Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.08.2022 12:57

Міжнародні стандарти у сфері протидії корупції: як їх впроваджують в Україні?

Маловідомий факт, але в Україні вже два роки діє державний стандарт у сфері протидії корупції — ДСТУ ISO 37001:2018 «Системи управління щодо протидії корупції. Вимоги та настанови щодо застосування».

Цей стандарт поступово впроваджують. Частково на добровільній основі, частково, тому що це вимога замовників публічних закупівель. 

Про впровадження стандарту у свою систему менеджменту публічно повідомляли Національне антикорупційне бюро та ДП «Медичні закупівлі України».

Фактично ДСТУ ISO 37001:2018 є повною копією міжнародного стандарту  ISO 37001:2016 «Системи менеджменту протидії корупції». Цей стандарт розроблений Міжнародною організацією зі стандартизації, яка спеціалізується на розробці стандартів у різноманітних сферах людської діяльності.  ISO 37001:2018 перший стандарт, розроблений нею у сфері боротьби з корупцією. 

Що визначає стандарт?

1. Які структурні підрозділи організації мають відповідати за протидію хабарництву та які у них мають бути функції.

2. Як має бути оцінено ризики хабарництва у кожній окремій організації.

3. Як мають документувати діяльність з протидії корупції та яка роль керівництва організації у цьому процесі.

4. Які правила обов’язково мають існувати в організації, щоб вона відповідала стандарту.

5. Які вимоги щодо постійного удосконалення системи протидії хабарництву і збору інформації про те, як вона працює.

6. Які загальні вимоги до захисту викривачів.

Для кого розроблено цей стандарт?  

Для будь-якої приватної чи державної компанії, державного органу та навіть органу місцевого самоврядування. Викладені правила досить універсальні, щоб застосувати їх до багатьох типів організацій.

У чому різниця між цим стандартом, і тими документами, які розробляють на виконання вимог Закону України «Про запобігання корупції»? 

У законі згадано такий документ як антикорупційна програма юридичної особи. 

Це  сукупність правил, стандартів і процедур для виявлення, протидії та запобігання корупції у діяльності бізнесу.

Таку програму обов’язково мають затвердити керівники: 

1) державних, комунальних підприємств та товариств, у яких державна або комунальна частка перевищує 50 %, кількість працівників понад 50 людей, а обсяг валового доходу перевищує 70 млн грн.

2) юридичних осіб, які є учасниками процедури закупівлі відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі», якщо вартість предмету закупівлі перевищує 20 млн грн.

Що може містити антикорупційна програма? 

1. Перелік та опис антикорупційних заходів, стандартів, процедур та порядок їх виконання.

2. Норми професійної етики працівників компанії.

3. Права і обов’язки працівників та засновників для уникнення корупційних ризиків у діяльності юридичної особи, уповноваженого з протидії корупції на підприємстві.

4. Порядок контролю за дотриманням антикорупційної програми та оцінки результатів цих дій.

5. Умови конфіденційності інформування про корупцію, процедури захисту працівників, які повідомили про корупцію.

6. Порядок врегулювання виявленого конфлікту інтересів.

Фактично перелік вимог до антикорупційної програми досить близький до того, що вимагає стандарт. Один документ може бути задовольняти вимоги і стандарту, і Закону «Про запобігання корупції». Хоча є і специфічні відмінності, які можна врегулювати.

Навіщо імплементувати міжнародний стандарт? 

1. Щоб запобігати корупції та втратам підприємством коштів через корупцію.

2. Щоб попередити ризик кримінального переслідування внаслідок порушення співробітниками закону (йдеться про корупційні злочини).

Це позитивно впливає на репутацію підприємства, іноді дотримання подібних стандартів підприємством є важливим критерієм оцінки при ухваленні рішення про початок співпраці. Іноді замовники в публічних закупівлях вимагають від учасників тендерів сертифікат про відповідність такому стандарту.

Чи буде покарання за невиконання стандарту? 

Він не обов’язковий до виконання. Проте відповідність стандарту підтверджують сертифікатом. Для того, щоб отримати сертифікат, потрібно пройти аудит на відповідність та наглядові аудити протягом строку його дії. 

Якщо організація провела роботу з впровадження стандарту, але неякісно, то вона не отримає сертифікат відповідності або його буде скасовано після наглядових аудитів. 

Щодо антикорупційної програми, передбаченої Законом «Про запобігання корупції». Законодавством не передбачено відповідальності за її неефективність чи формальність. Вона просто повинна бути. 

На підприємствах, які мають затвердити антикорупційну програму в обов’язковому порядку, Національне агентство з питань запобігання корупції може проводити перевірки, та своїми приписами зобов’язувати усунути порушення закону. Наприклад, все ж затвердити програму, якщо її немає. За невиконання припису передбачена адміністративна відповідальність. 

Чи означає імплементація стандарту, що на підприємстві не буде корупції і ніхто ніколи не братиме хабарів? 

На жаль, ні. Це означає лише, що ризик подібного буде нижчим. Що ви зробили все, щоб попередити це явище та відповідально ставитеся до питання доброчесності у ділових відносинах. У вас є чіткий розподіл ролей та функцій, який визначає, як ви будете виявляти корупцію, та реагувати на неї. Підготовка половина успіху. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]