Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.01.2022 13:14

Цифровий туризм: світові тенденції та українські рішення

Керівник цифрової трансформації Києва (CDTO)

Розвиток цифрової економіки та вплив пандемії кардинально змінили модель функціонування більшості видів діяльності, зокрема і сфери туризму

Широкомасштабне впровадження технологій є одним із напрямів майбутнього розвитку галузі. Крім того, такий сценарій вбачається як шлях виходу з кризи - через пандемію світовий туристичний сектор втратив понад 1,3 трлн доларів.

Набагато більше, ніж просто бронювання

Коли ми говоримо про цифровий туризм, ми не повинні думати, що «цифра» відіграє роль лише в бронюванні та оплаті поїздки, проживання чи проїзду. Навпаки, цифрова трансформація проявляється на всіх етапах подорожі, крок за кроком слідуючи шляху, який проходить турист.

Цифрові тенденції в індустрії

Інтернет речей (ІоТ)

Інтернетом речей називається взаємодія електронних пристроїв, здатних відправляти та отримувати дані за допомогою мережі. Модель туристичної інфраструктури розумного міста заснована саме на даних, які зібрані з датчиків та дій людини. У свою чергу, турист отримує можливість в декілька кліків генерувати та отримувати всю необхідну інформацію.

Big Data  технології великих даних

Дані  це паливо для будь-яких проектів в різних галузях. В туристичній сфері Big Data дає можливість створити модель регіона чи міста - цифровий двійник.

Завдяки даним можливо аналізувати поведінкові тренди туристів та містян: найпопулярніші маршрути, види транспорту, оцінити маятникові міграції тощо. Використання даних допомагає ефективно планувати розвиток регіону. Наприклад, на основі великих даних можна удосконалити транспортні маршрути, кількість громадського транспорту та головне - збільшити туристичний потенціал міста.

Окрім того, важливим аспектом є створення електронного реєстру туристичних локацій країни чи міста. У Києві вже не перший рік працює інформаційно-аналітична система «Майно», на якій в тому числі є база пам'яток культурної спадщини.

Персоналізація

Великі бази даних дозволяють містам забезпечити персоналізований досвід для кожного туриста, і ця тенденція буде зростати в наступні роки. Складні алгоритми можна використовувати для прогнозування потреб, окрім того, з’являється можливість автоматично надавати підлаштовані пропозиції щодо подорожей, виходячи з інтересів та уподобань туриста.

Віртуальна реальність

Оцифровування туристичних об’єктів та локацій з використанням новітніх технологій — один з головних трендів галузі. У першу хвилю коронавірусу віртуальні екскурсії, онлайн-тури стали дуже популярними: не було альтернатив. З'явилися цілі сервіси, які проводять виключно онлайн-екскурсії.

Використання технологій доповненої реальності в туризмі тільки набирає обертів в Україні, та в Києві у тому числі. За допомогою таких технологій туристична галузь стає цікавою і затребуваною. 

Цифровий туристичний Київ

Київ — одне із найбільш відвідуваних міст України. Як і інші світові мегаполіси, ми активно йдемо шляхом діджиталізації, у тому числі галузей креативної економіки і туризму. Використовуються новітні технології щодо оцифрування локацій, створення 3D-турів, елементи доповненої реальності.

Через пандемію та зменшення потоку іноземців внутрішній туризм та е-сервіси для залучення туристів стали як ніколи актуальними — нещодавно у Києві був запущений новий туристично-культурний хаб.

На порталі guide.kyivcity.gov.ua доступні нові 3D-тури, можна дізнатись про туристичні локації, актуальні події та отримати іншу корисну інформацію (туристично-інформаційні центри, карта метро, міський транспорт тощо). Впевнений, що він стане справжньою цифровою візитівкою столиці.

Теги: Оленич
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]