Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.04.2021 23:12

Як раніше вже не буде або освітній івент в умовах карантину

Експертка Українського фонду стартапів, співзасновниця організації підтримки вітчизняного підприємництва Ukrainian Hub

На прикладі буткемпу GPS Program ділимося інсайтами, як провести успішний міжнародний навчальний захід онлайн

За підсумками минулого року українські технологічні стартапи залучили інвестиції на суму близьку $130 млн. За орієнтовними підрахунками Mind, до вітчизняного бізнесу також відбулося 14 вливань, однак сума залучених інвестицій не розголошується. 

Минулий 2020 рік став також роком революційних змін, під час яких ми побачили активність та гнучкість українських технологічних підприємців, їх гри у цьому секторі. За даними Державної служби статистики, баланс ринку України в галузі ІТ-технологій показав профіцит у розмірі $4,4 млрд.

Цей сектор потрібно розвивати, а поява чисельних українських стартапів, що підкорюють не лише вітчизняний ринок, а й закордоння, цьому великий доказ.

Умови сьогодення вимагають від організаторів освітніх івентів креативності, а часом - й зовсім відчайдушних ідей. Адже пандемія пандемією, однак розвиток - це саме про реалізацію нового. Навчатися потрібно завжди. 

Минулого року ми вже зробили практично неможливе провели потужний буткемп для жінок-засновниць технологічного бізнесу (Female Leadership Program) у гібридному форматі (офлайн+онлайн).

Цього року ми в Ukrainian Hub вирішили йти далі в організації освітніх програмах - й разом з партнерами CRDF Global створили Global Pivot to Success - онлайн-програму для стартапів на ранніх стадіях. Коли ця ідея тільки-но з'явилася, ми думали, що цього разу буде технічно легше. 

 

 

Насправді ж це кардинально інший досвід, адже менеджмент івентів виключно в онлайн-середовищі потребує ще більшої концентрації, зусиль, контролю над процесами, а також довіри до нових технологій. Для того, щоб імплементувати нову програму, ми використовували: Slack для комунікацій, Workstreams для менеджменту задач, Google Drive для командної роботи з файлами, Figma — для створення віжуалів, eSputnik — для розсилок та CRM, і ще нову онлайн-платформу для хостингу усіх навчальних матеріалів та проведення менторських сесій.

Ще один челендж робота з віддаленою командою. Уявіть собі, ви прокидаєтеся вранці у звичайному режимі, вам потрібно сконтактувати між собою десятки людей, виконати безліч завдань станом “на вчора”. Потрібно фасилітувати учасників з різних куточків України і при цьому оперативно відповідати на запитання менторів, лекції яких ось-ось почнуться. Замість уроків починається “крейзі хаус”: о третій годині за українським часом спершу прокидається Вашингтон, звідки до нас долучаються два  ментори, а ще через декілька годин Чикаго, а потім ще й Сан-Франциско. Кремнієва Долина залучена чудово. А ще ж потрібно дати термінове завдання райтерці, яка знаходиться в Іспанії ;)

“Українським стартапам допомагає весь світ!” з'являється рятівна думка, а разом з нею друге дихання. 

Тож, ми з командою відчайдушних активістів створили навчальну програму  для технологічних стартапів з усієї України GPS Program. 

 

 

Ми отримали близько 100 заявок протягом трьох тижнів набору до програми. Із них відібрали 15 команд, які брали участь у навчальній програмі та буткемпі.

Що більше, ми вирішили “не словом, а ділом” підтримати стартапи а саме використати онлайн-платформу EducateMe для наших навчальних матеріалів та менторських сесій. Але ж це стартап! Тому у певні моменти ми були не лише “early adopters”, а й успішними тестувальниками.

 

Протягом чотирьох днів навчання та двох днів буткемпу до платформи долучилися 35 осіб (учасники команд), які загалом провели понад 500 годин за вивченням матеріалів та участю у менторських сесіях.

Як і заведено, без технічних несправностей не обійшлося: двічі абсолютно вся система “підвисала”, однак служба підтримки спрацювала відмінно, та дуже швидко все пофіксила. А тому робота продовжилася.

Ментори високо оцінили можливість одночасного створення великої кількості вебінарних кімнат та швидкого перемикання між ними. Але нам бракувало мінімум двох учасників команди, аби контролювати “міграцію” людей з кімнати до кімнати. Саме тому на майбутнє ми створили собі алгоритм дій, який забезпечить злогоджену роботу на сесіях, і тому і для нас самих ця програма була також навчальною ми здобули новий практичний досвід та освоїли нові технологічні інструменти. 

Вдячні кожному ментору та учаснику за отриманий досвід й за чудовий нетворкінг у паузах між лекціями й сесіями!

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]