Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.12.2021 13:35

Ситуація з наркозалежністю та наркозлочинністю в Україні критична

Заступник міністра внутрішніх справ України (2019-2021)

263 оперативних співробітники не достатньо для ефективної боротьби з наркозлочинністю в сорокамільйонній країні.

Проблема наркозлочинності та наркозалежності в Україні не нова. Ситуація така ж критична, як і 10 років тому. Просто цю проблему замовчували і не озвучували суспільству її реальні масштаби. І якби тоді, роками раніше, цій проблемі приділили належну увагу, то сьогодні, в сорокамільйонній країні ми б не мали таку сумну статистику - близько двох мільйонів наркозалежних. А це значить, що страждає набагато більше людей – їхні батьки, діти, родини. 

263 оперативних співробітники не достатньо для того, щоб ефективно боротися з наркозлочинністю, мінімізувати потрапляння на ринок України того валу наркотиків, який є наразі в країні. Крім того, Україна є транзитною державою, через яку організовують міжнародні канали доставки заборонених речовин у Європу. 

З Ірану йде героїн, а з Південної Америки – кокаїн. У зв’язку з ситуацією в Афганістані активується трафік зі Сходу. 

Боротьба за наркозлочинністю потребує переформатування, комплексних підходів, координованої роботи всіх підрозділів. І я знаю, як це зробити ефективно. Протягом останніх трьох років перед призначенням на посаду в МВС я передавав адреси, за якими виготовляли та продавали наркотики, але нічого не змінювалось, результату не було. 

Саме через це з 2019 року, одразу після мого призначення на посаду заступника міністра, ми розпрощалися з керівництвом Департаменту боротьби з наркозлочинністю та деякими співробітниками. Був започаткований новий «проект», у якому основним пріоритетом було, є і буде - боротьба з організованими злочинними групами на території України. 

Але поки є попит на наркотики, поки в країні зростає кількість наркозалежних, буде і наркозлочиннісь. Не достатньо лише саджати за грати наркозлочиннінців, а й допомагати залежним позбутися цієї хвороби. І для цього потрібна взаємодія держави, громадських організацій. Тому ми дещо змінюємо вектор і зосереджуємося саме на викритті збувачів наркотичних препаратів, організованих угруповань. 

Суспільство справедливо очікує від поліції реальних результатів, люди хочуть захистити себе і своїх рідних. Але якісні операції не можуть бути швидкими, як би нам того не хотілось. Адже до проведення досудового розслідування залучаються працівники щонайменше 3-х різних органів, а то і 5-ти чи 6-ти (профільний підрозділ, слідчі органи, оперативні та оперативно-технічні служби, спецпризначенці, органи прокуратури, суду, ДПС, СБУ, тощо). 

Досить складні механізми взаємодії, ієрархії та методів конспірації злочинної групи, особливостей чинного законодавства, призводить до того, що процес документування триває місяцями, а інколи й роками. 

Крім того, трапляються непоодинокі випадки участі колишніх чи діючих правоохоронців у злочинних схемах. Через те, що деякі співробітники дозволяють собі брати гроші у злочинців, приховувати їхні злочини, «кришувати» та відпускати їх, тінь падає на систему в цілому. До правоохоронців є багато питань…  Тому зараз принципово важливо переформатувати роботу, посилити особовий склад та діяти відповідно до вимог сьогодення, застосовуючи технології. 

Наразі ми маємо тісну взаємодію з представниками DEA (США), NСА (Великобританія) та багатьма іншими міжнародними правоохоронними органами, аналізуємо міжнародний досвід та впроваджуємо в роботу. Впевнений, що незабаром очікування суспільства буде виправдане.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]