Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.07.2020 11:05

Реєстр майнових прав – добро чи зло?

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

Про наслідки через відсутність такого реєстру на первинному ринку нерухомості

Реальная історія одного із багатьох ЖК під Києвом.

Відповідно до Декларації про початок виконання будівельних робіт серії КС №083160821240 від березня 2016 року розпочато будівництво ЖК «Ваш Добробут» в м. Ірпінь, вул. Мечникова, 109-А однойменним кооперативом ОК ЖБК "ВАШ ДОБРОБУТ» (код ЄДРПОУ 40270522), розпочато продаж майнових прав на квартири та нежитлові приміщення шляхом придбання пайових внесків у кооперативі та прийняття покупців у асоційовані члени кооперативу. При цьому, будівництво розпочато на земельній ділянці площею 0,1 га, належній громадянину Держави Ізраїль власник – Йозеф Москович, кадастровий номер 3210900000:01:081:0090, цільове призначення : 02.01 Для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд. Строки здачі – кінець 2017 р.

Станом на сьогоднішній день в публічному доступі відсутні документи про введення будинку в експлуатацію та присвоєння поштової адреси (є лише адреса зем.ділянки), в будинку відсутні – електро та – водопостачання, ліфти та інші комунікації, що вказує на те, що будинок не може бути введений в експлуатацію. Крім того, є ще одна «цікавинка» з 11 поверхом, на який газова служба не дає погодження на підведення газу, оскільки будинок по проекту мав бути 10-ти поверховим.

При цьому, 24.12.2019 р. державним реєстратором Литвинівської сільради Київської області зареєстровано права власності на нежитлові приміщення в даному будинку за ТОВ «Мінтінай» (код ЕДРПОУ 384096079, країна реєстрації - США, власник – Йозеф Москович). Однак, частина даних приміщень вже належить іншим інвесторам. Крім того, за даними крос-чеку проведеного інвесторами багато квартир продано по декілька разів, тобто декілька інвесторів претендують на одній й ті ж приміщення.

На сьогоднішній день забудовник пропонує деяким інвесторам оформлювати право власності (тільки не показує документи на введення в експлуатацію) на їхні квартири, звісно ж за доплату (чи з розрахунку за кв.м., чи то за балкон, чи ще за щось за стандартною схемою). Частина інвесторів погоджується на такі умови, решта ж – вимагає добудувати будинок належним чином, провести всі комунікації та поставити ліфти.

В цілому, такі «маніпуляції» в пригороді з боку забудовника виглядають дивними, оскільки засновники ЖБК та ТОВ «Мінтінай» мають відношення до ряду доволі великих будівельних об’єктів та житлових кооперативів у столиці – ЖБК «Ексон Прем’єр Шулявська», «Пріма Естейт», «Прем’єр Крістал» і «Платинум Холл». Також з ними (через адресу по вул. Січових Стрільців, 37-41, прим.16, де зареєстрований ЖБК «Ексон Прем’єр Шулявська») пов’язані житлові кооперативи «Рідний Дім» та «Хоум Резиденс».

Відповідно у разі, якщо інвестори ЖК «Ваш Добробут», які вже доведені до відчаю розпочнуть масові звернення до правоохоронних органів, депутатського корпусу, «Антирейдерської комісії МінЮсту» (яка може скасувати оформлення всіх прав власності та їх подальші перепродажі) та інших відомств – це матиме наслідком доволі великі репутаційні ризики для забудовника та інші супутні негативні наслідки.

Слід зауважити, що ситуація, яка склалася, є типовою для українських реаліїв сьогодення через відсутність державного реєстру майнових прав на ринку новобудов, впровадження якого розглядається законодавцями час від часу, однак тектонічних зрушень у цьому напрямку так і не має.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]