Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.11.2015 16:56

Проблеми реформування судової влади

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Перед владою постало вкрай складне завдання - змінити закостенілу судову систему на нову, модерну, ознаками якої стануть незалежність суддів, їхня відповідальність та професійність.

Мабуть, реформувати судову гілку влади найскладніше. Маючи вагомі важелі впливу, суддівський корпус всіма можливими засобами намагається протистояти нововведенням. Будь-які рішення, що мають відношення до суддів, можуть бути ними ж скасовані. Те саме відбувається і з антикорупційною програмою, розпочатою урядом та Президентом України. Судовий механізм залишається непрозорим та сумнівним, а сама система - закритою і непотистською. Мережа корупційних зв’язків та  клановість настільки розповсюджені в цій сфері, що реформи виглядають тут як прорив крізь нетрі.

Однак корупція - не єдина проблема судової гілки. Серед інших викликів, які стоять перед судовою системою, можна назвати оновлення суддівського корпусу, покращення якості правосуддя, прийняття об’єктивних рішень, які не залежать від політичної кон’юнктури у країні. На жаль, поки змін у цьому напрямку практично непомітно.

У той же час, вирішення згаданих проблем не тільки допоможе Україні в процесі євроінтеграції, але і підвищить довіру населення до суддів та покращить рівень правової культури українського суспільства.

Перед владою постало вкрай складне завдання - змінити закостенілу систему на нову, модерну, ознаками якої стануть незалежність суддів, їхня відповідальність та професійність. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]