Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.

Нещодавно сталася історична подія, до якої ми йшли кілька років - в Італії відкрили перший пам’ятник Тарасу Шевченку авторства саме українського скульптора.

Це було складно, мало хто вірив у успіх задуму, та ми це зробили. Тепер в історичному середмісті Флоренці поблизу площі Дуомо на території Бібліотеки Облате туристи з усього світу матимуть змогу познайомитись з нашою культурою і нашим Кобзарем.

Для мене цей міждержавний культурний проект почався ще в попередньому скликанні парламенту зі звернення тодішнього Надзвичайного та Повноважного Посла Італії в Україні Фабріціо Романо. Він запропонував мені як співголові міжпарламентської групи дружби Україна-Італія долучитись до встановлення у Києві скульптури Данте Аліг‘єрі. Тоді ми задіяли усі можливі контакти і завдяки активній співпраці зі столичною владою і особистій участі мера Києва Віталія Кличка у грудні 2015 року на Володимирській Гірці пам'ятник видатному італійцю був відкритий. Майже одразу виникла ідея продовжити цей проект і вже в Італії відкрити пам‘ятник Тарасу Шевченку. Для цього обрали Флоренцію як місто-побратим Києва. Автором монументу запросили стати Олега Пінчука, який разом з колегами створив цей неймовірний бронзовий шедевр заввишки 3,2 метри.

Кілька раундів переговорів з владою Флоренці, узгодження макету та пошук гідного місця. З останнім було особливо складно, бо центральна частина Флоренції перебуває повністю під захистом ЮНЕСКО, що означає повну заборону на будь-які зміни. Але для нас це не стало перепоною, бо ми віднайшли норму, що на території приватного обістя ми маємо всі законні можливості встановити пам‘ятник.

Урочисте відкриття пам’ятника Тарасу Шевченку відбулось за участю мерів Києва Віталія Кличка, який брав участь на всіх етапах від задуму до розміщення, та Флоренції Даріо Нарделли, автора скульптури Олега Пінчука та мецената Сергія Боярчукова, завдяки яким цей міждержавний культурний проект став можливим. Сергій Боярчуков, доречі, на своєму прикладі продемонстрував можливості соціально відповідального бізнесу і ефективність його співпраці з державними структурами на благо України.

Загалом така міждержавна культурна співпраця, на моє переконання, створює гарне підґрунтя для укріплення політичних та економічних зв‘язків між нашими країнами. Важливо, що це відбувається за активної участі парламентарів і наша міжпарламентська група дружби Україна-Італія, честь яку я маю очолювати, активно працювала над втіленням цього проекту і в минулому восьмому, і в цьому дев‘ятому скликанні Верховної Ради. Парламенти - головні провідники реформ, а зараз саме час надати новий імпульс відносинам між нашими країнами і саме культурна співпраця може стати гарною відправною точкою для цього.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]