Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.04.2012 17:56

В Україні з корупцією "борються" корупціонери

Міністр юстиції України (2014-2019)

Нещодавно Міністерство юстиції оприлюднило черговий звіт Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO) про виконання Україною рекомендацій у цьому напрямку.

Нещодавно Міністерство юстиції оприлюднило черговий звіт Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO) про виконання Україною рекомендацій у цьому напрямку. В документі наголошується, що наша держава не виконала більшості рекомендацій по боротьбі з корупцією – із 25 чинна влада проігнорувала 13. При цьому окремі зауваження GRECO взагалі викликають серйозне занепокоєння.

Так, у звіті зазначається, що станом на сьогодні громадянське суспільство в Україні не має жодного впливу на стан антикорупційної політики. Тобто громадськість з певних невідомих причин не бере участі в роботі Національного антикорупційного комітету. І дійсно, з 33 його членів від громадських організацій представлена лише 1 особа. Левова частину членів Національного антикорупційного комітету – керівники вищих органів влади, судді, прокурори. Окрім того, за «дивним» збігом до цього комітету входять керівники саме тих держструктур, де корупція процвітає.

Для європейців такий підбір кадрів залишається загадкою, а от пересічного українця він взагалі не здивує. Адже чинна влада всі найважливіші посади вже давно розподілила між «своїми»: одні відмивають кошти, інші – їх «прикривають».

За таких обставин стає цілком зрозуміло, чому за останні два роки в Україні більш ніж удвічі зріс рівень корупції. А найпоширенішим злочином стало хабарництво. Більше того - непокараними залишилися майже 45% злочинів.

Йдемо далі. GRECO також рекомендувала посилити незалежність прокуратури від політичного впливу, однак і ця рекомендація з тріском була провалена. Адже наразі Генеральна прокуратура переважно виконує політичні замовлення з Банкової – здійснює вибіркове кримінальне переслідування представників опозиції за їхні політичні переконання. Тому чинна влада зробила все можливе, щоб із прийняттям нового Кримінально-процесуального кодексу лише закріпити за прокуратурою роль «палача-виконавця».

Тим часом реальним станом злочинності прокуратура навіть не переймається. Наслідки такого халатного відношення не забарилися – за останні два роки загальна кількість злочинів зросла на 15% - до 3 346 539 за минулий рік. Так, якщо в 2009-ому році проти кожних десяти тисяч жителів в середньому скоювалося 625 злочинів, то в 2011-ому - вже 733.

З такими темпами майбутнім передвиборним гаслом регіоналів має стати «Україна – для злочинців!».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]