Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.08.2022 17:53

Чи зберігається середній заробіток за добровольцями тероборони

Консультант з оподаткування та трудового права

Розглянемо законодавчі зміни щодо вимоги збереження середнього заробітку за добровольцями тероборони. Ці зміни набрали чинності 19 липня 2022 року

Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин” від 01.07.2022 р № 2352 скасував  вимогу щодо збереження середнього заробітку за мобілізованими працівниками та тими, хто уклав контракт з ЗСУ.

Що змінили у Кодексі законів про працю України
У ч.3 ст. 119 КЗпП слова "зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток" замінили словами "зберігаються місце роботи і посада“.

Тобто, з 19 липня 2022 року не зберігається середній заробіток за працівниками:

- призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період,

- на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період,

- прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення.

А що ж з добровольцями тероборони? Давайте розбиратися.

Кого називають добровольцями тероборони
Плутанину викликала термінологія. Причому плутаються у ній з самого початку повномасштабної війни.

У ст.4 Законі України “Про основи національного спротиву” від 16.07.2021 1702-IX читаємо:

...Територіальна оборона складається з військової, цивільної та військово-цивільної складових.

1. Військова складова територіальної оборони включає органи військового управління, військові частини Сил територіальної оборони Збройних Сил України, інші сили і засоби сил безпеки та сил оборони, які залучаються до виконання завдань територіальної оборони.

<...>

2. Цивільна складова територіальної оборони включає державні органи, органи місцевого самоврядування, які залучаються до територіальної оборони.

3. Військово-цивільна складова територіальної оборони включає штаби зон (районів) територіальної оборони та добровольчі формування територіальних громад, які залучаються до територіальної оборони.

Ст. 1 Закону № 1702 розгортає поняття:
1) доброволець Сил територіальної оборони Збройних Сил України - громадянин України або іноземець чи особа без громадянства, який перебуває в Україні на законних підставах впродовж останніх п’яти років та на добровільній основі зарахований до проходження служби у складі добровольчого формування Сил територіальної оборони Збройних Сил України;

2) добровольче формування територіальної громади - воєнізований підрозділ, сформований на добровільній основі з громадян України, які проживають у межах території відповідної територіальної громади, який призначений для участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони.

Тобто є в нас добровольці Сил тероборони ЗСУ, а є добровольці тергромади, які до ЗСУ не відносяться. Але і тих, і інших ми звикли називати “добровольцями тероборони”.

За ким зберігають середній заробіток

З 19 липня 2022 року середній заробіток зберігається за тими, хто підпадає під дію ч.1 ст.119 КЗпП:

На час виконання державних або громадських обов'язків, якщо за чинним законодавством України ці обов'язки можуть здійснюватись у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку”

Це, зокрема, наші добровольці тергромади, які не служать у ЗСУ, але входять до складу воєнізованого підрозділу тергромади і теж обороняють нашу країну.

На підтвердження своєї діяльності вони можуть надати роботодавцеві контракт, форму якого затверджено наказом Міноборони № 84 від 07.03.2022 (він має назву “Контракт добровольця територіальної оборони”, його підписують доброволець та Командир добровольчого формування тергромади, який виступає від імені держави) або довідку про виконання державних або громадських обов'язків.

Зверніть увагу: добровольці, що уклали контракт з ЗСУ, отримують грошове забезпечення протягом служби. Своєю чергою, середній заробіток на основному місці роботи за ними не зберігають з 19 липня 2022 року (дата набрання чинності Законом № 2352).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]