Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.04.2014 15:04

І знову столична проблематика

Експерт з місцевого самоврядування, ексдепутат Київради

Усі проблеми Києва зав’язані на одній – неефективному врядуванню в місті.

Столицю держави уряди всіх країн намагаються перетворитина справжню туристичну вітрину, ідеальну з точки зору комфорту проживання тавідвідин. Київ у цьому сенсі не можна назвати передовим – проблеми українськихміст, як у дзеркалі, відображені і в столиці, а деякі з них загострені тут докрайньої міри. Проблем цих – незліченна кількість, деякі з них є найбільшактуальними:

Стан доріг. З кожним роком ями на київських дорогахвсе більше починають нагадувати воронки від авіабомб. Провалювання автомобілівпід асфальт – практично звична справа, яка вже нікого не шокує. Цьогоріч убюджеті Києва запланований ремонт лише 5% від площі доріг міста. І якщо намостах та магістральних вулицях обіцяють бодай ямковий ремонт, то напериферійних вулицях у спальних районах ремонту не слід чекати найближчимчасом.

Затори і робота громадського транспорту.Проблема заторів пов’язана в певніймірі з попередньою – зі станом доріг. Ще більшою проблемою є відсутністьякісного громадського транспорту. Ранкове метро перевантажене і ледь витримуєкількість пасажирів, а наземний транспорт ходить нерегулярно. Сполучення міжправим та лівим берегом за допомогою муніципального наземного транспортупокриває дуже малу кількість пасажирів і не може задовольнити потребитримільйонного міста. Натомість основний тягар перевезень беруть на себемаршрутки, технічний стан яких не завжди відповідає правилам безпечного дорожньогоруху. Маршрутні таксі частопотрапляють в аварії або ж з ними стаються технічні неполадки прямо під часруху: ДАІ фіксує безліч ДТП за участю цього виду транспортних засобів.

Санітарний стан міста.Приказка «чисто не там, де прибирають,а там, де не смітять» має свій сенс, проте складається враження, що київськікомунальники перетворили її у власне кредо і навіть не намагаються прибративулиці, двори, парки і зелені зони від сміття, яке зібралося там протягомроків. Насправді, як показує досвід закордонних та українських міст (Львів,Вінниця тощо), організувати чистоту на вулицях не так вже й складно. Для цьогопотрібна достатня кількість смітників, ефективна організація роботи комунальнихслужб і трохи часу на впровадження змін.

Стан тротуарів.Так само, як дороги Києва не можнаназвати комфортними для автомобілістів, так і тротуари столиці не є зручнимидля пішоходів. Взимку найбільшими проблемами виступає ожеледиця і нерозчищенийсніг, влітку – завантаженість вулиць нелегальними МАФами, торговими наметами,літніми майданчиками закладів харчування, припаркованими будь-де автомобілями.Звичайні київські вулиці перетворились у щось середнє між базаром і парковкою,рух тротуаром часом нагадує долання «смуги перешкод».

Втім, усі ці проблеми зав’язані на одній – неефективномуврядуванню в місті. За часів Януковича Київ був позбавлений самоврядуваннячерез непризначення виборів та ліквідацію райрад. Розвиток міста був пущений насамотік. Керівництво переймалося власним піаром та самопросуванням до місцевихвиборів: зробив на копійку – розповів на мільйон. У травні кияни можуть всезмінити, тож, громадо, давайте обирати комфортний, чистий,соціально-орієнтований Київ.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи