Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.12.2015 18:40

Що ми втратили від перенесення терміну впровадження ЗВТ з ЄС?

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Як відомо, економічна частина Угоди про асоціацію Україна-ЄС була підписана ще в червні 2014 року, проте введення зони глибокої та всеосяжної торгівлі тоді вирішили відкласти через принципову позицію Росії.

Як відомо, економічна частина Угоди про асоціацію Україна-ЄС була підписана ще в червні 2014 року, проте введення зони глибокої та всеосяжної торгівлі тоді вирішили відкласти через принципову позицію Росії. Останній дали можливість всі свої претензії артикулювати в ході тристороннього діалогу, і, якщо вони будуть обгрунтованими, врегулювати спірні моменти на компромісній основі. Але 22 спроби вирішити питання тільки в 2015 році виявилися марними. На одній з останніх зустрічей Росія запропонувала відтермінувати ЗВТ вже не один рік, а на 10! Та цього разу сюрреалізм був рішуче відкинутий, і зона вільної торгівлі таки почне роботу найближчим часом.

Однак ця перемога не скасовує того факту, що поступки Росії з боку ЄС були явною помилкою. Ми втратили цінний час, оскільки у важких економічних і політичних умовах важлива кожна хвилина. Зарубіжні інвестори зараз зізнаються, що відстрочка ЗВТ стримувала потік інвестицій в Україну, бо ніхто не вірив, що Росія взагалі коли-небудь відпустить нас з обіймів. Водночас аргумент, згідно з яким вільна торгівля з ЄС могла різко скоротити обсяги торгівлі України та РФ і тим самим викликати колапс української економіки, не витримує перевірки досвідом. Так, минулого року обсяги нашого експорту на російський ринок впали більш ніж на 30%, тоді як в поточному - більш ніж на 50%. Тобто навіть без ЗВТ з Європою торгівля з Росією скоротилася в обсягах до мінімуму, і навряд чи ситуація могла бути гіршою, якби не відстрочка. Але протягом втраченого року вітчизняні виробники могли б, що називається, притертися до нових умов, пережити шоковий період і зрозуміти, як рухатися далі. Тепер же все це тільки треба починати робити, і стартові умови анітрохи не кращі, ніж рік тому.

Дана ситуація має стати повчальним уроком для України та ЄС в тому, що надалі ні в якому разі не можна потурати Росії, якими б приводами та не прикривалася в спробах відтягнути процес. Треба пам'ятати, що час - один з найважливіших ресурсів гібридної війни, і виграє той, хто вміє його відвойовувати.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]