Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.03.2012 16:30

Перед смертю не надихаєшся!

Міністр юстиції України (2014-2019)

Якщо корупцію неможливо побороти, її треба очолити!


Якщо корупцію неможливо побороти,її треба очолити! Цю тезу чинна влада доводить мало не щодня. Вчорашній день у цьому плані був дійсно показовим.
Так, напередодні Конституцiйний Суд перенiс на пiвроку термiни декларування депутатами й держслужбовцями своїх витрат. Таким чином свої видатки депутати декларуватимуть тільки з 2012 року, а от оприлюднено їх буде взагалі до 1 квітня 2013 року. Для того, щоб зрозуміти звідкіля ростуть ноги у такого відверто провладного рішення, варто згадати деякі минулорічні події.
Коли у квітні 2011 року парламентарі ухвалили закон про засади запобігання і протидії корупції, чинна влада голосно заявляла: «Завдяки цьому закону ми назавжди поборемо корупцію в Україні». Проте й цього разу всі обіцянки біло-блакитних на ділі виявилися порожньою булькою.
Згідно прийнятої ініціативи усі державні службовці мали б подати до 1 квітня цього року розширену декларацію про майно та доходи як щодо себе, так і щодо членів своєї родини. А вже через місяць ці декларації мали б бути оприлюднені у ЗМІ.
Відтоді минув майже рік і прийшов «час Ч» для подання декларацій. Замість того, щоб дотриматися кожної літери прийнятого за власною ж ініціативою закону, депутати від Партії регіонів різко дали задньої, зрозумівши, що їхні надприбутки напередодні парламентських виборів голосів їм не додадуть. Тож їх наступним кроком стало звернення «по допомогу» до Конституційного суду.
Так, на початку цього місяця провладні парламентарі звернулися до КС з проханням терміново розглунити цю справу щодо визнання неконституційною вимогу подавати декларацію саме в цьому році. «Кишеньковий» суд підтримав їхню позицію. Тобто про прибутки депутатів за 2011 рік просто «забудуть».
За таких подій цілком логічним виглядає рейтинг корумпованості країн, який щороку оприлюднює міжнародна правозахисна організація Transparency International. Згідно нього Україна в 2011 році втратила 18 позицій, опустившись зі 134-го на 152-е місце за рівнем корумпованості. Для прикладу, компанію Україні склали Уганда, Того, Лаос.
До речі, про статки депутатів. Окрім іншого, учора парламент ухвалив свій кошторис. На все про все знадобилося не більше 1 хвилини. Це стандартний сценарій, який використовується чинною владою для розгляду даного питання протягом останніх років. Усе відбувається  таємно та дуже  швидко. Доходить до комічного – затверджувані цифри не знають навіть депутати-опозиціонери. Їх оприлюднюють лише за фактом прийняття.
Дива не сталося. Економлячи на звичайних українцях, для себе депутати залишили всі можливі пільги. Утримання одного депутата на рік обійдеться українцям ні багато ні мало - у 800 тисяч гривень. Зокрема, заробітна плата депутата на місяць становить близько 20 тисяч гривень. По суті, це - річна зарплата лікаря.
Ось таку колосальну прірву між доходами народних обранців та звичайних громадян створила чинна влада. Нині Україна –  світовий лідер за співвідношенням зарплати депутата та середньої зарплати по країні. У Швеції це співвідношення складає 1,5, у США - 2,69, у Франції - 2,4.Тобто, якщо середня річний дохід звичайного громадянина у Франції становить 38 тисяч доларів, то дохід народного обранця – у 2,4 рази більший – 90 тисяч доларів. В Україні таке співвідношення найразючіше - 8,5. Але цей факт не заважає провладним парламентарям і надалі розтягувати бюджетні кошти по власним кишеням. А напередодні виборів перейматися виключно тим, як приховати від людей незаконно привласнені гроші.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]