Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.04.2014 15:04

І знову столична проблематика

Експерт з місцевого самоврядування, ексдепутат Київради

Усі проблеми Києва зав’язані на одній – неефективному врядуванню в місті.

Столицю держави уряди всіх країн намагаються перетворити на справжню туристичну вітрину, ідеальну з точки зору комфорту проживання та відвідин. Київ у цьому сенсі не можна назвати передовим – проблеми українських міст, як у дзеркалі, відображені і в столиці, а деякі з них загострені тут до крайньої міри. Проблем цих – незліченна кількість, деякі з них є найбільш актуальними:

Стан доріг. З кожним роком ями на київських дорогах все більше починають нагадувати воронки від авіабомб. Провалювання автомобілів під асфальт – практично звична справа, яка вже нікого не шокує. Цьогоріч у бюджеті Києва запланований ремонт лише 5% від площі доріг міста. І якщо на мостах та магістральних вулицях обіцяють бодай ямковий ремонт, то на периферійних вулицях у спальних районах ремонту не слід чекати найближчим часом.

Затори і робота громадського транспорту. Проблема заторів пов’язана в певній мірі з попередньою – зі станом доріг. Ще більшою проблемою є відсутність якісного громадського транспорту. Ранкове метро перевантажене і ледь витримує кількість пасажирів, а наземний транспорт ходить нерегулярно. Сполучення між правим та лівим берегом за допомогою муніципального наземного транспорту покриває дуже малу кількість пасажирів і не може задовольнити потреби тримільйонного міста. Натомість основний тягар перевезень беруть на себе маршрутки, технічний стан яких не завжди відповідає правилам безпечного дорожнього руху. Маршрутні таксі часто потрапляють в аварії або ж з ними стаються технічні неполадки прямо під час руху: ДАІ фіксує безліч ДТП за участю цього виду транспортних засобів.

Санітарний стан міста. Приказка «чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять» має свій сенс, проте складається враження, що київські комунальники перетворили її у власне кредо і навіть не намагаються прибрати вулиці, двори, парки і зелені зони від сміття, яке зібралося там протягом років. Насправді, як показує досвід закордонних та українських міст (Львів, Вінниця тощо), організувати чистоту на вулицях не так вже й складно. Для цього потрібна достатня кількість смітників, ефективна організація роботи комунальних служб і трохи часу на впровадження змін.

Стан тротуарів. Так само, як дороги Києва не можна назвати комфортними для автомобілістів, так і тротуари столиці не є зручними для пішоходів. Взимку найбільшими проблемами виступає ожеледиця і нерозчищений сніг, влітку – завантаженість вулиць нелегальними МАФами, торговими наметами, літніми майданчиками закладів харчування, припаркованими будь-де автомобілями. Звичайні київські вулиці перетворились у щось середнє між базаром і парковкою, рух тротуаром часом нагадує долання «смуги перешкод».

Втім, усі ці проблеми зав’язані на одній – неефективному врядуванню в місті. За часів Януковича Київ був позбавлений самоврядування через непризначення виборів та ліквідацію райрад. Розвиток міста був пущений на самотік. Керівництво переймалося власним піаром та самопросуванням до місцевих виборів: зробив на копійку – розповів на мільйон. У травні кияни можуть все змінити, тож, громадо, давайте обирати комфортний, чистий, соціально-орієнтований Київ.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]