Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.02.2020 17:44

Антибіотики: основна небезпека та п’ять головних правил, що збережуть здоров'я

Завідувачка бактеріологічного відділу лабораторії DniproLab

ВООЗ називає сьогодні стійкість до антибіотиків однією з головних небезпек для глобальної охорони здоров'я. Наприклад, дедалі важче тепер лікувати пневмонію, туберкульоз, гонорею та сальмонельоз.

Очікується, що до 2050 року супербактерії вб'ють більше людей, ніж рак. За приблизними оцінками вчених, ця цифра сягає неймовірних 10 млн осіб. 

Наразі через стійкість до антибіотиків щорічно помирають 700 тисяч людей.
Саме тому цей різновид лікарських засобів у жодному разі не треба призначати собі самостійно чи пити для профілактики. 

Адже така «профілактика» сприяє виникненню стійких до дії антибіотиків мікроорганізмів, які набувають резистентності та позбавляють нас у майбутньому шансу використання цілих рядів, поколінь і груп антибіотиків, що можуть у небезпечній ситуації врятувати життя. 

По-друге, нераціональна антибіотикотерапія згубним чином впливає на корисну мікрофлору організму, функція якої — забезпечення травних та обмінних процесів, здорового існування організму людини. 

Щоб зрозуміти, чому це так, варто з’ясувати, як антибіотики працюють.

Вони вбивають мікроби, що спричиняють хвороби. Але антибіотики також негативно впливають на «дружні» мікроорганізми, тому руйнують навіть ті бактерії, що формують основний мікробіом тіла людини та підтримують імунітет. Через це у хвороботворних мікробів з'являється можливість розмножуватися.

Тож радимо запам'ятати п'ять важливих правил, які необхідно знати, приймаючи антибіотики.

Найперше, що необхідно закарбувати в пам'яті, — це те, що цей тип лікарських засобів ефективний виключно в боротьбі з бактеріями. Тому лікувати ними вірусні або грибкові інфекції, такі як грип, герпес, молочниця або гепатити, немає сенсу.

Переважно курс антибіотикотерапії триває 5-7 днів, оскільки вона має свій термін накопичувальної дії. Сенс прийому антибіотиків у тому, щоб повністю знищити збудника захворювання. Тому припиняти лікування препаратом навіть після зникнення симптомів не можна.

Також не слід змінювати дозу та концентрацію, призначені лікарем. Це допоможе уникнути виникнення стійкості мікробів до цього антибіотика.

Ефект від терапії має бути відчутним протягом 3 діб. За цей час симптоми зазвичай зникають: знижується температура тіла та покращується загальне самопочуття. Якщо ж покращень не відбувається, скоріше за все, збудник вашої хвороби нечутливий до препарату, який ви приймаєте.

Саме для убезпечення від таких випадків існує бактеріологічне дослідження з антибіотикограмою, завдяки якому визначається збудник і його чутливість до антибіотиків. Тобто в результаті такого лабораторного тесту зазначається, які препарати дієві, а які – ні у вашому конкретному випадку.

Однак у жодному разі не можна самостійно призначати собі інший антибіотик!

Дуже часто хворі самостійно вибирають «найсильніший», отримавши інформацію через інтернет. І припускаються великої помилки, не знаючи, що в антибіотикотерапії існує своєрідна «ієрархія», що дає можливість лікарям раціонально використовувати їхній вплив на мікроби, завдяки чому в пацієнта є стратегічний запас, тобто більше можливостей для успішного лікування та одужання в майбутньому. Всі рішення про антибіотикотерапію повинен ухвалювати кваліфікований лікар!

Зверніть увагу, що самостійно також не варто приймати антибіотики для профілактики бактеріальних ускладнень після ГРВІ! Якщо під час вірусної інфекції через 2-3 дні немає позитивної динаміки та не знижується температура, можна запідозрити доєднання бактеріальної інфекції, оскільки віруси дуже послаблюють імунітет. Однак, знову ж таки, тільки лікар може прописати хворому антибіотики. 

І останнє в списку, але не за важливістю. Разом з антибіотиками рекомендовано приймати препарати для відновлення мікрофлори кишківника або, як їх ще називають, пребіотики, але виключно за рекомендацією та в дозуванні, призначеними лікарем.

Будьте більш турботливими й уважними до свого організму та довіряйте своє здоров'я професіоналам. А Дніпролаб допоможе вам отримати найякісніші результати аналізів, щоб лікар міг визначити, яке лікування потрібне саме вам!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]