Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.05.2022 12:57

"Залізний купол": чи потрібен він Україні?

Консул Держави Ізраїль у Західному Регіоні

Чому Залізний купол не підходить для Україні в умовах війни з росією.

Залізний купол — дійсно надійна система протиракетної оборони саме для реалій Ізраїлю, коли країна майже всю свою сучасну історію знаходиться під системними обстрілами з боку “сусідів”.

Переконатися в її ефективності можна переглянувши різні фото та відео, на яких видно, як щит знищує у повітрі одночасно кілька ракет.

Проте, як і будь-яка інша система оборони, "залізний купол" не гарантує 100-відсоткового захисту від ударів, а експерти застерігають, що більш потужні угруповання можуть підірвати його ефективність.

Залізний купол захищає Ізраїль на 90%

Розробила систему компанія Rafael Advanced Defense System LTD – приватна фірма зі зв'язками у Збройних Силах Ізраїлю, що займається проєктуванням систем протиповітряної, морської та сухопутної оборони. Розробка купола також велася коштом США у розмірі 200 млн доларів.

Компанія-розробник запевняє, що це найбільш поширена протиракетна система у світі і її ефективність перевищує 90%. 

ЇЇ батареї складаються з ракет-перехоплювачів, радарів та систем управління, які аналізують, куди може влучити ворожий снаряд. 

Радіолокаційна технологія розрізняє, які з ракет можуть дістатися житлових районів міста, а які в ціль не влучать. Після цього система вирішує, які з них потрібно перехопити. Ці перехоплювачі запускаються вгору з мобільних або стаціонарних станцій, і потім розривають ракети у повітрі.

Так, ця система дійсно надійна для реалій Ізраїлю та зовсім не підходить Україні.

Чому Залізний купол не підходить для Україні в умовах війни з росією

По-перше, Залізний купол не охопить всю Україну. Залізний купол — це система, яка призначена для знищення ракет, снарядів, що випущені з відстані від 4 до 70 км з траєкторією, що може загрожувати населеним пунктам 

Таким чином, їх можна застосувати максимум на 70 кілометрах від лінії розмежування або кордону з рф, білоруссю чи Кримом. 

По-друге, Залізний купол не підходить для потужних балістичних та крилатих ракет, якими обстрілює Україну росія. 

 Залізний купол з Ізраїлі захищає країну від мінометів, некерованих ракет типу «Кассам», ракет «Град» та ракет дальньої дії Фаджр (з радіусом дії 40 км).

Для порівняння, проти України використовуються балістичні та крилаті ракети.. Балістичні ракети несуть у собі більше заряду, сучасні ракети летять на довшу відстань із більшою швидкістю. Вони летять по заданій траєкторії, й у разі відхилення можуть повертатися на неї кілька разів за політ.

Ось кілька прикладів ракет, якими бомблять міста України:

• Калібр

Залежно від модифікації, "Калібри" можуть вражати об'єкти на відстані від кількох сотень до 2,5 тисяч кілометрів.

Особливостями крилатих ракет є їхня маневровність, а також можливість польоту на дуже малих висотах, що ускладнює можливість протидії для протиповітряної оборони (ППО). Враховуючи, що ці ракети мають двигун та крила, вони фактично можуть використовуватися як ударні безпілотні апарати (тобто діяти з високою точністю), але при цьому крилаті ракети мають дуже високу швидкість та потужний боєзаряд.

• Іскандери

Ці оперативно-тактичні ракетні комплекси можуть використовувати як крилаті, так і квазібалістичні ракети.Останні від звичайних балістичних ракет відрізняє менший радіус дії - від 500 до 1 тис. км.

• Точка-У

Цей тактичний комплекс може завдавати ударів на 120 км.

По-третє, на територію Ізраїлю у більшості випадків запускають ракети класу “земля-земля”, тобто ті ракети, що летять на населені пункти з приграничних територій.Також він може збивати літаки на висоті до 10 км.

Водночас в Україні є потреба в захисті від усіх класів ракет. 

Зокрема, від ракет класу “небо-земля”, або “вода-земля”. Від таких класів ракет Залізний купол не захистить. ​​

Вже не кажучи про Кинджал, авіаційний ракетний комплекс із високоточною гіперзвуковою аеробалістичною ракетою, який теж використовується на території України.

Крім того, росія озброєна надпотужними континентальними ядерними ракетами типу Сармат або Сатана, використанням яких постійно шантажує кремль. 

По-четверте, Залізний купол — це дуже дорога система

Кожен постріл коштує близько 100 тис. дол.  Тобто у разі використання, вони витрачатимуться постійно, якщо вони застосовуватимуться. Звичайно, це не дорожче за людське життя, але факт є фактом. 

Україні потрібна більш потужна система захисту

Говорячи про майбутнє нашої країни, деякі експерти кажуть, що Україна - “новий Ізраїль”, маючи на увазі, що є ймовірність затягнення війни. Тому влада сьогодні має, і я думаю, що вона вже розробляє шляхи захисту мирного населення. 

З технікою, яку може запозичити наша армія в рамках лендлізу, є шанс створення дієвої та надійної системи протиракетної оборони, яка б захистила небо, а найголовніше життя наших спігромадян. 

До речі, як повідомляє The Washington Post в США планують передати ракетні комплекси Patriot в рамках нового пакету допомоги. Patriot, які зараз стоять в Польщі, мають достатньо потужностей, аби збити ті ж Іскандери. Тож, за лічені тижні вони боронитимуть й небо над Україною.

І я сподіваюся, що це дійсно вбереже життя тим, хто продовжує знаходитися під ракетними обстрілами.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]