Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.02.2021 16:17

Консорціум – це просто

Фахівець з конкуренційного права та M&A комунікаційної платформи "Ліга Антитрасту"

Плануєте створити Консорціум? Розберемо що це за об’єднання, чи треба отримати дозвіл Антимонопольного комітету для його створення і в яких випадках, та чи простою є процедура.

Господарський кодекс дає визначення консорціуму як тимчасового статутного об'єднання підприємств для досягнення його учасниками певної спільної господарської мети (реалізації цільових програм, науково-технічних, будівельних проектів тощо). Після досягнення мети його створення консорціум припиняє свою діяльність.

Почасти основною метою суб’єктів господарювання, які планують створити консорціум - є участь у публічних закупівлях. Така форма співпраці є найбільш зручною для конкурентної боротьби за отримання замовлень, адже синергія матеріальних, технічних та людських ресурсів дозволяє суб’єктам господарювання посилити свої шанси на перемогу у тендерах щодо реалізації певного проекту.

У окремих випадках, до створення консорціуму, його учасникам необхідно отримати дозвіл АМКУ на узгоджені дії.

На які основні аспекти потрібно звернути увагу під час реєстрації установчих документів консорціуму, щоб не порушувати законодавство?

По-перше, чи є серед суб’єктів господарювання-учасників узгоджених дій такі, що займають монопольне становище, мають виключні права чи повноваження від органів державної влади, органів місцевого самоврядування тощо.

По-друге, якщо частка учасників узгоджених дій на ринках, де вони конкурують між собою або можуть конкурувати перевищує 15 відсотків, на інших ринках – перевищує 20 відсотків.

По-третє, чи може створення консорціуму призвести до обмеження, усунення чи недопущення конкуренції.

Це основні маркери, стверджувальні відповіді на які вказують, що необхідно звертатися до АМКУ. Звичайно, суб’єктам господарювання складно самостійно оцінити правомірність запланованих узгоджених дій та ризиків щодо можливої помилки такої оцінки. 

Тому, законодавство надає можливість суб’єктам господарювання обрати форму звернення до АМКУ, зокрема, із заявою про надання попередніх висновків АМКУ: щодо необхідності чи відсутності необхідності одержання дозволу на узгоджені дії, можливості надання дозволу чи відмови у наданні такого дозволу. Процедура надання попередніх висновків надає можливість суб’єктам господарювання протягом місяця отримати від АМКУ висновок та підтвердити власні експертні оцінки, що дозвіл не потребується або про можливість отримання дозволу, бо узгоджені дії не будуть заборонені. Водночас, існує ризик, що АМКУ буде недостатньо наданих документів для оцінки узгоджених дій та надання будь-яких висновків. Разом з тим, це не позбавляє заявників права звернутися до АМКУ із новою заявою про надання висновків. Плата за розгляд такої заяви складає 5440 грн.

Друга форма звернення - із заявою про надання дозволу на узгоджені дії. Ця процедура більш складна та тривала і потребує надання визначеного законодавством переліку документів.

Яку ж форму обрати? Це дискреція учасників узгоджених дій: якщо, є сумніви чи потребується дозвіл, учасники можуть звернутися із заявою про надання попередніх висновків. При цьому, вони мають розуміти, що якщо висновок буде, що дозвіл все таки потребується, потрібно буде звертатися із заявою про надання дозволу. Водночас, законодавство не перешкоджає суб’єктам господарювання звертатися за дозволом, навіть якщо звертатися не вимагається законодавством. Плата за розгляд такої заяви становить 10200 грн. 

Нагадуємо, узгоджені дії, що призводять до обмеження конкуренції (картелі) вважаються антиконкурентними і суворо заборонені. Разом з тим, АМКУ чи Кабінет Міністрів  можуть дозволити антиконкурентні узгоджені дії, якщо їхні учасники доведуть, що в результаті координації їхньої діяльності буде досягнуто суттєвого позитивного ефекту, який переважатиме негативні наслідки для конкуренції. Тобто, суб’єкти господарювання, подаючи заяву до органів АМКУ для отримання дозволу на узгоджені дії, можуть отримати індивідуальний виняток зі сфери загальної заборони.

Тому питання необхідності звернення до АМКУ - чи із заявою про надання попередніх висновків, чи із заявою  про надання дозволу на узгоджені дії, має бути пріоритетним. Оскільки не отримання дозволу чи висновку, що дозвіл не потребується, загрожує суб’єктам господарювання штрафними санкціями за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які можуть досягати до 10 відсотків річного обороту компаній. 

Зрозуміло, що багатьох учасників ринків відлякує складність підготовки документів заяви до АМКУ та складна бюрократична процедура отримання погодження АМКУ. В таких випадках краще не ризикувати та звертатись до кваліфікованих спеціалістів, навіть якщо консорціум вже створений. Це допоможе пройти процедуру погодження в АМКУ та працювати легально, а також запобігти можливим штрафним санкціям.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]