Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.04.2015 14:23

Реформи у сфері державної реєстрації продовжуються

Директор Юридичної компанії "Бі ен Сі"

05 квітня 2015 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)» від 12.02.2015 № 191-VIII, яким запроваджується ряд нововведень у сфері державної реєстрації

05 квітня 2015 року набрав чинності Закон України « Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція) » від 12.02.2015 № 191-VIII (далі – Закон № 191-VIII). Метою прийняття даного Закону є дерегуляція господарської діяльності, що, на думку його розробників, дасть можливість Україні підвищити позицію у рейтингу Doing Business.

Серед іншого цим нормативно-правовим актом вносяться зміни до ряду статей Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» (далі – Закон про державну реєстрацію).

Зокрема, передбачається розширення кола суб’єктів, уповноважених здійснювати державну реєстрацію. Так, повноваження державного реєстратора, передбачені Законом про державну реєстрацію, з прийому документів для надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та видачі оформлених результатів їх надання зможуть виконувати посадові особи органів місцевого самоврядування, адміністратори центрів надання адміністративних послуг.

Запроваджено можливість державної реєстрації поза місцезнаходженням суб’єкта господарювання. Так, у разі збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, масових порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців може проводитися визначеними Міністерством юстиції України державними реєстраторами поза місцезнаходженням юридичної особи або місцем проживання фізичної особи, яка має намір стати підприємцем, та фізичної особи - підприємця.

Законом № 191-VIII скорочується строк проведення державної реєстрації. Якщо раніше державна реєстрація юридичних осіб здійснювалася протягом трьох робочих днів з дати надходження документів, то після внесення змін – у день надходження документів. Державна реєстрації фізичної особи - підприємця повинна бути проведена не пізніше наступного робочого дня після надходження документів (раніше - два робочих дні з дати надходження документів).

Реєстраційний збір замінено адміністративним збором. Адміністративний збір справлятиметься у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому подаються документи для проведення відповідної реєстраційної дії. Наприклад, за проведення державної реєстрації змін для юридичних осіб адміністративний збір становить 0,05 мінімальної заробітної плати, для фізичної особи-підприємця – 0,02 мінімальної заробітної плати.

Законом № 191-VIII закріплено принцип відкритості відомостей, що містяться в ЄДР, які тепер є відкритими і загальнодоступними на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців  (за винятком реєстраційних номерів облікових карток платників податків, відомостей про відкриття та закриття рахунків, накладення та зняття арештів на рахунки та майно).

Законом внесенні зміни щодо інформування громадськості про проведенні реєстраційні дії, а саме: інформації про реєстраційні дії не потребує опублікування у Бюлетені державної реєстрації, натомість така інформація буде оприлюднюватись на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

Удосконалено і порядок інформаційної взаємодії між ЄДР та інформаційними системами органів державної влади, а також документами в електронній формі.

Також внесено зміни щодо надання відомостей з ЄДР (витяг, виписка, довідка).  Відомості, що містяться в ЄДР, надаватимуться у формі:

відкритого доступу через офіційний веб-сайт центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, до актуальних на момент запиту та на визначену дату відомостей ЄДР шляхом їх пошуку, перегляду, копіювання та роздрукування;

витягу;

довідки;

виписки.

Відтепер під час провадження господарської діяльності та відкриття рахунку в банку виписка з ЄДР для ідентифікації юридичної особи або її відокремленого підрозділу, або фізичної особи-підприємця не використовується.

Позитивно оцінюючи зміни, запроваджені Законом № 191-VIII, разом з тим, слід констатувати, що законодавець уже вкотре оминає увагою проблеми, пов’язані із припиненням бізнесу в Україні.  Відтак, у нашій країні розпочати бізнес стало легше. Однак, його закриття для підприємців залишатиметься і надалі проблематичним.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]