Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.07.2023 13:33

За що штрафують і заарештовують у Росії: покарання для незгодних

Генеральний директор Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ"

Понад 5 тис. осіб у Росії оштрафовано за статтею про “дискредитацію російської армії”. Доходить до маразму. “Не така” розмова на вулиці, “не такий” крем на торті, “не те” ляпнув в інтерв’ю.

Стаття для Путіна

Невелике містечко у Свердловській області, 20 тис. населення, усі одне одного знають. Тут не забунтуєш. Але Дар’я Сергєєва — молода вчителька малювання в місцевій художній школі — спочатку відмовляється брати участь у підготовці Дня перемоги, а потім на емоціях розмальовує виборчий бюлетень на виборах місцевого губернатора.

“Якби на той момент не було війни, то, найімовірніше, я би просто зіпсувала свій бюлетень. Наприклад, написала б на ньому щось, що стосується внутрішньої політики в нашій країні. Але війна вже йшла, і мені здавалося, що будь-які висловлювання і дії мають бути спрямовані проти війни”, — каже Дар’я.

Вона взяла із собою в кабінку для голосування маркери. Написала на бюлетені: “Ні війні”, “Слава Україні”, “Путіна під суд”. І навіть вказала статтю російського Кримінального кодексу, яку, на її думку, слід інкримінувати Путіну — “за підготовку і розв’язання агресивної війни”. Свій бюлетень сфотографувала і не побоялася викласти в Instagram.


І це в російській глибинці — де саме слово “війна” намагаються зайвий раз не вимовляти. Тут навіть засідання суду часто нагадують програму “Поле чудес”, під час яких намагаються вгадати фразу з двох слів — трьома і п’ятьма зірочками в матеріалах справи шифрують: “Нет войне” (“Ні війні”).

“У мене було правопорушення за статтею, за якою у нас зараз усіх судять, — за “дискредитацію збройних сил РФ”. З усіх фраз [написаних на бюлетені] “дискредитацією” визнали “Путіна під суд за 353-ю статтею Кримінального кодексу — за підготовку ведення агресивної війни”. Суд порахував, що оскільки Путін є головнокомандувачем, то це є “дискредитацією збройних сил”, — розповідає Дар’я.

А ще вчителька намалювала на бюлетені голуба і прапор України. Каже, що в такий спосіб намагалася зробити бюлетень яскравим, щоб його помітили ще до початку підрахунку голосів. Так і сталося. Члени комісії запанікували.

“Один із членів виборчої комісії давав свідчення. Він говорив, що ось громадянка така-то взяла бюлетень, перебувала в кабінці, а коли опускала бюлетень в урну, він бачив на ньому “український знак”. Він назвав це “українським знаком”, — продовжує Дар’я.

Одразу ж пішли скарги в поліцію, дзвінки від дільничного, виклик у райвідділ. А потім був суд.

“Суд у таких справах — досить абсурдний захід. Він не страшний насправді, тому що не дуже реалістично виглядає. Але це дійсно відбувається. На суді розбирають написи типу: “Ні війні”. А в чому тут дискредитація чи не дискредитація? Звичайно, це все дуже кумедно й абсурдно виглядає”, — зазначає росіянка.

Дар’я Сергєєва


Дашу зобов’язали виплатити 15 тис. рублів (165 доларів) штрафу — третину її зарплати. Але й на цьому все не закінчилося. У Telegram опублікували особисті дані дівчини — і понеслися образи та погрози. Усе було схоже більше на атаку ботів, ніж на “невдоволення городян”.

“Були здебільшого закриті акаунти, тобто коли не можна побачити жодної інформації про автора. Були й відкриті акаунти. І схоже, це реальні люди. Але таких було мало. Здебільшого саме погрози та образи йшли від акаунтів, які не схожі на реальні”, — зазначає Дар’я.

Одночасно з цим дуже багато незнайомих людей писали слова підтримки. Пропонували навіть сплатити штраф за Дашу. Вона зізнається, що після цього стала спокійнішою і навіть сміливішою. Раніше страх доводив її до панічних атак.

Зараз усе стало простіше. Зі школи Дарина пішла, щоб директор не могла на неї тиснути. Тепер дає приватні уроки. І, як і раніше, не приховує своєї думки. Навіть попри те, що за повторне порушення за статтею про “дискредитацію російської армії” загрожує вже не адміністративна, а кримінальна відповідальність.

Голуб миру — під забороною

Якщо в російській глибинці суми за “дискредитацію” присуджують одні, то в Москві розцінки вже “столичні”. 650 доларів штрафу — такий вердикт суду для москвича Льва Карманова. Він також вирішив розфарбувати бюлетень — щоправда, аквареллю. На виборчу дільницю захопив із собою і фарби, й пензлі, й навіть баночку з водою.

“Намалював голуба миру, написав два відомих слова з трьох і п’яти літер. Я зробив помилку — переоцінив ту свободу, якої насправді дуже мало в моїй країні. Я подумав, що її більше. Я розфарбував акварельними фарбами бюлетень, думав зробити це, щоб спостерігачі побачили, і щоб це промайнуло під час підрахунку”, — пояснює Лев.

На виборчій дільниці розгорнулася ціла детективна історія. Поки виборець стояв у кабінці (чекав, щоб висохла фарба), зовні зібралися і члени виборчкому, і поліцейські. І коли Лев вийшов (склавши бюлетень так, щоб оточення бачити картинку не могло) — опустити його до урни йому не дали.


Хлопець зажадав новий бюлетень, маючи намір написати й на ньому заборонену комбінацію слів — уже ручкою. Льва обшукали, забрали фарби, але новий бланк все ж видали.

“Я спочатку кладу свій бюлетень на столі, у цей момент його вже всім видно. Після цього вони дзвонили прокурору, здається, радилися щодо того, чи варто їм порушувати справу про адміністративне правопорушення. Далі все відбувалося дуже швидко. Приїхав прокурор із кимось. Мене обшукали, забрали телефон. Я кілька годин просидів на дільниці. Вони брали показання свідків у всіх членів виборчої комісії, спостерігачів. Деякі написали, що Лев Карманов стояв із цим бюлетенем як із плакатом. Навіть сказали, що я вигукував щось антивоєнне, що дискредитує армію Росії”, — згадує Лев.

Далі був суд. Ознайомитися з матеріалами не дали. Лев попросив перенести засідання.

“Суддя каже: “Ну добре, без проблем. Я можу перенести засідання на 17:00”. Ми дивимося на годинник — 16:59. І суддя: “А ось уже й 17:00. Як добре, що ви змогли чудово підготуватися до цієї справи”, — продовжує росіянин.

Леву на оплату штрафу скинулися друзі, зібравши злощасні 50 тис. рублів. Начебто всього 8 букв — “Нет войне” (“Ні війні”), але вийшло по 75 доларів за букву.

Лев Карманов


15 років за заклики до миру

18-річний Максим Липкань уже понад два місяці перебуває в одному з московських СІЗО. Його не раз затримували за участь в антивоєнних акціях, але для неповнолітнього покарання було лише адміністративним. І силовики чекали дня народження хлопця — 18 років. Те, що трапилося далі, він запам’ятав на все життя.

Рано-вранці Максим і його бабуся прокинулися від гучного стуку в двері. Усе, що відбувалося, хлопець одразу ж публікував у Telegram.

“Сьогодні о 6 ранку в мене випиляли двері, запекло хотіли їх зламати і в підсумку зламали. Я сподіваюся, і я впевнений у тому, що Росія буде вільною, попри всі посадки, і незважаючи на всі політичні репресії. Приходьте підтримувати мене та інших політв’язнів, це важливо в цей час. Росія буде вільною”, — каже хлопець у відеозверненні.

Перед тим, як Максима витягли з квартири, він встиг зателефонувати до незалежного правозахисного медіапроєкту “ОВД-Инфо”.

“Максим зателефонував десь о 6 ранку. Я спочатку навіть не зрозуміла, що відбувається, бо дуже голосно кричала жінка. Максим пояснив, що це бабуся, яка дуже злякалася стуку в двері, й з нею сталася істерика. Бабуся плакала, кричала. Я намагалася в цей час Максиму сказати, щоб відійшов від дверей, щоб він сказав, що він чекає адвоката, щоб двері хоча б не ламали. Але, звісно, коли силовики вже ломляться у двері, зупинити їх доволі важко”, — коментує керівниця юридичної лінії проєкту “ОВД-Инфо” Марія Чащилова.

Максима спочатку взяли під варту на два місяці. Звинувачення — все та ж стаття “про фейки”. Потім термін продовжили. Мабуть, продовжуватимуть і далі. Але це ще не найстрашніше. З одного боку — до суду хлопця доставили із синцями, з іншого — від нього, по суті, відмовилися батьки. Через різні погляди.

“На нього чинять фізичний тиск, імовірно, застосовують фізичну силу. Після скарг адвоката Максима перевели в іншу камеру. Але невідомо, чи це не продовжується далі. З урахуванням того, що його батьки мають протилежну політичну позицію, ніж у Максима, я не думаю, що в них були зустрічі в СІЗО”, — розповідає Марія Чащилова.

Максим Липкань


“Нет во**е”

Навіщо це все? Для чого Кремлю створювати в суспільстві атмосферу страху, коли не просто за проступок або вчинок, а навіть за безневинну розмову на вулиці (як було в Пермі) тепер можуть затягнути у відділок?

Тут пояснення навіть не одне: і підірваний санкціями бюджет наповнити, і припинити можливість демонстрацій, і запровадити внутрішню цензуру, коли не Роскомнагляд буде всіх і вся перевіряти, а росіяни самі почнуть “фільтрувати”, адже слідом за штрафом, який заплатити все ж можна, відкривають кримінальні справи. Шифрувати, щоб не потрапити під “коток” силовиків, уже зараз намагаються. Так, наприклад, з’явився мем “Нет вобле” (“Ні воблі”)

Це реальна історія. В одному з російських судів (де в матеріалах справи слова знову закрили зірочками) громадянин намагався довести, що написав: “Нет вобле”. На “В” починається, на “Е” закінчується, кількість літер збігається з “Нет войне”. Що не так? Але в підсумку покарали і за “воблу”. Про це розповів відомий російський правозахисник Сергій Давідіс.

“Спочатку суд погодився визнати “Нет вобле”, але в другій інстанції все ж визнав, що це “Нет войне” в контексті пацифізму, приватних розмов у кафе із засудженням війни. Правова ситуація в Росії після початку повномасштабної агресії дуже сильно деградувала. Держава не обтяжує себе формальностями. Тобто формальностями в сенсі написання папірців вона себе обтяжує, процедури дотримується. Але ніби доводити щось не виявляється необхідним уже. Якщо правозастосовники відчувають, що в когось є умисел проти війни, вони його карають за статтею про “дискредитацію”, не вдаючись у пояснення, чому ці слова, ці дії, ці висловлювання, ці жести слід розуміти саме так”, — каже Сергій Давідіс.

Таких як Даша, Лев, Максим — уже близько 5 тис. людей. Саме стільки росіян встигли притягнути до адмінвідповідальності за “дискредитацію”. І це люди з найрізноманітніших регіонів Росії.

“Близько 5 тис. за рік. За цей час ще якась кількість накопичилася. Ці люди з різних регіонів РФ. Якщо раніше каральна активність проти протестного руху частіше була зосереджена у великих містах, у столицях насамперед, то зараз це не так. Є і в малих містах. Всюди трапляються випадки антивоєнних виступів у різній формі та, відповідно, переслідування за них”, — коментує правозахисник.

Руки в російських силовиків розв’язані повністю. Приводом для затримання можуть стати й синьо-жовтий колір одягу, і листок із певною кількістю зірочок. І навіть напис на торті. Нещодавно в Москві за це оштрафували кондитера. Мовляв, щось не те з крему виклала. А ще людей щосили оголошують “іноагентами”.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]