Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.08.2021 16:39

Шлюбний договір (контракт) як нова реальність

Партнер O.G. Partners

Дані ресурсу "Опендатабот" свідчать про те, що молоді пари більш прагматично та освідомлено ставляться до інституту шлюбу.

Поступове зростання кількості укладених шлюбних договорів за 2018-2020 роки (згідно даних ресурсу "Опендатабот") свідчить про те, що молоді пари більш прагматично та освідомлено ставляться до інституту шлюбу. Стрес та невизначеність, які є супутниками судового порядку поділу майна, ще вчора щасливого подружжя, навряд чи когось може приваблювати. Оскільки динаміка укладення шлюбних контрактів є позитивною, чому автор невимовно радий, видається доцільним нагадати читачам про особливості цього виду договорів, а когось із вас і познайомити з "ним" вперше. 

Хто може укласти ?

Ті хто вже щасливо перебувають у зареєстрованому шлюбі і ті хто лише подали заяву про реєстрацію шлюбу. Важливою умовою для укладення шлюбного договору (контракту) є саме факт реєстрації шлюбу.

Форма та порядок укладення

Договір укладається у письмовій формі та посвідчується нотаріально. Відповідно, договір набиратиме чинності для подружньої пари у момент нотаріального посвідчення, а для молодих людей, які лише подали заяву у ДРАЦС, у день реєстрації такого шлюбу. Важливо, договір укласти за дорученням не вийде, необхідно бути присутнім особисто.

Що можна врегулювати у шлюбному договорі (контракті) ?

(a) майно (рухоме чи нерухоме), яке залишиться особисто вам після розлучення;

(b) майно (рухоме та нерухоме), яке вам таке прийдеться ділити з екс-половинкою;

(c) порядок поділу спільного майна;

(d) порядок користування спільними коштами чи майном (житлом чи машиною);

(e) компенсація одному з подружжя на випадок розлучення;

(f) розподіл відповідальності за борговими зобов'язаннями подружжя (кредити, позики);

(g) розмір аліментів;

(h) порядок та розмір отримання дивідендів від бізнесу;

(i) можливість отримувати постійну матеріальну підтримку одному з подружжя незалежно від факту непрацездатності другого; іншими словами, можеш ти працювати чи ні, неважливо - тебе в біді не залишать;

(j) управління сімейним бюджетом;

(k) інше.

Обмеження щодо змісту шлюбного договору ?

Не зважаючи на "свободу договору", деякі моменти подружжю у сімейному контракті прописати таки не вдасться, як от:

(a) порядок виховання дітей;

(b) врегулювання ваших особистих стосунків;

(c) позбавлення дітей права на аліменти;

(d) передача одному із подружжя майна, що підлягає державній реєстрації (транспортні засоби чи нерухомість).

Окремо варто розглянути випадки, коли внаслідок укладення шлюбного контракту один з подружжя опиняється у вкрай невигідному для себе становищі. За таких умов, шлюбний договір може бути визнаний судом недійсним. Водночас, варто пам'ятати, що "вкрай невигідне становище" суд вважає оціночним поняттям, а обов'язок доказування такого становища лягає не плечі саме скривдженої сторони.

Вдалим прикладом недобросовісного використання інструменту шлюбного контракту, коли один з подружжя опинився у вкрай невигідному становищі, може бути ситуація, де все набуте у шлюбі майно або левова його частина вважається приватною власністю лише одного з подружжя. За таких умов, перспективи оспорити шлюбний контракт у суді є доволі вагомими.

Загалом, суди звертають увагу на те, щоб умови шлюбного контракту та їх реалізація не призводили до істотного дисбалансу між правами та обов`язками кожного із подружжя.

Тому, якщо відкинути застарілу етику та сентименти, шлюбний контракт як правовий інструмент має доволі гарні перспективи стати нормою життя для майбутніх сімей та сімей прогресивних.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]