Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.06.2013 21:18

Київрада - позачергова справа

Експерт з місцевого самоврядування, ексдепутат Київради

У четвер, 30 травня, Конституційний суд оголосив рішення про те, що чергові вибори мера Києва та Київради мають відбутися у жовтні 2015 року.

У четвер, 30 травня, Конституційний суд оголосив рішення про те, що чергові вибори мера Києва та Київради мають відбутися у жовтні 2015 року. Позиція суддів співпала з позицією Партії регіонів, представники якої стверджували, що вибори в столиці мають відбутися одночасно з місцевими виборами по всій Україні. Таким чином суд узаконив політичне замовлення влади, водночас створивши в Києві правовий колапс. 

Справа в тому, що попередні вибори мера Києва і Київради відбулися не 2010 року, як місцеві вибори по всій Україні, а достроково – 2008 року. За таке рішення проголосував парламент. До того ж, Конституція і Закон про місцеві вибори неодноразово змінювалися, через що виникали суперечки щодо терміну повноважень міського голови і Київради. Депутати від опозиції наполягали, що Черновецький має чотирирічний термін повноважень. Тому пропонували провести вибори в столиці ще влітку 2012 року. Депутати від ПР гнули свою лінію, наполягаючи, що Черновецький, як і Київрада, обраний на 5 років. І подолати цю правову колізію, що виникла через внесення змін у Закони, депутати тоді не змогли. Не сталося це і після того, коли Черновецький сам подав у відставку 2 червня 2012 року… 

Тому не дивно, що у 2013 році знову постало логічне питання про вибори Київради, термін якої спливає 2 червня цього року. Про це опозиціонери неодноразово наголошували і вносили відповідні постанови до Ради. Потрібна була лише політична воля фракцій Партії регіонів і КПУ. Розуміючи, що в парламенті вони відверто плюють на інтереси киян, регіонали вдалися до хитрощів і знову згадали про суди. У квітні цього року 48 регіоналів звернулися в КС з вимогою роз’яснити, коли мають відбутися вибори в Києві. 

Судді скористалися тим, що в Законі про місцеві вибори використовується норма про п’ятирічний строк терміну дії місцевих рад. Водночас суд не захотів звертати увагу на те, що подібна норма закону стосується чергових виборів, і не має жодного відношення до позачергових. Для винесення подібного рішення немає підстав. 

Судді чудово розуміють, що вчинили незаконно і з часом їх можуть притягти до відповідальності. Тому в самому КС є неоднозначність думок. Четверо суддів склали окрему думку щодо цього рішення. До того ж відомо, що в КС зробили кілька запитів до низки юридичних вишів і наукових установ, але їх відповіді так не оприлюднили. 

Щоб протистояти такому рішенню, всі опозиційні депутати Київради обнулять списки і складуть мандати. Це буде чесно з точки зору політичної відповідальності. За такої ситуації немає перешкод для проведення позачергових виборів. Потрібна лише політична воля влади, і рішення Верховної Ради. 

І очевидно, що мера потрібно обрати. Леонід Черновецький склав повноваження торік, а наступника немає. Щоправда, Партія регіонів висунула «політичний компроміс»: проведення виборів мера Києва, якщо опозиція визнає незаконне рішення суду і піде на вибори 2015 року в Київраду. Така схема є нічим іншим, як проведенням видимості передачі Києва опозиції, адже зараз мер не має реальної ваги в столиці. 2010 року повноваження мера і голови Київської міської державної адміністрації роз’єднали і опозиція неодноразово наголошувала на їх об’єднанні. Оскільки зараз мер у Києві виконує тільки представницькі функції. 

З цієї ситуації є вихід: призначити позачергові вибори, і надати киянам право обрати свою Київраду. Для цього потрібне рішення депутатів, яка має перестати прикриватися суддями і прийняти політичне рішення про проведення виборів у столиці.


Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]