Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.05.2021 16:42

Чи довго триватиме масштабна корупція в лісовому господарстві Волині?

Підприємець-лісопереробник

Куди щорічно зникають 300 мільйонів гривень з тіньового ринку пиломатеріалів?

Замість того, щоб запровадити прозорий та доступний ринок пиломатеріалів лісівники на базі державної форми власності налагодили переробку кругляку і експорт готової продукції (палетної заготовки) за заниженими цінами.

Лісгоспи Волині за координацією (керівництвом) обласних управлінь лісових та мисливських господарств напряму експортують обрізні пиломатеріали і самостійно формують кінцеву вартість продукції. Щодо цього мною було оприлюднено багато критичних матеріалів з конкретними розрахунками втрат, які несуть державні підприємства, адже штучно занижуються ціни.

В результаті чого Державне агентство лісових ресурсів вжило кроки до вирівнювання цін і експортна вартість 1 кубометру готової продукції зросла до 121 Євро. Більше того, Держлісагентство, розпочало пілотний проєкт щодо продажу пиломатеріалів через аукціони, що частково відкрив дані тіньового обороту і показав справжні масштаби проблеми та інтелектуальної корупції в лісовій галузі.

Приблизно 300 мільйонів гривень щорічно втрачають держані лісгоспів Волині, відповідно і громади, через те, що за заниженими цінами експортують на фіктивні фірми власну продукцію – обрізні пиломатерали (палетну дошку), а не продають їх через відкриті та доступні для всіх аукціони.

Нещодавно Державні підприємства Львівської області «Жовківське лісове господарство», «Бродівське лісове господарство», «Радехівське лісомисливське господарство» вперше виставили на продаж продукцію переробки деревини. 23 квітня та 30 квітня 2021 року відбулися торги. На торги зареєструвалося 7 фірм – покупців: дві вітчизняні та п'ять закордонних. На кожен лот було по 2-3 претенденти. В результаті торгів на одному лоті ціна зросла на 44%, на другому - на 6%, на третьому - на 1%.

Приймаючи особисто участь у вказаних аукціонах та вигравши один із лотів зазначу, що вартість 1 кубометру готової продукції зросла до 200 Євро.

Середній місячний об’єм лісоматеріалів, який переробляється лісгоспами Волині – 25 тисяч м3 кругляку. З цієї сировини, в результаті переробки, виходить 9505,7 м3 готової продукції пиломатералів - палетної дошки.

В рік лісгоспи Волині виготовляють 9505,7 м3 х 12 місяців = 114 068,4 м3.

Різниця в експортній ціні 1 кубометра готової продукції і на аукціоні, який нещодавно вперше відбувся  = 79 Євро (200 Євро – 121 Євро).

Отже, якщо взяти річні об’єми, то за рік лісгоспи Волині втрачають  300 079 737 гривень (114 068,4 м3 х 79 Євро х33.3 грн).

Прості математичні розрахунки показують втрати лісгоспів Волині від їхньої державної переробки лісу і експорту за заниженими цінами. Сюди ж можна віднести і «схему» використання державними підприємствами давальницьких послуг, які надає наближений до лісівників-корупціонерів приватний бізнес.

Все взаємовигідно, афілійований лісопреробний бізнес надає «давальницькі послуги» лісгоспам, таким чином, легалізує виготовлення палетної заготовки. А взамін отримує подяку – сировину в 2-3 рази дешевше, ніж на ринку, через такі товарні біржі як «Універсальна-Полісся» та «Суренж». Доступ до яких, до речі, відчинений тільки через «благословення» начальника обласного управління лісового та мисливського господарства.

Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства регулярно оприлюднює на сторінках соціальних мереж та на власному сайті інформативні матеріали про лісове господарство.

З аналізу таких відкритих даних складається враження, що найбільшими проблемами лісгоспів Волині є жуки-короїди, а лісівники дбають лише про збереження біорізноманіття та фауни в лісах.

Напевне, саме тому під спалахи фотокамер працівники державних підприємств годують тварин та дбають про наявність годівниць, висаджують ліс на лісових ділянках і регулярно залучають до таких процесів журналістів, депутатів різних рівнів тощо? Корисну справу роблять і ПІАР-акції хороші виходять для прикриття масштабної корупції і дерибану природних ресурсів.

Але такі розваги чиновників лісової галузі дуже дорого обходяться для суспільства та держави і підривають основини економічного розвитку.

Якщо заглянути за лаштунки гарних фотографій з лісу і приємних текстових повідомлень, то можна побачити багатомільярдну інтелектуальну «схему» лісівників, якою є власна переробка лісу на базі державних підприємств.

Цю «схему» з 300 мільйонів, які відмиваються щорічно з лісового господарства тільки однієї Волині, не можуть не бачити правоохоронні органи, контролюючі служби та наглядові інстанції, органи державної влади та місцевого самоврядування. Або не хочуть бачити? Чому? Відповідь, напевне, криється серед захмарних цифр вищевказаного шестизначного числа. Всім вистачає, всіх задовольняє… Окрім суспільства, яке, на жаль, ще не до кінця розуміє, як його грабують і в яких масштабах.

Який ще аргумент необхідно привести для того, щоб показати неефективність теперішньої системи управління лісовим господарством Волині і необхідність негайного і невідкладного відкриття ринку деревини та пиломатеріалів з однаковими правилами для всіх учасників, проведення кадрової реформи тощо? 

Скільки ще має втратити суспільство від державної переробки лісу, щоб зрозуміти суть "схеми"?

Які ще необхідні аргументи чи факти, щоб  миттєво і безповоротно провести реформи  лісового господарства  Волині та України в цілому? 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]