Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.10.2023 11:22

Коли час просити про підвищення, а в яких випадках краще звільнитися

Консультант з управління, лектор, засновник міжнародної консалтингової компанії "Visotsky Consulting"

Можна роками проявляти себе як ефективного та компетентного співробітника, працювати на благо компанії та приносити їй добрі результати.

Але так і не перейти далі кар'єрними сходами. У цій статті розповідаю, чому так відбувається та як отримати підвищення, навіть якщо безпосередній керівник відмовляється підвищувати зарплатню.

Потрібно зрозуміти таку річ: якщо у вас є ідея про те, що вам платять неадекватно і ви заслуговуєте на більше — вона не зникне. Ця думка буде як іржа руйнувати вас та вашу мотивацію. Якщо ви накопичуватимете незгоду з тим, що відбувається, ваші колеги та керівник рано чи пізно це відчують. Що призведе до ситуації, яка явно не сприяє продуктивній роботі.

Крок перший: усвідомте проблему

Якщо у вас з'являються думки про те, що ви отримуєте недостатньо, дійте. Це ваша відповідальність. Так працює ринок: ви влаштовуєтеся в компанію та погоджуєтесь працювати за певними умовами. Але все змінюється: обставини, ваші обов'язки та їхня складність, середня зарплата за посадою тощо. Тому взаємини з роботодавцем потрібно керувати. Управляти потрібно з двох сторін: не перекладайте все на керівництво.

Крок другий: поговоріть зі своїм керівником

Поговоріть із вашим безпосереднім керівником. Не живіть із надією, що він сам побачить ваше невдоволення. Деякі люди намагаються «натякнути» про свою позицію так: починають гірше працювати, не виявляють ініціативи щодо керівника чи інших співробітників тощо. Чим роблять лише гірше, адже який сенс підвищувати того, хто відверто не докладає жодних зусиль. Замість того, щоб тримати образу в собі, почніть пряму і чесну розмову.

Але керівники — люди зайняті, вони завжди мають свої завдання та проблеми. Якщо ви просто прийдете і заявите про те, що вимагаєте вас підвищити, навряд чи отримаєте адекватну реакцію. Тому до розмови слід підготуватися заздалегідь. Ось, що треба зробити.

Ваші результати

У добре організованих компаніях є така річ, як регулярний звіт працівника про результати його діяльності. Це документ у вільній формі, де працівник ділиться тим, чого йому вдалося досягти. Включаючи підвищення компетентностей, кількість виконаних завдань тощо, залежно від специфіки посади. Підготуйте такий звіт до розмови з керівником.

Дані про ринкову ЗП

Сьогодні ці дані не є великою таємницею і необхідні статистики є у відкритому доступі. Зазвичай зріз зарплат можна знайти на сайтах для пошуку роботи — вони надають найточніші та найактуальніші цифри. Не лише полегшує життя керівнику, а й спрощує йому прийняття рішення.

Крок третій: виявіть наполегливість

Коли ви приходите до керівника з проханням про підвищення, будьте готові мати справу з тим, що на вас не буде часу. Керівник одразу ж визначить проблему вашої зарплати як другорядну — у нього є «запалені» завдання. Він намагатиметься уникнути цієї розмови. І зробить це не тому, що вас не шанує.

Керівник — це людина з купою планів, визначених заздалегідь. І вас у цих планах не було. Відповідно ваш раптовий запит порушує структуру дня начальника. Тому важливо донести, що це важливий для вас момент. Тим більше, що вся потрібна інформація, яка допоможе прийняти рішення, вже у вас на руках.

Попросіть приділити час на розмову з вами. Можливо, вам запропонують відкласти цю розмову до наступного тижня. У такому разі поцікавтеся, коли саме наступного тижня. Досягніть того, щоб визначити день і час зустрічі. Потрібно, щоб керівник зробив вас на щастя свого плану — тоді пріоритетність завдання для нього зросте.

Якщо керівник намагатиметься скасувати або перенести вашу зустріч, виявляйте наполегливість. Нагадуйте про те, що у вас була домовленість, і що для вас це дуже важливо. Домагайтеся, щоб ця зустріч відбулася.

Якщо вас ігнорують

Буває й таке: начальник починає «прикриватися» тим, що це не його зона відповідальності, і з подібними питаннями треба звертатися до будь-кого, але не до нього. З погляду менеджменту це говорить про те, що керівник відмовляється від виконання своїх прямих обов'язків і не хоче налагоджувати взаємини із підлеглими. Якщо в цьому моменті він безвідповідальний, і нічого не змінити, вам доведеться його обійти. І звернутися вище.

Зазвичай, співробітник не повинен переступати через керівника. Але це принцип діє до того часу, поки керівник розв’язує питання у сфері відповідальності. Якщо ж ні, вам потрібно з тим самим запитом звернутися до того, хто керує вашим керівником. Прямо скажіть про причину звернення: ваш керівник відмовляється вирішувати важливе для вас питання і продовжує ігнорувати.

Звільняйтесь «по-хорошому»

У разі відсутності результату, висновок один — ви зробили все, що було у ваших силах. Підготували дані, намагалися достукатися до двох керівників та відстояти свою точку зору. Можливо, добитися підвищення в цій компанії просто неможливо. І залишається лише звільнитися. 

Але не поспішайте йти, поки не відпрацюєте все, що повинні. Є такий принцип: ви обов'язково зіткнетеся з тим, від чого намагаєтеся втекти. Щоб звільнитися «по-доброму», треба дійти до керівника і розповісти про своє рішення, згадавши причину. Запропонуйте почекати, поки вам знайдуть заміну та описати свою роботу, щоб мінімізувати збитки, пов'язані з вашим звільненням. Інструкції потім перейдуть до нового співробітника, а ви, можливо, спочатку виступите в ролі ментора.

Таким чином ви згладите шкоду від свого відходу, залишите гарне враження і з більшою ймовірністю швидко знайдете роботу, що оплачується високо.

Висновок

Потрібно не чекати на диво, а просити про підвищення самостійно. Якщо ви важливий співробітник для компанії та усвідомлюєте свою цінність, перегляд зарплати — це абсолютно нормально. Заздалегідь підготуйтеся до розмови з керівником, будьте наполегливими. Якщо вас не чують, йдіть вище. І не бійтеся піти з компанії — якщо зробити це спокійно, не вступаючи в конфлікти, незабаром ви отримаєте вигіднішу пропозицію.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]