, ми не доб’ємося нічого справді вартісного. А от розвиваючи еко-френдлі бізнес – чинимо мудро.

ClimateLaunchpad – конкурс, що активно впроваджує у життя цю «новітню мудрість». Він щороку збирає з усього світу «зелені» бізнес-ідеї із різноманітних галузей та зводить їх в одному приміщенні, де компетентне журі оцінює інновації та обирає переможців. Цьогоріч в фіналі конкурсу взяло участь більш ніж 130 команд із півсотні країн, а серед них – 3 українські учасники. Нашу державу представили компанії UGrid, TOKA та Stock-Factory.

Трішки про них (більше ви легко зможете дізнатися, погугливши кожну назву). Команда UGrid представляла сервіс побудови мікромереж для «гравців» роздрібного енергоринку: вони мають допомогти локальним енергопостачальникам скоротити використання традиційних джерел енергії та уникнути переплати за енергоспоживання в пікові періоди.

Ми від компанії TOKA презентували нашу головну на сьогодні інновацію – проект інфраструктури для електрокарів з «розумним» балансуванням енергонавантаження на мережі (smart-grid для зарядних станцій). Проект дозволить галопуючими темпами збільшувати кількість електромобілів у містах.

Колеги зі Stock-Factory запропонували платформу, використовуючи яку виробники зможуть позбуватися проблемних товарів: прострочені відправляти  на переробку, а придатні до вжитку передавати благодійним організаціям абощо. Їх проект, хоч і не переміг, однак отримав особливу відзнаку в тематичному блоці «Decision metrics & Finance», яку супроводжували 5 тисяч євро на розвиток проекту. Тож щиро вітаю наших українських колег!

Загалом враження від конкурсу – надзвичайні! ClimateLaunchpad поєднав стільки вартісних проектів, що годі було зупинитися на якійсь одній ідеї! Однак журі зробили все від себе залежне, аби обрати найдостойніших, а ними цього року стали ECO2Blocks із Португалії, JSP із Індії та шотландці Crover.

Екологічне та енергоефективне будівництво, очищення води в країнах третього світу спеціальними бактеріями, навіть заміна звичних керосинових ламп LED-лампами для танзанійських рибалок: чимало проектів було екзотичними, деякі – навіть дуже дивними, як на українські реалії. Однак жоден не розчарував, кожен мав свою родзинку. Що їх справді об’єднує – це вміле поєднання екології та економіки. Це той випадок, коли ми вже сьогодні могли бачити наше майбутнє – де поваги заслуговує передовсім еко-френдлі бізнес. Пам’ятаймо, що після Паризької Кліматичної конференції 2015-го року інакше і бути не може!

Що би хотілося порадити українським стартапам? Перше: просто хорошої ідеї недостатньо. Учасник конкурсу ClimateLaunchpad має бути не лише впевненим у своїй ідеї, але й мусить уміти заразити нею інших. Друге: необхідно пройти національний відбір, і до нього варто дуже добре підготуватися. Якщо у вас є будь-який приклад вашого продукту – вперед, беріть участь в українському етапі, щось показуйте, це підкупає журі! Третє: свій проект учасник має пояснювати все так, щоб зрозуміла навіть його бабуся! Саму ідею має так пояснити, щоби будь-яка людина могла зрозуміти принцип, щоби ідея мала шанс, попри технічні подробиці і складнощі, «дійти» до будь-якого користувача. І четверте, але суб’єктивне – учасник має зуміти сподобатися журі. Майбутній переможець має бути впевненим у собі, має добре грати, зачаровувати. І тоді журі неодмінно повірить у життєздатність проекту.   

На останок, я хотів би подякувати усім організаторам конкурсу за безцінний досвід, а надто – українській стороні: компанії Greencubator, яка організовувала український відбір і особисто Роману Зінченку, Андрію Зінченку, Павлу Бондаренку, а також всім українським учасникам. Радий, що ми представили Україну на дуже достойному рівні! І певен, що такими темпами вже наступного року одна із основних відзнак поїде до України!

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]