Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.01.2022 14:07

Тіні незабутих предків: як придбати житло без тіні проблем попередніх власників?

Приватний нотаріус, керівниця програми "Правова безпека власності" Українського інститут майбутнього

Практичні поради для тих, хто планує купувати нерухомість на вторинному ринку і хоче самостійно пересвідчитися у реєстраційній «чистоті» квадратних метрів.

Придбати житло на первинному чи вторинному ринку нерухомості — перед такою дилемою нерідко опиняються майбутні власники квадратних метрів. Обираючи між цими двома варіантами, покупці зважають на безліч факторів: кошторис квартирного питання, місце розташування житла, готовність помешкання до заселення тощо. Та чи не найголовніше питання, яке турбує потенційного власника: як убезпечити себе від квартирних шахраїв і не натрапити на проблемну нерухомість?

Коли ви обрали омріяну квартиру чи будинок, вже оглянули помешкання і поспілкувалися з господарями, перш ніж залишати завдаток, здійсніть онлайн-ревізію майна.

Порада 1. Отримайте інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Сьогодні відповідна опція вже доступна на порталі державних послуг «Дія». Тут оперативно і за незначну плату (послуга надається буквально за декілька хвилин, її вартість — 30 грн) можна отримати довідку щодо об’єкта нерухомого майна з 4 реєстрів:

- Державний реєстр речових прав на нерухоме майно;

- Реєстр прав власності на нерухоме майно;

- Державний реєстр Іпотек;

- Єдиний реєстр заборон відчуження об’єктів нерухомого майна.

Для того,  щоб скористатися сервісом, потрібно зареєструватися чи авторизуватися у кабінеті громадянина на порталі «Дія» за допомогою кваліфікованого електронного підпису, заповнити онлайн-форму, вказавши відомості про об'єкт нерухомого майна (адресу чи реєстраційний номер) чи дані про особу власника.

Сформована довідка щодо об’єкту нерухомого майна дасть змогу з’ясувати: кому належить нерухомість, коли вона була набута у власність та на яких підставах; чи зареєстровані будь-які права на житло, окрім права власності (наприклад, право оренди); чи наявні щодо майна обтяження (арешт, заборона відчуження, іпотека).

Якщо інформація щодо нерухомості у вказаних реєстрах відсутня, хвилюватися не потрібно: вочевидь, відомості про право власності господарів помешкання містяться на паперових носіях і поки не були оцифровані. Втім, коли офіційні реєстраційні відомості не співпадатимуть з даними щодо нерухомості, наданими продавцем, — це тривожний сигнал для майбутнього власника.  

Порада 2. З’ясуйте, чи не був власник нерухомості стороною судового спору, що може стати передвісником проблемного майна. Для цього потрібно скористатися інформацією, розміщеною у розділі «Стан розгляду справ» на вебпорталі «Судова влада України». В якості критерія пошуку у графі «Сторона по справі»  потрібно вказати прізвище, ім’я та по батькові власника житла.

Порада 3. Перевірте, чи не фігурує власник житла в Єдиному реєстрі боржників. Як і у випадку проведення онлайн-ревізії  на вебпорталі «Судова влада України», перевірка Єдиного реєстру боржників абсолютно безкоштовна і здійснюється за П.І.Б. власника помешкання.

Наявність інформації про власника нерухомості у вказаному реєстрі унеможливлює нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу і свідчить про те, що нинішні господарі потрапили у неприємну боргову історію та намагаються якомога швидше позбутися потенційно претензійного майна.

Порада 4. Якщо онлайн-перевірка  житла в реєстрах не викликала у вас жодних запитань, не зайвим буде поспілкуватися з майбутніми сусідами.

По-перше, це дасть змогу зрозуміти з якими людьми доведеться жити поруч, чи можна з ними вибудувати добросусідські відносини. По-друге, бесіда із сусідами може бути корисною, аби з’ясувати, чи існують у багатоквартирному будинку принципові для вас комунальні чи технічні проблеми (скажімо, часто не працює ліфт, а в родині є літні люди чи маленькі діти).

По-третє, така комунікація допоможе дізнатися інформацію, яку самостійно знайти у відкритих джерелах просто не можливо. Наприклад, може з’ясуватися, що власники нерухомості дуже часто змінювалися, або ж за житло сперечаються члени родини, тож існує ризик виникнення судових спорів у майбутньому, або в помешканні фактично проживають треті особи, які не знають про намір власника продати житло.

Придбання власного житла — важлива подія в житті кожної людини, тож потрібно уважно і навіть прискіпливо ставитися до всіх деталей реєстраційної історії помешкання, аби убезпечитись від тіні проблем попередніх власників.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]