Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.02.2016 13:08

Повторно голосувати за відставку Яценюка немає сенсу

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Після провалу резолюції недовіри уряду Арсенія Яценюка окремі депутати не втрачають надії виправити ситуацію і проголосувати за відставку повторно.

Після провалу резолюції недовіри уряду Арсенія Яценюка окремі депутати не втрачають надії виправити ситуацію і проголосувати за відставку повторно.

Так, сьогодні кілька депутатів від різних фракцій заявили, що їх голоси не були враховані системою «Рада», хоча вони голосували за недовіру. Враховуючи технічний збій системи, нардепи пропонують визнати голосування за резолюцію недовіри Кабінету Міністрів недійсним і проголосувати це питання повторно.

Однак у ситуації, що склалася, спроби повернути час назад не можуть суттєво змінити хід подій. Навіть суто з технічної точки зору, якщо збої «Ради» не були масовими, то депутати, які не змогли виразити свою позицію через це, можуть подати заяви на ім’я спікера парламенту, аби їх голоси були враховані. Загальну картину це все одно не змінить. Хибно думати, що повторне голосування відставки Яценюка може бути успішним, навіть якщо фракція БПП віддасть всі свої голоси за таке рішення. Очевидно, що цього не буде. Причина в тому, що діючий парламент не спроможний змінити чинний уряд і призначити новий. Резони банальні: критичній масі парламентарів ніякі перезавантаження виконавчої влади просто не потрібні. Їм комфортно продовжувати справи в існуючих умовах, за наявних принципів і кадрів. Ризикувати своєю стабільністю вони не будуть.

Більше того, невдала політика реформ не тільки уряду, а й коаліції, яка цей уряд призначила і працювала з ним, зробила надзвичайно вигідною опозиційну риторику в суспільстві. Тому головні бенефіціари поглиблення політичної кризи – опозиціонери. Це означає, що вже найближчим часом більшість фракцій і груп, в тому числі коаліційних, швидко перейдуть в опозицію і почнуть розганяти активну передвиборчу кампанію на критиці всього, до чого самі безпосередньо причетні.

Більшість політичних сил, які в парламенті 8-го скликання виявилися обділеними представництвом у виконавчій владі, зараз вгледіли непересічну нагоду збільшити свій вплив у Верховній Раді через дострокові вибори. Тож доля Кабміну їх цікавить в останню чергу, вони працюють на перевибори. Відтак, якщо хтось гадає, що вчора в парламенті головним предметом політичних перипетій був уряд Яценюка, то сильно помиляється. Це була лише ширма, за якою частина депутатів започаткували виборчий процес. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]