Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.01.2023 13:09

Операція "Компенсація" або 10 фактів про законопроєкт №7198

Приватний нотаріус, керівниця програми "Правова безпека власності" Українського інститут майбутнього

Огляд важливих новацій проєкту про компенсацію за зруйновану нерухомість, який підготовлений до розгляду парламентом у рамках другого читання.

Нещодавно на сайті парламенту було опубліковано текст проєкту №7198 у редакції, запропонованій профільним комітетом для прийняття в другому читанні. Нагадаю, що цю законодавчу ініціативу Верховна Рада Україна прийняла за основу ще 1 квітня минулого року.

Як з того часу змінилося законодавче бачення щодо особливостей національного компенсаційного механізму і про які важливі факти проєкту №7198, який вже вийшов на фінішну парламентську пряму, варто знати власникам пошкодженого або знищеного житла, — розкажу далі.

Факт 1. Компенсація буде надаватися за руйнації, спричинені воєнними діями і не тільки.

Дія майбутнього закону буде поширюватися на нерухомість, яка зазнала руйнувань з моменту повномасштабного російського вторгнення на територію України, тобто починаючи з 24 лютого минулого року, включно з об’єктами, пошкодженими або знищеними внаслідок обставин, спричинених збройною агресією рф (замінування, розмінування  тощо), після припинення або скасування воєнного стану. В частині надання компенсації дія закону не буде поширюватися на пошкоджені чи знищенні об’єкти нерухомості, які станом на 24 лютого 2022 року знаходилися на тимчасово окупованій росією території України.

Факт 2. Загальний строк для звернення за отриманням компенсації буде обчислюватися за формулою «воєнний стан + рік після його завершення» з можливістю часової пролонгації.

Звернутися за отриманням компенсації можна під час дії воєнного стану та протягом одного року з дня його припинення або скасування на території, де знаходилося знищене житло. Якщо ж йтиметься про домівки, які було пошкоджено або знищено після припинення або скасування воєнного стану внаслідок обставин, спричинених збройною агресією рф, заяви про надання компенсації можуть подаватися протягом трьох років з дати завершення воєнного стану.

Факт 3. Раніше подані повідомлення в «Дію» будуть прирівнюватися до заяв про надання компенсації.

До заяв про надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна прирівнюватимуться подані громадянами України до Реєстру пошкодженого та знищеного майна до набрання чинності цим законом інформаційні повідомлення про знищення житла. При цьому заявники мають надати додаткові відомості і визначені законом документи.

Факт 4. Компенсаційні комісії розглядатимуть звернення щодо знищеного майна.

Так звані компенсаційні комісії будуть створюватися на місцях (виконавчим органом сільської, селищної, міської, районної у місті, військовою або військово-цивільною адміністрацією населеного пункту) для розгляду питань щодо надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна. Стосовно пошкодженого житла, то в законопроєкті №7198 міститься рамкова норма, яка встановлює, що компенсація за пошкоджений об’єкт нерухомого майна надаватиметься шляхом виконання робіт, пов’язаних з будівництвом, на пошкодженому об’єкті нерухомого майна з метою його відновлення (у тому числі розроблення проектної документації на будівництво, проведення її експертизи, виконання будівельних робіт) та/або надання будівельної продукції для виконання таких робіт. Порядок надання компенсації за пошкоджені об’єкти нерухомого майна буде визначатися Кабінетом Міністрів України.

Факт 5. Звертатися до компенсаційних комісій треба опосередковано.

Заява про надання компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна може бути подана двома способами: в електронній формі (засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг) або у паперовій — через центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), органи соціального захисту населення або нотаріуса. ЦНАПи та органи соціального захисту населення мають забезпечити роботу виїзних пунктів прийому таких заяв.

Факт 6. Якщо відомості щодо права власності на житло раніше були внесені до реєстру, подавати додаткові паперові документи не потрібно.

У разі, якщо інформація/документи про майно, яке було знищено, вже міститься в державних чи комунальних інформаційно-комунікаційних системах (скажімо, відомості про право власності отримувача компенсації наявні в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно), компенсаційна комісія отримуватиме  всі необхідні відомості самостійно без участі заявника шляхом направлення запитів до уповноважених осіб або безпосереднього доступу до відповідних реєстрів і інформаційних ресурсів, або ж в автоматичному режимі. Вимагання отримання заявником самостійно таких документів або інформації від різних органів і установ забороняється.

Факт 7. До компенсаційної комісії можна направити запит про встановлення права спадкодавця на отримання компенсації. 

Компенсаційні комісії прийматимуть рішення про наявність/відсутність у спадкодавця правових підстав для отримання компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна, яке надаватиметься протягом 30 календарних днів з дня отримання запиту від спадкоємця або нотаріуса, який завів спадкову справу.

Факт 8. Окремі категорії громадян матимуть пріоритетне право на отримання компенсації.

Першочергове право на отримання компенсації за знищене житло матимуть:

1) учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та сім’ї загиблих захисників України;

2) особи, призвані на військову службу під час мобілізації, яким не надано статусу учасника бойових дій;

3) багатодітні сім’ї;

4) особи з інвалідністю I та II груп.

Факт 9. Власники зруйнованих приватних будинків самостійно обиратимуть вид компенсації, тоді як господарі знищених квартир зможуть розраховувати тільки на житлові сертифікати.

Компенсація за знищений об’єкт нерухомого майна надаватиметься двома способами. Перший —  шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок отримувача компенсації із спеціальним режимом використання для фінансування будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку. Такий рахунок відкриватиметься на ім’я отримувача компенсації. Порядок відкриття та ведення таких рахунків буде визначати Національний банк України. Другий спосіб — це фінансування придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі фінансування придбання такого приміщення/будинку, що буде споруджений у майбутньому, або інвестування/фінансування його будівництва) з використанням житлового сертифіката. Господарі знищених квартир зможуть розраховувати тільки на житлові сертифікати, тоді як власники зруйнованих приватних будинків самостійно обиратимуть вид компенсації — гроші чи житловий сертифікат.

Пошук та вибір житла здійснюватиметься отримувачем компенсації самостійно. Обрати нову домівку можна у будь-якій територіальній громаді України, крім тимчасово окупованих територій і регіонів, де тривають бойові дії.

Факт 10. Запроваджується п’ятирічний мораторій на відчуження «компенсаційного» житла.

Отримувач компенсації не матиме права продати чи подарувати нову оселю,  придбану (у тому числі проінвестовану/профінансовану) ним з використанням житлового сертифіката, протягом п’яти років. Нотаріус, який буде посвідчувати  договір про придбання нерухомості, має накласти заборону на відчуження строком на п’ять років. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]