Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.03.2024 21:35

Як НАТО менеджерувало "тріскову війну"

Юрист-міжнародник, керівник проєкту "Нотатки Атлантиста"

1958-го, після розширення Ісландією пріоритеної економічної зони з 4 до 12 морських миль, почалася Перша «тріскова війна». Тоді всі члени НАТО виступили проти цього одностороннього рішення.

Як відомо, левову частку експорту Ісландії становить риба (переважно тріска), виловлена у територіальних водах. Ще 1952 року країна оголосила про розширення забороненої для іноземних рибалок зони з трьох до чотирьох миль. Велика Британія оскаржила це у Міжнародному суді ООН, заборонивши ісландським рибальським судам вхід до своїх портів. Але 1956-го вона була змушена визнати це рішення Ісландії.
1958-го, після розширення Ісландією пріоритеної економічної зони з 4 до 12 морських миль, почалася Перша «тріскова війна». Тоді всі члени НАТО виступили проти цього одностороннього рішення. У відповідь Рейк'явік погрожував вийти з НАТО та вимагати виведення з країни американських військових баз.
1 вересня 1972 року Ісландія розширила свою зону рибальства до 50 морських миль, що ознаменувало початок Другої тріскової війни. 5 вересня ісландський катер берегової охорони обрізав сіті британському траулеру. У Рейк'явіку демонстранти розбили вікна в британському посольстві, а урядовці Ісландії почали зближуватися з СРСР і заговорили про купівлю у Москви швидкохідних фрегатів. Коли мова знову зайшла про можливе виведення баз НАТО з території Ісландії, Лондон під тиском США здався і вивів кораблі за вказані кордони.
У 1975 році, після того, як Ісландія ухвалила рішення про розширення своєї виняткової економічної зони до 200 морських миль, англійці відправили до берегів Ісландії три фрегати. Ісландія оголосила британських рибалок браконьєрами і закрила для Великої Британії всі порти та аеродроми країни. Після втручання посередника в особі НАТО, британські кораблі покинули води Ісландії.
Натомість, британські рибалки відмовилися покидати ісландські води, і біля берегів Ісландії знову з'явилися кілька кораблів військово-морських сил Сполученого Королівства. Тоді 19 лютого 1976 Ісландія розірвала дипломатичні відносини з Великою Британією.
Втім переговори щодо врегулювання конфлікту тривали, і 30 травня того ж року було підписано угоду, за якою Велика Британія визнала кордони виняткової економічної зони Ісландії. 3 червня 1976 р. дипломатичні відносини між двома країнами було відновлено.
Ісландські уряди впродовж "тріскових війн" мали сміливість різко підвищити ставки в політичному плані.
Ця загрожуюча для оборонного альянсу демократій динаміка виникла після укладення Ісландією довгострокової торговельної угоди з Радянським Союзом у 1953 році, коли Ісландія вперше розширила свої рибальські межі до чотирьох миль, а Велика Британія у відповідь закрила свої ринки для імпорту ісландської риби.
Таким чином, Рейк'явік і Москва формально посилалися на економічні вигоди як на єдину мотивацію, але статус Ісландії як першого члена НАТО, що має торговельні зв'язки з Москвою, безсумнівно, викликав занепокоєння в Північноатлантичному Альянсі.
Хоча і Ісландія, і Велика Британія були членами НАТО, Рейк'явік використовував своє стратегічне розташування і цінність для НАТО як розмінну монету, часто погрожуючи вийти з Альянсу, закрити американську військову базу в Кефлавіку і поставити під загрозу здатність НАТО відстежувати радянські підводні човни і кораблі, що рухались на південь з Арктики.
Послідовне ісландське балансування на межі дозволило досягти певних результатів лише через деякий час. Крок Рейк'явіку 1975 року розірвати дипломатичні відносини з Великою Британією під час Третьої тріскової війни після того, як Королівський флот знову увійшов у спірні води - що створило безпрецедентну дипломатичну кризу для НАТО - нарешті спонукав до ефективного посередництва під проводом НАТО, в результаті чого Велика Британія вивела свої військові кораблі і воліла розпочати дипломатичні переговори.
PR стратегія також відігравала важливу роль. Формування наративу мало вирішальне значення для посилення позиції Ісландії та послаблення опозиції Лондона в очах світової громадської думки. Ісландські дипломати вхопилися за використання Великою Британією літаків Nimrod для моніторингу ісландських катерів і вчасно натякнули, що Велика Британія «нехтує своїми зобов'язаннями в НАТО».
Звинувачення в британському імперіалізмі добре зіграли в Скандинавії та Західній Німеччині, надавши певної легітимності скаргам Ісландії, водночас перешкоджаючи політичній підтримці Великої Британії в межах НАТО.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]