Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.11.2015 11:45

Працівник ще не раб, але вже скоро... Нотатки на полях проекту ТКУ

Голова громадської організації "Громадська Палата України"

Якщо проект нового Трудового кодексу буде повністю проголосований Верховною Радою України та затверджений президентом то це стане серйозним ударом по правах найманих працівників.

Нещодавно Верховна Рада України прийняла за основу новий трудовий кодекс, прийняття якого лобіюють Міністерство соціальної політики України, Комітет ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення за спільної підтримки Федерації профспілок України та Організації роботодавців України

Лише поверхове знайомство з текстом нового Трудового кодексу приводить до висновку, що ті хто його розробляв та ті, хто його підтримує, так і не зрозуміли вимог та очікувань громадян, оскільки зазначений проект принципово не відповідає викликам часу – запиту українського суспільства на реальне забезпечення гідних умов праці та гідної оплати праці, виведеня заробітних плат з «тіні», збереження тих соціальних норм і стандартів, які вже були досягнуті та забезпечені трудовим законодавством до цього.

Кодекс дозволяє необґрунтовані скорочення, наприклад, через злиття чи поділ підприємств. Комісія з трудових спорів має приймати рішення виключно одноголосно. Також проект не містить обмежень на звільнення неповнолітніх (сьогодні їх звільнення в рамках скорочень допускається лише з обов’язковим працевлаштуванням). Вважається неприйнятною норма Перехідних положень про надання права керівникам юридичних осіб в зоні АТО регулювати питання щодо встановлення робочого часу, відпочинку умов та порядку виплати зарплати без застосовування вимог цього Кодексу.
 
В разі прийняття проекту ТКУ як закону, багато положень, які раніше існували в нині діючому КЗПП, будуть скасовані або значно погіршині.

Працівникам з вищою освітою, які мають намір здобути наступну вищу освіту, додаткова оплачувана відпустка буде надаватися лише у разі їх направлення на навчання роботодавцем. Проектом не передбачається відпустка у зв’язку з профспілковим навчанням строком до 6 днів.

Якщо обсяг роботи за трудовою функцією «не забезпечує повну зайнятість», роботодавцю буде надано право домовитися з працівником про покладення на нього додаткових обов’язків без підвищення інтенсивності праці. Якщо «додаткова» робота буде нижче оплачуваної, аніж основна, то за її виконання доплати не буде здійснюватися.

Роботодавець отримає право, за домовленістю з іншим роботодавцем, в разі простою (тимчасового зупинення роботи, спричиненого відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для її виконання, невідворотною силою або іншими обставинами) тимчасово перевести працівника за його згодою на роботу до іншого роботодавця.

Звільнення членів профспілки буде відбуватися після «погодження» з профкомом, а не після отримання згоди. Попри навіть наявності рішення профкому щодо непогодження звільненя працівника, роботодавець може проігнорувати це рішення, визнавши його невмотивованим, що допускає звільнення працівника всупереч пропозиціям виборного органу первинної профспілкової організації. А в таких випадках, як звільнення «на підставі виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі», взагалі не потребує погодження з профкомом.

Вводиться така норма, коли для залучення до надурочних робіт та робіт у вихідні достатньо письмової згоди працівника, що дозволить «атомізувати» працівників — поодинці кожного з них легше змусити до роботи на умовах роботодавця.

Роботодавець може застосовувати надурочні роботи при попередньому «повідомленні» профспілки, тоді як насьогодні потребується дозвіл профспілки. Залучення до роботи у вихідні дні навіть не буде потребувати дозволу профспілки, коли лише передбачається, що копія відповідного наказу буде надсилається профспілці після його видання. Коли, в які строки такий наказ буде виданий, та яка відповідальність за не своєчасне подання чи взагалі за не подання такого наказу профкому, залишається поза нормами проекту.

Більше того, новий Кодекс не стимулює створення на підприємствах профспілкових організацій. Він передбачає, що при відсутності профспілкової організації, можуть існувати повноважні представники трудового колективу, зокрема при укладанні колективної угоди, права та обов’язки яких законом не прописані. Фактично це відкриває шлях до того, що при відсутності профспілкової організації, яку вже зараз не так то просто створити на підприємстві, не буде кому ініціювати укладання колективної угоди з роботодавцем. Але в той час передбачається така норма, що коли не укладено колективний договір, то відповідні питання можуть бути самостійно урегульовані нормативними актами роботодавця. Що фактично на практиці надасть повну свободу діям роботодавцю.

І це лише поверховий аналіз нового Кодексу, який дійсно може привести до того, що працююча людина може дійсно стати рабом на підприємстві.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]